Vairuotojų prakeiksmu virtęs tiltas šįmet nesulauks remonto: dveji metai spūsčių – ne riba

Vairuotojų prakeiksmu virtęs Valakampių tiltas šįmet nesulauks remonto. Apribojusi transporto eismą tiltu savivaldybė jį žadėjo suremontuoti iki 2022-ųjų pabaigos, bet darbai prasidės nebent tik kitą pavasarį.

Valakampių tiltas.<br>T.Bauro nuotr.
Valakampių tiltas.<br>T.Bauro nuotr.
kamščius ant Valakampių tilto kamštis valakampių tiltas<br>T.Bauro nuotr.
kamščius ant Valakampių tilto kamštis valakampių tiltas<br>T.Bauro nuotr.
Ant Valakampių tilto ilgos automobilių eilės net ir ne piko metu.
Ant Valakampių tilto ilgos automobilių eilės net ir ne piko metu.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 9, 2023, 8:26 PM

Apie ketinimus remontuoti Valakampių tiltą savivaldybė skelbė 2021 metų rugsėjį, o dar anksčiau, tų metų pavasarį, buvo apribotas eismas tiltu.

Laukiant tilto remonto darbų pirmoji eismo juosta per Valakampių tiltą abiem kryptimis buvo atiduota miesto transportui, o antroji – transportui, kurio svoris su kroviniu ar be jo neviršija 40 tonų.

Tiek ir tebuvo nuveikta, o automobilininkai nuo to laiko stypso spūstyse net ir ne piko metu.

Baudos dydis dar neaiškus

Bendrovė „Sweco“, kuri už 36 tūkst. eurų turėjo jau gerokai anksčiau parengti rekonstrukcijos projektą, jį kol kas tik pateikė ekspertizei. Savivaldybė, už vėlavimą grasinusi projektuotojus apdalyti baudomis ar net skelbti naują konkursą, dabar toną sušvelnino.

Jos atstovai nebekalba ir apie delspinigius, kurie buvo skaičiuojami už vėluojantį projektą.

Savivaldybės atstovo Gabrieliaus Grubinsko teigimu, ekspertai, peržiūrėję rekonstrukcijos projektą, turėjo pastabų. Šiuo metu taisomi trūkumai.

Tačiau rangos darbų pradžia planuojama tiktai 2024 metų pavasarį.

Paklaustas apie nuobaudą projektuotojams G.Grubinskas aiškino, kad vadovaujantis sutartimi už projektavimo darbų vėlavimą iki sutarties įvykdymo pabaigos bus nustatyta bauda.

„Baudos dydis bus apskaičiuotas, kai bus žinomas galutinis projektavimo darbų įvykdymo terminas“, – tikino G.Grubinskas.

Nenori naujo konkurso

Savivaldybės atstovas sakė, kad projektavimo darbai užsitęsė dėl projektuotojų kaltės, tačiau savivaldybė nusprendė nenutraukti sutarties ir užbaigti projektavimo etapą su dabartiniu konkurso laimėtoju.

Mat nutraukus sutartį tektų skelbti naują konkursą, kurio laimėtojas projektavimo darbus turėtų atlikti nuo pradžių, o tai užtruktų ilgiau ir tilto rekonstrukcija esą įvyktų dar vėliau.

Anot jo, Valakampių tiltas yra itin svarbus susisiekimo infrastruktūros objektas, todėl bus dedamos pastangos, kad rekonstrukcija turėtų kuo mažiau įtakos įprastoms vilniečių kelionėms.

Kol kas galutiniai sprendimai dėl eismo organizavimo pakeitimų rekonstrukcijos metu nėra priimti, jie bus derinami su rangovais. Kiek laiko grūstyse vilniečiai praleidžia dabar, G.Grubinskas nutylėjo.

Dalis lynų yra surūdiję

2020 metais atliekant kasmetę tiltų patikrą nustatyta, kad laikas sustiprinti Valakampių tilto perdangą.

Atlikta ekspertizė parodė tilto trūkumus, jiems pašalinti rastas sprendimas – sustiprinti tilto perdangas įrengiant naujus įtemptus lynus ir juos užbetonuojant.

Mat ekspertai nustatė, kad sijų, kurios yra po kraštinėmis eismo juostomis, laikomoji galia yra sumažėjusi dėl korozijos pažeistų lynų.

Siekiant stabilizuoti tilto perdangos vertikalius poslinkius 2007 metais dalis perdangų jau buvo sustiprinta tokiu būdu, bet Vilniaus Gedimino technikos universiteto ekspertai rekomendavo tokius pat stiprinimo darbus atlikti ir likusioje tilto dalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.