„Porsche SE“ dėl dyzelių skandalo teks sumokėti 47 mln. eurų ir tai – ne pabaiga

Vokietijos teisėjai didžiausiai automobilių gamintojos „Volkswagen“ akcininkei – kontroliuojančiajai bendrovei „Porsche SE“ – trečiadienį liepė kai kuriems iš jos investuotojų kompensuoti žalą, kurią jie patyrė dėl to, kaip bendrovė reagavo į vadinamąjį dyzelgeitą – skandalą dėl „Volkswagen“ automobilių taršos duomenų klastojimo.

Dėl „dyzelgeito“ praradusiems pinigus investuotojams turės atlyginti „Porsche SE“.
Dėl „dyzelgeito“ praradusiems pinigus investuotojams turės atlyginti „Porsche SE“.
Dėl „dyzelgeito“ praradusiems pinigus investuotojams turės atlyginti „Porsche SE“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dėl „dyzelgeito“ praradusiems pinigus investuotojams turės atlyginti „Porsche SE“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dėl „dyzelgeito“ praradusiems pinigus investuotojams turės atlyginti „Porsche SE“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dėl „dyzelgeito“ praradusiems pinigus investuotojams turės atlyginti „Porsche SE“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 24, 2018, 5:30 PM, atnaujinta Oct 24, 2018, 5:33 PM

Štutgarto teismas dviejose bylose akcininkams priteisė iš viso 47 mln. eurų.

Pasak teismo, „Porsche SE“ nesugebėjo laiku pranešti investuotojams apie išmetamųjų teršalų bandymų rezultatus klastojančią programinę įrangą, kuri buvo įdiegta milijonuose „Volkswagen“ automobilių“.

Tai paaiškėjo 2015 metų rugsėjį ir automobilių gamintojos akcijų kursas paskesnėmis dienomis krito daugiau kaip 40 proc., o „Porsche SE“ akcijos atpigo 30 procentų.

Sprendime, kuris išdėstytas 130 puslapių, teismas pažymėjo, jog pranešimas, kuris 2014 metų gegužę, t. y. prieš daugiau kaip metus iki „dyzelgeito“, buvo nusiųstas „Volkswagen“ generaliniam direktoriui Martinui Winterkornui, bendroves turėjo paskatinti rinkas informuoti apie finansinę riziką, susijusią su taršos duomenų klastojimui naudojama programine įranga.

Trečiadienį priimti sprendimai yra pirmieji, tačiau neabejojama, kad jų bus kur kas daugiau, nes investuotojai „Porsche SE“ ir „Volkswagen“ yra pareiškę daugybę ieškinių, kuriuose reikalauja iš viso daugiau kaip 9 mlrd. eurų.

Tuo tarpu prokurorai toliau tiria įtarimus dėl „Volkswagen“ sukčiavimo, manipuliavimo akcijų rinka ir melagingos reklamos.

O Vokietijos vyriausybė yra uždegusi žalią šviesą „Volkswagen“ klientams, norintiems automobilių gamintojai pareikšti kolektyvinį ieškinį. Viena vartotojų teisių apsaugos asociacija tokį ieškinį planuoja pareikšti jau lapkričio pradžioje.

Kontroliuojančioji bendrovė „Porsche SE“ (nepainioti su „Volkswagen“ sportinių automobilių gamybos padaliniu „Porsche AG“) didžiąja dalimi priklauso „VW Beetle“ kūrėjo Ferdinando Porsche palikuoniams. Ji valdo kontrolinį „Volkswagen“ akcijų paketą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.