Nesuvokia, kaip už paprastą dokumentą „Regitra“ gali tiek prašyti – tai tik popierius

Vilnietis piktinasi, kad už paprastą popierėlį, automobilio registracijos liudijimą, išduotą „Regitroje“, tenka mokėti nemažus pinigus. Viskas prasidėjo, kai pasikeitus gyvenamosios vietos adresui ir deklaravus naują gyvenamąją vietą, eKETRIS sistemoje užsisakė naują automobilio registracijos liudijimą. Tačiau gavęs liudijimą, vairuotojas pamatė, kad ten nurodytas senas adresas.

Piktinasi, kad už kai kurias paslaugas „Regitroje“ tenka sumokėti nemažus pinigus.<br>T.Bauro nuotr.
Piktinasi, kad už kai kurias paslaugas „Regitroje“ tenka sumokėti nemažus pinigus.<br>T.Bauro nuotr.
regitra<br>T.Bauro nuotr.
regitra<br>T.Bauro nuotr.
Vairuotojo pažymėjimas,teisė vairuoti,Regitra<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vairuotojo pažymėjimas,teisė vairuoti,Regitra<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Regitra,vairavimo kursai,mokomasis automobilis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Regitra,vairavimo kursai,mokomasis automobilis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 30, 2023, 1:25 PM, atnaujinta Jul 31, 2023, 8:44 AM

„Regitroje“ buvo paaiškinta, kad registro duomenys galėjo „nesuvaikščioti“ – mat pakeitus deklaruojamąją vietą, VĮ „Registrų centras duomenis automatiškai perduoda 13.00 val. bei 24.00 val.

„Šitos informacijos, kada keičiamasi duomenimis, aš negalėjau žinoti, nes neturėjau tokios informacijos“, – naujienų portalui lrytas.lt dėstė susisiekęs vilnietis. Už šią paslaugą jis jau sumokėjo 15 eurų ir, panašu, kad gali tekti mokėti dar kartą.

Nuvykęs į vieną „Regitros“ padalinį Vilniuje, ten niekuo negalėjo padėti – pasiūlė vėl sumokėti apie 15 eurų ir naujas transporto liudijimas bus atspausdintas. To jis daryti nesutiko, tad iš „Regitros“ specialistų laukia atsakymo, ką daryti toliau, kad nereikėtų vėl mokėti tokių pinigų.

Tačiau vilnietis nesuvokia, kaip tokia paslauga gali kainuoti tiek daug ir kodėl tokiais atvejais nėra galimybės nemokamai atnaujinti dokumentus.

„Regitros“ atstovai dėl patirtų nepatogumų portalui lrytas.lt teigė apgailestaujantys.

„Kadangi kiekviena tokia situacija yra unikali, visuomet kviečiame klientus iškilus papildomiems klausimams kreiptis tiesiogiai į mus, kad galėtume individualiai įvertinti ir išspręsti susidariusią situaciją.

Svarbu tai, kad keičiant dokumentus dėl atsinaujinusių duomenų, jų perdavimo procedūra tam tikrais atvejais gali užtrukt, kadangi perdavimo procese dalyvauja net keletas institucijų ir duomenys atsinaujina sistemose skirtingais intervalais, todėl visuomet rekomenduojame klientams kiek palaukti“, – teigiama komentare.

Atstovai primena, kad Vidaus reikalų ministro patvirtintų paslaugų kainynu, transporto priemonės registracijos dokumento išdavimas, keičiant automobilio registravimo duomenis, kainuoja 11,3 euro. Užsisakant internetu – 9,04 euro.

Viskas priklauso nuo biudžeto

Norintiems sėsti prie transporto priemonės vairo, šiuo metu teorinių žinių patikrinimas atsieis 10 eurų. B kategorijos praktikos egzaminas su „Regitros“ transporto priemone šiuo metu kainuoja 41,26 euro, A, A1, A2 kategorijos – 77,9 euro, C – 89,54 euro, CE – 94,54 euro. Tiesa, egzaminą laikant su savo transporto priemone, už tai tektų mokėti kiek daugiau nei 34 eurus, jei tai B1 kategorija, tačiau vairuojama kaip motociklas, kaina siektų 37,9 euro.

Kai teoriniai ir praktikos egzaminai išlaikyti, vairuotojo pažymėjimo išdavimas vairuotojui per 10 darbo dienų atsieis 14,19 euro, jei skubos tvarka – sumokėti gali tekti daugiau. Tarptautinis vairuotojo pažymėjimas šiuo metu kainuoja 8 eurus.

Visgi, jei norima tokio dokumento sulaukti į namus ar į siuntų terminalą, teks pakloti 6,99 euro ir 4,9 euro atitinkamais atvejais.

Įsigijus naują transporto priemonę ar norint pasikeisti jau turimus numerio ženklus, kainos gali svyruoti nuo keliasdešimt eurų iki pusantro tūkstančio.

Vien tik numerio ženklų plokštelės lengviesiems automobiliams, krovininiams automobiliams, autobusams, priekaboms, motociklams, mopedams, keturračiams ar lentelė vežamiems dviračiams žymėti kainuoja 3,6 euro už vieną plokštelę (kai kuriais atvejais – tokia kaina tik tada, kai numerio ženklo plokštelė išduodama pirmą kartą, 7,2 už rinkinį.

Verta apgalvoti ir savo norus bei biudžetą. Jei išskirtiniai numerio ženklai pasirenkami iš jau pagamintų, tai atsieis 35 eurus.

Tuomet verta žinoti, kad I grupei priskiriamo numerio derinio kaina „Regitroje“ siekia 500 eurų, II grupės – 250 eurų, III grupės – 150 eurų ir IV grupės – 75 eurus.

Kaip atrodo šių keturių grupių numerio deriniai? Pavyzdžiui, I grupės numerio ženklai automobiliams yra sudaryti sudaryti iš bet kokių trijų raidžių ir skaitmenų 777 (pavyzdžiui, ABC 777) arba sudaryti iš trijų vienodų raidžių ir tokių skaitmenų, kaip 001, 002, 100, 200, 111, 222 ir pan. Pavyzdžiui, AAA 001.

II grupės numerio ženklai sudaryti iš bet kokių trijų raidžių (išskyrus tris vienodas) ir šių skaitmenų: 001, 007, 111, 555, 666, 888, 999 (tarkime, ABC 001). Taip pat gali būti sudaryti iš trijų vienodų raidžių ir šių skaitmenų: 011, 020, 022, 030, 033, 040, 044, 050 ir t.t., pavyzdys – AAA 011.

III grupei priklausantys numerio ženklai yra sudaryti iš bet kokių trijų raidžių, išskyrus tris vienodas iš tokių skaitmenų: 005, 222, 333, 444. „Regitros“ pateikiamas pavyzdinis variantas – ABC 005.

IV grupė – tai tokie numerio ženklai, kurie daryti iš bet kokių trijų raidžių, išskyrus tris vienodas ir šių skaitmenų: 002, 003, 004, 006, 008, 009, 010, 100, 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800, 900, 101, 202, 303, 404, 505, 606, 707, 808, 909. Tai galėtų būti ABC 002.

Norintiems dar daugiau išskirtinumo, vardiniai numeriai kainuos 1500 eurų.

Mokesčiai, įsigyjantiems automobilį

Įsigyjant transporto priemonę, kaip ir įprasta, tenka pasiruošti pinigines.

Įgijimo deklaracijos pateikimas ir SDK suteikimas (pirkėjui), perleidimo deklaracijos patvirtinimas (pardavėjui), perleidimo deklaracijos pateikimas, perleidimo deklaracijos pateikimas (pardavus užsienyje užsienio gyventojui ar įmonei), sunaikinimo deklaracijos pateikimas (atliekų tvarkytojui) internetu nemokama, tačiau visais atvejais, išskyrus perleidimą deklaracijos patvirtinimas (pardavėjui), padalinyje kainuos 4,2 euro.

Transporto priemonių ir jų registravimo paslaugų kainas galima rasti regitra.lt/uploads/documents/files/Kainos/Transporto%20priemoniu%20registravimo%20kainorastis.pdf"="">regitra.lt/uploads/documents/files/Kainos/Transporto%20priemoniu%20registravimo%20kainorastis.pdf"" target="_blank">„Regitros“ tinklalapyje, tačiau štai ir kelių paslaugų kainos.

Pavyzdžiui, jei Lietuvoje pirmą kartą įregistruojamas automobilis, kuris dar nebuvo registruotas ir įsigyta tiesiai iš gamintojo ar prekybos atstovo, dokumento išdavimas kainuos 14,48 euro.

Jei transporto priemonė pakartotinai įregistruojama Lietuvoje, kai po jos išregistravimo, nebuvo registruota užsienyje – kainuos apie 10 eurų. Taip pat nurodytais atvejais teks susimokėti ir už transporto priemonės registravimo duomenų keitimą.

Vertėtų nepamiršti ir automobilių registracijos mokesčio, kuris itin aktualus turintiems taršesnius automobilius.

Šis mokestis nuo 2020 m. liepos yra taikomas, kai automobilis yra registruojamas pirmą kartą (registruojant naują ar įvežtą iš užsienio), keičiasi automobilio valdytojas arba po išregistravimo automobilis yra registruojamas iš naujo.

Tikslus mokesčio dydis yra nustatomas transporto priemonės registravimo metu, tačiau yra ir tam pritaikytos preliminarios skaičiuoklės. Jei žinote automobilio CO2 kiekį, teliks pasirinkti transporto priemonės energijos šaltinį ar šaltinius (elektra, dyzelinas, benzinas, dujos, etanolis) bei įrašyti išmetamo CO2 kiekį.

Jei pastarojo skaičiaus po ranka neturite, prašys pasirinkti tik automobilio energijos šaltinį, pavažų dėžės tipą ir transporto priemonės masę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.