Muitinė per dvi paras neįleido 36 automobilių su rusiškais numeriais

Muitinės departamento generalinio direktoriaus Dariaus Žvirono teigimu, pirmadienį į Lietuvą bandė įvažiuoti 17 Rusijoje registruotų automobilių. Visgi, vadovaujantis naujausiu Europos Komisijos (EK) išaiškinimu dėl taikomų sankcijų, jie nebuvo įleisti į šalies teritoriją.

Per pirmadienį į Lietuvą neįleista 17 Rusijoje registruotų automobilių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Per pirmadienį į Lietuvą neįleista 17 Rusijoje registruotų automobilių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Per pirmadienį į Lietuvą neįleista 17 Rusijoje registruotų automobilių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Per pirmadienį į Lietuvą neįleista 17 Rusijoje registruotų automobilių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 13, 2023, 8:18 AM, atnaujinta Sep 13, 2023, 11:44 AM

„Nuo pirmadienio iki vakar ryto mes turėjome 17 tokių atvejų, kai buvo bandoma įvažiuoti į Lietuvos Respublikos teritoriją su Rusijoje registruotais automobiliais. Visais atvejais vairuotojai patys grįžo į Baltarusijos Respubliką, Rusijos Federaciją“, – trečiadienį LRT radijui teigė D. Žvironas.

„Žinoma, jeigu būtų nepaklusimas teisėtiems pareigūnų nurodymams, būtų pradėta administracinė teisena ir tie automobiliai būtų sulaikyti bei teismo sprendimu greičiausiai konfiskuoti“, – pridūrė Muitinės departamento vadovas. Praėjusios savaitės pabaigoje EK pateikė išaiškinimą, pagal kurį į Europos Sąjungą (ES) negali būti įleisti Rusijoje įsigyti ar registruoti automobiliai.

Pasak D. Žvirono, į Lietuvos teritoriją automobiliai su rusiškais registracijos numeriais neįleidžiami nuo pirmadienio, išskyrus tranzito į ar iš Kaliningrado atvejus.

„Šiai dienai transporto priemonės, kurios vyksta į Kaliningrado sritį turėdami tranzito dokumentus, jie yra praleidžiami, bet tik tie“, – pabrėžė D. Žvironas.

„Jeigu Rusijos pilietis turi ES vizą, leidimą gyventi vienoje ar kitoje ES šalyje, tai nėra pagrindas jį įleisti su transporto priemone. Transporto priemonės mes neįleidžiame, žmogų, žinoma, įleidžiame“, – pažymėjo jis.

Ribojimai gali paliesti ir jau ES esančias transporto priemones

D. Žvironas pastebėjo, kad ateityje naujas EK išaiškinimas gali paliesti ir jau Bendrijos teritorijoje esančius automobilius – t.y., įvažiavusius į ES dar iki naujų ribojimų įsigaliojimo.

„Sekantis adekvatus žingsnis, tai yra sprendimas dėl šitų transporto priemonių, kurios yra ES teritorijoje. Jų yra tikrai daug ir manau, kiekvienas Rusijos pilietis, turintis Rusijoje registruotą automobilį, turėtų pasirūpinti ir išvykti su šita transporto priemone į trečias šalis, tai yra, Rusijos Federaciją, Baltarusijos Respubliką ar kitas šalis“, – svarstė Muitinės departamento vadovas.

„Nes taip, dabar tas reglamentavimas yra naujas, bet po dviejų, trijų savaičių nemanau, kad bet kuris pilietis galės sąžiningai pasakyti, kad aš nebuvau informuotas, dėl nežinojimo neišvykau iš Europos Sąjungos. Manau, tai reikėtų susitvarkyti ir ilgam laikui neatidėti“, – nurodė D. Žvironas.

Visgi, antradienį užsienio reikalų viceministrė Jovita Neliupšienė mano, kad iki EK išaiškinimo į Lietuvos teritoriją įvežtiems Rusijoje registruotiems automobiliams konfiskacija negrės.

„Mes manome, kad įstatymas atgal negalioja“, – žurnalistams antradienį sakė viceministrė.

ELTA primena, kad penktadienį atnaujintuose EK išaiškinimuose nurodoma, kad į ES teritoriją net laikinai negalima įvežti automobilių ar kitų sankcijose numatytų asmeninių daiktų, pavyzdžiui, fotoaparatų, nešiojamųjų kompiuterių, telefonų, cigarečių, skutimosi priemonių, šampūno, muilo ir kitų prekių.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis antradienį nurodė, kad Lietuva konsultuojasi su EK, kaip reikėtų įgyvendinti naują tvarką. Pasak jo, papildomi išaiškinimai reikalingi, mat, Lietuva turi įvertinti ir Kaliningrado tranzito faktorių.

Tuo metu viceministrė J. Neliupšienė pranešė, kad Lietuva kartu su kaimyninėmis valstybėmis prašo EK paaiškinti, kaip reikėtų įgyvendinti reglamente nurodytas nuostatas dėl asmeninių daiktų konfiskavimo.

„Lietuvos muitinė informuoja, kad per dvi paras į Lietuvos teritoriją per pasienio kelio postus neįleisti iš viso 36 automobiliai su rusiškais registracijos numeriais“, – Eltai trečiadienį ryte pranešė muitinės atstovė Irmina Frolova-Milašienė.

Muitinės duomenimis, antradienį neįleisti 19 automobilių. 17 šių Rusijoje registruotų transporto priemonių bandė patekti į Lietuvą per Kybartų kelio postą, po 1 – per Medininkų ir Lavoriškių kelio postus. Automobilius vairavo įvairių valstybių piliečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.