Nė vienam sumanymui nepasiteisinus Vilniaus vyr. inžinierius gali likti be darbo: paaiškėjo neturįs tinkamo išsilavinimo

Gatvių siaurintojas ir daugybės keistų sprendimų autorius Antonas Nikitinas pagaliau bus atleistas iš miesto vyriausiojo inžinieriaus pareigų, nes paaiškėjo, kad jis net neturi tinkamo išsilavinimo.

A.Nikitinas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Nikitinas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Nikitino sugalvotas kilpinis eismas Senamiestyje šiuo metu jau naikinamas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Nikitino sugalvotas kilpinis eismas Senamiestyje šiuo metu jau naikinamas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Niekam nereikalingos multimodalinės aikštelės – irgi A.Nikitino sumanymas.<br>T.Bauro nuotr.
Niekam nereikalingos multimodalinės aikštelės – irgi A.Nikitino sumanymas.<br>T.Bauro nuotr.
Niekam nereikalingos multimodalinės aikštelės – irgi A.Nikitino sumanymas.<br>T.Bauro nuotr.
Niekam nereikalingos multimodalinės aikštelės – irgi A.Nikitino sumanymas.<br>T.Bauro nuotr.
R.Šimašius.<br>V.Skaraičio nuotr.
R.Šimašius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 15, 2023, 1:09 PM

„Man pavyko, mes laimėjome!“ – džiūgavo savivaldybės tarybos narys Aleksandras Nemunaitis, šią savaitę sulaukęs Vyriausybės atstovo Vilniaus ir Alytaus apskrityse Juliaus Arlausko reikalavimo atleisti A.Nikitiną iš vyriausiojo inžinieriaus pareigų.

Anot J.Arlausko, A.Nikitinas į šias pareigas priimtas pažeidžiant įstatymų reikalavimus, nors anksčiau Vyriausybės atstovas į tai žiūrėjo pro pirštus.

A.Nikitino kritikai stebisi – kaip užkietėjusiam dviratininkui iš Justiniškių daugiau nei pustrečių metų buvo patikėta priimti tokius svarbius miesto infrastruktūros sprendimus? Į svarbias pareigas jis buvo priimtas nepaskelbus konkurso.

Privalėtų atlyginti žalą

Į Vyriausybės atstovą dėl A.Nikitino paskyrimo vyriausiuoju inžinieriumi vasarą kreipęsis A.Nemunaitis sakė, kad dar reikia sulaukti savivaldybės sprendimo.

Jį miesto valdžia turi pateikti per penkias darbo dienas.

Neatmetama, kad savivaldybė gali ir nereaguoti į Vyriausybės atstovo reikalavimą, tada šiam tektų kreiptis į teismą.

„Sostinei“ su pačiu A.Nikitinu susisiekti nepavyko – jis išvykęs.

O nemažai vilniečių reikalavimą atleisti A.Nikitiną sutiko palankiai. Vieni priminė, kad įvairių prieštaringai vertinamų sprendimų autorius prieš palikdamas postą dar turėtų savo turtu atlyginti padarytą žalą.

„Tai būtų geriausia prevencinė priemonė ateities nikitinams“, – įsitikinę jie. Kiti karčiai juokavo, kad praktikanto vieta specialistui be patirties liks laisva.

Anksčiau problemų nematė

Visuomenininkas vilnietis Eduardas Kriščiūnas prisiminė, kad kai beveik prieš dvejus metus kreipėsi į tą patį Vyriausybės atstovą tuo pačiu klausimu, atsakymas buvo visai kitoks.

„Kas pasikeitė? Įstatymai nepasikeitė, atstovas tas pats. Nebeliko aktyvios priedangos, todėl ir atstovas apsigalvojo“, – svarstė vilnietis. Jis į Vyriausybės atstovą, prašydamas išsiaiškinti, ar teisėtai vyriausiojo inžinieriaus pareigas eina tam reikiamo išsilavinimo ir kompetencijų neturintis asmuo, kreipėsi 2021 metų lapkričio pabaigoje.

Nesulaukęs atsakymo E.Kriščiūnas į Vyriausybės atstovą dar kartą kreipėsi 2022 metų sausį. Užklausą Vyriausybės atstovo įstaiga persiuntė savivaldybei.

Ši paaiškino, kad vyriausiojo inžinieriaus funkcijas valstybės tarnautojai, neatitinkantys nustatytų kvalifikacinių reikalavimų, turi teisę atlikti iki 2027 metų rugsėjo 1 dienos.

Buvo pasigirdę kalbų, kad A.Nikitinas iki šio termino įsipareigojo įgyti išsilavinimą.

Tačiau iki šiol jis yra teisės ir viešojo administravimo bakalauras, taip pat baigęs ir komunikacijos magistro studijas.

Į pareigas – be konkurso

2020 m. gruodžio 29-ąją A.Nikitinas konkurso būdu buvo priimtas į savivaldybės administracijos patarėjo pareigas. Jau kitą dieną jis buvo laikinai perkeltas į naujai įsteigtas ir kompetencijų planavimo srityje bei inžinerinio išsilavinimo reikalaujančias vyriausiojo inžinieriaus pareigas.

„Vyriausiojo inžinieriaus pozicija itin svarbi sparčiai besivystančiam miestui, todėl, neradus tinkamo kandidato konkurso būdu, į pareigas skirtas nuo 2016 metų su infrastruktūros plėtros klausimais daug dirbęs ir su tuo susijusius projektus koordinavęs, taip pat tarptautinių projektų ir stažuočių patirties judumo srityje turintis A.Nikitinas“, – tada netikėtą paskyrimą komentavo savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas.

Iš tiesų A.Nikitinas buvusio mero Remigijaus Šimašiaus komandoje turėjo tvirtą užnugarį.

Jau 2021 metų liepą A.Nikitino pareigos tampa nebe laikinos, o nuolatinės.

Tam pasitarnavo išskirtinis jo tarnybinės veiklos vertinimas, kuris, natūralu, buvo labai geras ir administracijos direktorė Lina Koriznienė vilnietį paskyrė miesto vyriausiuoju inžinieriumi.

„Štai taip reikalingi žmonės atsiduria reikalingose pareigose. Nepotizmas? Ne, ką jūs! Korupciją šluojame su trenksmu!“ – ironizavo E.Kriščiūnas.

Galėjo dirbti tris mėnesius

A.Nemunaitis įsitikinęs, kad priimti į tokias aukštas pareigas tarnybinio būtinumo tikrai nebuvo.

„Tuo metu tai buvo nauja pareigybė, ir to, kad žmogus, priimtas patarėju, jau kitą dieną dėl to vadinamojo tarnybinio būtinumo paskirtas laikinai eiti pareigas, negalėjo būti. Jeigu žmogus skiriamas konkursinėms pareigoms iš kitur, vėlgi pagal įstatymą tai gali būti daroma maksimaliam trijų mėnesių laikotarpiui. Jis užsibuvo tose pareigose smarkiai per ilgai“, – aiškino tarybos narys.

Jam nesuvokiama, kaip 1,2 mlrd. eurų biudžeto miestas gali būti patikėtas žmogui, kuris neturi tinkamo išsilavinimo: „Išeina, kad tas žmogus savo asmeninę patirtį perkelia į miestą, bet jo supratimas yra tik iš bendro išprusimo.

Visi infrastruktūros sprendimai, žalios gatvių zonos ir kiti yra A.Nikitino sumanymas, jis po jais pasirašė.

Neatsižvelgdamas į mūsų miesto charakteristikas, klimato zoną bandė įgyvendinti kitų šalių praktiką. Pas mus dviratininkai nevažinėja 5–6 mėnesius per metus, todėl per didelė prabanga susiaurinti važiuojamąją gatvės dalį pėsčiųjų ar dviračių takams.“

Žodžių tikrai netaupydavo

Užtai A.Nikitinas interneto erdvėse turėjo laiko ilgiems pareiškimams apie gatvių siaurinimą. Visų jų stilius panašus – priešininkus paversti komiškais personažais, o paskui užsipulti daugžodžiavimu.

„Stabdysime gatvių siaurinimą (galimai gali būti susiję ir su vyriausiojo inžinieriaus ir vyriausiojo architekto atleidimu) iš tikrųjų reiškia, kad gatves remontuosime ar rekonstruosime palikdami platesnes eismo juostas, nei numato teisės aktai (daugiau asfalto), su tuo tiesiogiai susijęs didesnis automobilių greitis ir mažesnis saugumas, ypač pažeidžiamiems eismo dalyviams.

Taip pat neįrenginėsime parkavimo gatvėse, nesodinsime medžių ir krūmų, neįrenginėsime dviračių takų, neplatinsime pėsčiųjų takų“, – taip A.Nikitinas agitavo už gatvių siaurinimą.

Jam atrodo, kad šita frazė yra tiesiog dovana populistams ir oportunistams, nes yra platesnė nei Ukmergės gatvė, ir kiekvienas gali įdėti savo reikšmes: „Juk „siaurinti“ skamba kaip ir savaime blogai, nes kažkas kažką blogina, maždaug gal ir mažinti eismo juostų skaičių susiruošta, o gal kėsinamasi gatves daryti neišvažiuojamas, ir bendrai viską užspausti ir vietos visai niekam nepalikti, ir jau tada folkloru tampa, ir madingu „užvarymu“, nors anaiptol ne visai tiesa.“

A.Nikitinas turėjo įžūlumo tikinti, kad siaurinant gatves 99 proc. atvejų eismo juostų skaičius nesumažėjo.

Nė vienas sumanymas taip ir nepasiteisino

Kad A.Nikitino kėdė susvyravo, aiškėjo pavasarį, kai kvailai susiaurintą Saltoniškių gatvę teko vėl platinti.

Jam einant vyriausiojo inžinieriaus pareigas buvo įdiegtas ir kilpinis eismas Senamiestyje, kurio dabar atsisakoma.

A.Nikitinui vadovaujant susiaurinta daugybė gatvių Senamiestyje, Naujamiestyje ir atokesniuose sostinės rajonuose.

Kaip užkietėjusiam dviratininkui jam taip pat priskiriamas multimodalinių aikštelių dviratininkams sumanymas, kuris taip pat nepasiteisino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.