Transporto blokada stipriai paveikė Ukrainos eksportą per Lenkiją: stebimas ženklus smukimas

Ukrainos eksportas per sieną su Lenkija smuko 40 proc. dėl besitęsiančio lenkų vežėjų protesto. Apie tai pareiškė Ukrainos ekonomikos ministrė Julija Sviridenko, praneša „Unian“.

Lenkų vežėjų protestas smarkiai palietė Ukrainos eksportą.<br>Scanpix.
Lenkų vežėjų protestas smarkiai palietė Ukrainos eksportą.<br>Scanpix.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 2, 2023, 4:37 PM, atnaujinta Dec 2, 2023, 4:38 PM

Anot jos, Muitinės tarnybos duomenys rodo, kad krovininis transportas lapkritį iš šalies eksportavo 783 tūkst. tonas produkcijos. 282 tūkst. tonų šio kiekio buvo pervežta per sieną su Lenkija, o tai yra 40 proc. mažiau nei prieš prasidedant lenkų vežėjų protestui. Bent dviejuose sienos kirtimo punktuose eksportas smuko beveik iki nulio, o kitur dvigubai susitraukė.

Ministrė sako, kad problema aktyviai sprendžiama, bet ne viską galima atskleisti viešai, nes kartais tai neišeina valstybei į naudą. Tačiau, pasak jos, yra priežasčių tikėtis, kad dvišalis dialogas padės išspręsti susidariusią situaciją.

J. Sviridenko pažymi, kad problemą sprendžia ne tik diplomatai, bet ir Ukrainos eksportuotojai, turintys verslo partnerių Lenkijoje.

Lapkričio pradžioje Lenkijos vežėjai ėmė blokuoti pasienio kontrolės punktus su Ukraina. Jie reikalauja supaprastinti muitinės procedūras tuštiems sunkvežimiams ir grąžinti licencijų sistemą Europos Sąjungoje dirbantiems Ukrainos vežėjams.

Gruodžio 1 d. prie Ukrainos sienos blokados prisijungė ir Slovakijos vežėjai, kurie blokuoja eismą ties Užhorodo sienos kirtimo punktu. Jų ir lenkų reikalavimai iš esmės identiški – jie taip pat nepatenkinti ukrainiečių vairuotojų sudaroma konkurencija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.