Amerikiečių rebusas: kaip užkirsti kelią į šalį kiniškiems automobiliams?

Jungtinės Amerikos Valstijos sunerimusios dėl į šalį bandančių patekti Kinijoje pagamintų automobilių, nuo kurių amerikiečiai bando atsiriboti, pasakojama „Žinių radijo“ laidoje „Piko minutės“.

Jungtinės Amerikos Valstijos sunerimę dėl į šalį bandančių patekti Kinijoje pagamintų automobilių.<br>Michael Fortsch/Unsplash nuotr.
Jungtinės Amerikos Valstijos sunerimę dėl į šalį bandančių patekti Kinijoje pagamintų automobilių.<br>Michael Fortsch/Unsplash nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2024, 4:11 PM

Amerikiečiai įvedė didelius importo muitus, bet kinai irgi ne kvaili. Jie sugalvojo vežti automobilių komponentus į Meksiką ir ten juos galutinai surinkti, taip apeinami muitai ir kiniški automobiliai tampa pagamintais Meksikoje.

Nepaisant to, amerikiečiai jau bando įvesti naujus apribojimus išmaniems automobiliams. Šie ribojimai įvedami siekiant apsaugoti asmeninius amerikiečių duomenis bei privatumą.

Iš esmės naujosios apsisaugojimo priemonės, skirtos tiems gamintojams, kurių automobiliai renka privačią informaciją, pavyzdžiui, filmuoja aplinką aplink save ir duomenis perduoda į nedraugiškas šalis.

Anot amerikiečių, tokios technologijos gali būti naudojamos siekiant sekti žmones ir bent potencialiai tai įmanoma.

Tuo metu Kinijos įstatymai įgalioja Kinijos automobilių gamintojus visus duomenis, kuriuos fiksuoja automobiliuose, laikyti šalies gamintojos, tai yra, Kinijos serveriuose, todėl jie negali išlaviruoti tarp įstatymų, surinktus duomenis laikydami Amerikos serveriuose.

Naujus ribojimus Amerikos prezidentas gali pasirašyti jau kitą savaitę. Jie gali visiškai užkirsti kelią į Amerikos rinką Kinijoje gaminamiems automobiliams.

Beje, amerikiečiai taiko priemones, kurios adekvačios toms, kurias taiko patys kinai. Pavyzdžiui, Kinijos valdžia „Tesla“ automobiliams draudžia įvažiuoti į kai kurias teritorijas, kur yra karinės bazės arba valstybinės reikšmės saugomi objektai.

Įdomu, kaip tokį automobilių surinkimą Meksikoje traktuos Kinijos valdžia, ar tokiems gamintojams vis dar galios sąlyga duomenis apie automobilius laikyti Kinijos teritorijoje, ar tokiems automobiliams šio ribojimo neliks. Nuo šito požiūrio ir priklauso, ar Kinijos gamintojai galės patekti į Amerikos rinką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.