Krovininiam transportui – žaliasis kelias: revoliucinis pokytis elektrinių komercinių parkų link

Komercinio transporto sferoje vyksta reikšmingi pokyčiai – perėjimas prie elektros energija varomų krovininių automobilių tampa svarbia strategijos dalimi įmonėse, kurios teikia pirmenybę aplinkos apsaugai ir eksploatavimo sąnaudų optimizavimui. Tvarios ateities siekis verčia viso pasaulio bendroves pereiti prie švaresnių technologijų, o tai savo ruožtu skatina gamintojus plėsti elektrinių komercinių transporto priemonių asortimentą.

Citroen e-Jumpy interjeras.<br>Gamintojo nuotr.
Citroen e-Jumpy interjeras.<br>Gamintojo nuotr.
Pokyčiai.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Pokyčiai.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Verslo susitikimas.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Verslo susitikimas.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Vitoldas Milius.<br>E.Babelio nuotr.
Vitoldas Milius.<br>E.Babelio nuotr.
Įkraunamas komercinis elektromobilis.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Įkraunamas komercinis elektromobilis.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Citroen e-Jumpy.<br>Gamintojo nuotr.
Citroen e-Jumpy.<br>Gamintojo nuotr.
Elektromobilių įkrovikliai.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Elektromobilių įkrovikliai.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Citroen e-SpaceTourer.<br>Gamintojo nuotr.
Citroen e-SpaceTourer.<br>Gamintojo nuotr.
Citroen e-Jumpy elektromobilis.<br>Gamintojo nuotr.
Citroen e-Jumpy elektromobilis.<br>Gamintojo nuotr.
Citroen e-Berlingo.<br>Gamintojo nuotr.
Citroen e-Berlingo.<br>Gamintojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Feb 22, 2024, 1:55 PM

Lengvojo komercinio transporto evoliucija – elektromobilių link

Dinamiškame verslo pasaulyje gyvybiškai svarbu laiku atlikti būtinus pokyčius. Lengvojo komercinio transporto pramonė pasiekė lūžio tašką, kuriame viskas sukasi apie elektromobilius. Tokio tipo transporto priemonės leidžia priimti aplinkai palankius ir kartu kaštų prasme efektyvius logistikos sprendimus.

Kelionė komercinių transporto priemonių elektrifikavimo link prasidėjo nuo kuklių tikslų: subalansuoti naudingąją automobilių apkrovą su tinkamo dydžio baterija, kad bendras transporto priemonės svoris neviršytų tam tikros ribos.

Ankstyvųjų komercinių elektromobilių, kaip antai „Volkswagen e-Crafter“ ar „Mercedes-Benz eSprinter“, baterijų talpa siekė mažiau nei 40 kWh, o viena įkrova nuvažiuojamas atstumas – apie 170 km. Tokios komercinio transporto savybės pasirodė patenkinamos kasdienei veiklai miestuose ir demonstravo pirmąsias elektrinio mobilumo galimybes ribotoje erdvėje.

Žurnalo „Auto Bild Lietuva“ vyriausiasis redaktorius Vitoldas Milius pastebi ryškų logistikos sektoriaus poslinkį elektrifikacijos link.

„Esame ties didelių logistikos sektoriaus transformacijų slenksčiu. Tikimasi, jog inovacijos, kurias galime regėti tokiose valstybėse kaip Norvegija, netruks paplisti po visą Europą, įskaitant ir Baltijos šalis. Šis pokytis apima ne tik naujų transporto priemonių technologijų pritaikymą, bet ir visos logistikos grandinės evoliucionavimą“, – teigia V.Milius.

Baterijų technologijų tobulėjimas

Nuolat tobulinama elektromobilių aukštos įtampos baterijų technologija išplėtė šio tipo transporto priemonių funkcines galimybes, todėl jos tapo patrauklesnės įmonėms. Pavyzdžiui, šiuo aspektu ypač išsiskiria bendrovės „Citroën“ modeliai.

Štai komercinis furgonas „Ë-Jumpy“, priklausomai nuo konfigūracijos, viena įkrova gali nuvažiuoti iki 330 km. Tokia pažanga suteikia įmonėms gerokai daugiau lankstumo renkantis, kokio įvairumo užduotis miestuose ar net tarp jų jos gali atlikti šiais automobiliais nesijaudindamos dėl baterijos tarnavimo laiko.

Ne mažiau svarbu ir tai, kad šie modeliai neverčia eiti į kompromisus dėl pervežamų prekių svorio. Štai „Citroën Ë-Jumpy“ sėkmingai sujungia energijos naudojimo našumą su didelėmis krovinių gabenimo galimybėmis, kurios atitinka dyzelinių versijų skaičius. Tai labai svarbus rodiklis bendrovėms, kurioms nuolat reikia pervežti didesnio svorio krovinius.

Pritaikomi šaltesniam klimatui

„Citroën“ elektrinių transporto priemonių asortimentas, įskaitant ir elektrinius furgonus, kurtas galvojant apie tai, kad automobiliai veiktų patikimai net ir atšiauriomis žiemos sąlygomis. Ši savybė ypač aktuali tokiose šalyse kaip Lietuva, Latvija ar Estija, kur žiemą žema temperatūra gali laikytis ilgą laiką.

Tad svarbiu technologiniu patobulinimu, padedančiu efektyviau eksploatuoti „Citroën“ elektromobilius šaltu oru, tapo šilumos siurblių sistemos. Naujoviški įrenginiai puikiai sugeria aplinkos šilumos energiją ir vėliau panaudoja ją transporto priemonės salonui šildyti, tausodami baterijos energiją. Toks procesas yra žymiai našesnis, palyginti su tradiciniais šildymo būdais, padeda taupyti baterijos kilovatvalandes ir prailgina viena įkrova nuvažiuojamą atstumą esant šaltam orui.

Be to, Prancūzijos gamintojo elektriniai modeliai komplektuojami su energiją tausojančiomis padangomis, kurios dėl mažesnio pasipriešinimo riedėjimui sumažina energijos poreikį važiuojant. Tai taip pat itin naudinga savybė šaltojo sezono metu būdingomis eismo sąlygomis.

Augantis elektrinių furgonų vaidmuo miestų logistikoje

Dabartiniai elektriniai furgonai išsiskiria ne tik viena įkrova nuvažiuojamu atstumu ir naudingosios apkrovos skaičiais, bet ir tyliu veikimu bei sklandžiu vairavimu. Baltijos regione elektromobilių rinka demonstruoja reikšmingą augimą, o netrukus laukiami ir keli nauji pirmaujančių gamintojų, įskaitant „Ford“ ir „Volkswagen“, elektrinių furgonų modeliai. Ši tendencija paryškina regiono norą siekti tvarumo tikslų.

Be to, elektriniai furgonai yra tiesiog neišvengiami įgyvendinant aplinkosaugos taisykles. Pavyzdžiui, Europos didmiesčiuose plintančiose mažos taršos zonose, kurios neaplenks ir mūsų šalies, elektra varomi modeliai leis įmonėms ir toliau vykdyti veiklą istoriniuose miestų centruose, nes jie atitinka griežtėjančius automobilių taršos reikalavimus.

Žvelgdamas į ateitį, V.Milius prognozuoja, kad elektra varomi furgonai taps miesto logistikos sistemos dalimi, pageidaujama transporto priemone, o mažesnės tokių modelių eksploatacinės išlaidos, nauda aplinkai ir didesnis vairavimo komfortas bus pagrindiniai veiksniai, skatinsiantys pereiti prie jų. Specialistas taip pat primena apie mažos taršos zonų miestuose plitimą ir pabrėžia, kad elektromobiliai padės išvengti dėl to iškilsiančių veiklos ribojimų.

Įkrovimo infrastruktūros klausimų sprendimas

Elektromobilių įkrovimo infrastruktūros atitiktis poreikiams taip pat yra viena iš svarbių komercinių elektra varomų modelių plėtros sąlygų. Vis dėlto Norvegijos pavyzdys rodo, kad inovatyvūs sprendimai bei darbo grafikų korekcijos leidžia rasti tinkamų būdų, kaip įkrovimo sesijas sėkmingai integruoti į kasdienes verslo operacijas.

Įvairių gamintojų, kaip antai „Citroën“, siūlomas nuotolinis įkrovimo valdymas suteikia automobilių parko operatoriams itin vertingų įžvalgų apie kiekvienos transporto priemonės įkrovimo būseną ir vietą. Be to, patobulintos įkrovimo technologijos, kaip matyti iš spartųjį įkrovimą palaikančių Prancūzijos prekių ženklo komercinių elektromobilių duomenų, sumažina rūpesčius dėl transporto parko našumo.

Parankios elektrinių transporto priemonių ekosistemos link

Perėjimas prie visiškai elektrinių komercinių transporto priemonių parkų įgauna pagreitį. Jį skatina didėjančios išlaidos iškastiniams degalams, atskaitomybė aplinkai ir technologinė pažanga. „Citroën“ elektrinių transporto priemonių, tokių kaip „Ë-Berlingo“, „Ë-Jumpy“ ir „Ë-Spacetourer“, asortimentas rodo reikšmingą šuolį tvaraus komercinio mobilumo link, derinant ekologiškumą ir aukščiausios klasės našumą.

Perėjimas prie elektrinių komercinių transporto priemonių žymi didelę evoliuciją. Pagrindiniai jos varikliai – ekonominiai, aplinkos ir technologiniai reikalavimai. Transporto priemonių gamintojai, plečiantys elektrinių galimybių asortimentą, kloja tvirtus pamatus šiam perėjimui, kad jis taptų kuo sklandesnis ir prieinamesnis įmonėms, pasirengusioms priimti pokyčius ir tobulėti sparčiai besikeičiančioje verslo aplinkoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.