Baudas už diplomatų KET pažeidimus užsienyje sumokės ministerija: L. Linkevičius tikina, jog susiklosčiusi situacija nepriimtina

Kilus klausimams, kodėl Lietuvos ambasadoriaus Švedijoje baudos už automobilio stovėjimą nesumokėtos ir iš praėjusių metų siekia daugiau nei 2 tūkst. eurų, Užsienio reikalų ministerija aiškina, kad jos bus apmokėtos iš ambasados biudžeto.

Bauda, baudos kvitas, automobilių parkavimas ant vejos, kiemas<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Bauda, baudos kvitas, automobilių parkavimas ant vejos, kiemas<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
L.Linkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
L.Linkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Automobilių stovėjimas, kvitas, bauda, automobiliai, Rotušės aikštė<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Automobilių stovėjimas, kvitas, bauda, automobiliai, Rotušės aikštė<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 19, 2024, 11:08 AM

Švedijos transliuotojas SVT anksčiau skelbė statistiką, kurioje Lietuva yra dešimtuko septintoje vietoje už diplomatų baudas už netvarkingą automobilių statymą. Bauda siekė 32 700 Švedijos kronų (apie 2 894 eurus). Sąraše taip pat matytos ir tokios šalys kaip Azerbaidžanas, Kazachstanas, Saudo Arabija, Angola, Kinija, Turkija, Gruzija, Moldova, Irakas.

Lietuvos ambasadorius Švedijoje Linas Linkevičius žadėjo, kad baudos bus sumokėtos iš ambasados biudžeto.

„Situacija nepriimtina, praktika nesikartos. (...) Šiandien, tikiuosi, apmokėsime tas skolas, daugiau nelabai turiu ką padaryti. Mes susisiekėme su institucijomis, paprašėme, kad pateiktų mums tuos dokumentus, kad galėtume kompensuoti“, – portalui tv3.lt praėjusią savaitę komentavo L.Linkevičius.

„Tokios praktinės situacijos susidaro dėl įvairių aplinkybių: diplomatai vyksta su delegacijų kortežais ir laikosi bendrų kortežų judėjimo greičių, parkuojasi (ar vairuotojai laukia) greta vykstančių oficialių renginių vietų (nors bendrai lokalios taisyklės parkavimąsi tokiose vietose gali drausti, tačiau oficialių vizitų ir renginių metu labai dažnai kortežų automobiliams tenka laukti būtent tokiose vietose)“ – rašoma Užsienio reikalų ministerijos Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamento perduotame komentare portalui lrytas.lt.

Vykstant pirmininkavimo renginiams, oficialių renginių metu, atvykstančių asmenų padaugėja. Todėl tokiais laikotarpiais pareigūnų užfiksuojami Kelių eismo taisyklių pažeidimai.

„Paprastai tokios situacijos sprendžiamos šalims bendradarbiaujant per diplomatinio protokolo atstovus“, – nurodoma atsakyme.

Be to, ministerija kasmet organizuoja išvykstančiųjų diplomatų mokymus, kurių metu primenama, kad baudas už Kelių eismo taisykles reikia susimokėti.

Taip pat pabrėžiama, kad dėl diplomatiniams santykiams taikomų Vienos konvencijos nuostatų bei priimančios šalies taikomų vietinių teisės aktų kolizijų, kartais atsiranda įvairaus pobūdžio administracinių klausimų, susijusių su mokesčiais ar baudomis.

Atstovai pakomentavo ir Švedijos atvejį. „Lietuvos diplomatinė atstovybė nėra sulaukusi iš Švedijos transporto agentūros konkrečios sąskaitos/sąskaitų už neapmokėtas baudas 2023 metais.

Tačiau atstovybė susisiekė su Švedijos transporto agentūra bei informavo, kad Lietuvos ambasada apmokės visas sąskaitas už baudas, gautas už tarnybinių automobilių parkavimą 2023 metais“, – tikinama komentare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.