Ką patiria 150 km/val. greičiu skriejantis kelių gaidelis

Ką patiria kelių gaideliai, kai skrieja 150 km/val. greičiu ir rėžiasi į priešais atvažiuojantį vilkiką? Į šį klausimą atsakyti padėjo 5D kino seansas. Užsisegam saugos diržus, vairuotojas įjungia variklį, spaudžia greičio pedalą. Galinga mašina suūžia ir staigiai trūkteli į priekį. Mano kėdė atsilošia kaip uragano užklupta pušis. „Įsėdau pas kelių chuliganą ir man gyventi liko apie 3 minutes“, - pamaniau. Ir nesuklydau.

Į automobilį sėda saugaus eismo akcijos lankytoja. Netrukus ji kabos automobilyje žemyn galva.<br>V. Balkūnas
Į automobilį sėda saugaus eismo akcijos lankytoja. Netrukus ji kabos automobilyje žemyn galva.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Jul 13, 2013, 5:56 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 1:59 AM

Miestu beprotis lėkė kone 100 km/h greičiu, be baimės lenkė automobilius iš kairės ir dešinės, vos nepartrenkė per perėją ėjusios moters su kūdikiu. Jo akys retsykiais nukrypdavo į muzikos grotuvą – ieškojo vis kitos radijo stoties.

Norėjosi rėkti, bartis, prašyti, kad sustotų, protestuoti prieš tokį vairavimą. Darėsi vis baisiau. Kelis kartus jis įžūliai išlindo į priešpriešinį eismą ir privertė priešais važiuojančius automobilius isteriškai trauktis į šalikelę.

Po kelių akimirkų miesto vaizdus pakeitė vaizdai iš užmiesčio kelio. Atrodė, kad taisyklės vairuotojui negalioja. Jis nuolat kirsdavo ištisinę juostą, lenkdavo posūkiuose.

Sėdėjau visa įsitempusi. Laukiau, kuo viskas baigsis. Kiekvienas lenkimas man trumpino gyvenimą ne minutėmis, bet valandomis.

Po maždaug trijų minučių kelionės, labai staigiame posūkyje vairuotojas sumanė aplenkti vilkiką. Pradėjo manevrą. Staiga priešais mus išniro kitas vilkikas. Nespėjau mintyse net nusikeikti, kaip žaibiškai mes trenkėmės į metalinį galiūną. Mano kėdė – naujasis mano karstas – palinko į į priekį, kaklą aptaškė, kaip spėju, vairuotojo kraują imitavę vandens lašai, aplink pasklido dūmai. Svarsčiau – žemėje aš ar jau danguje.

Tokia buvo apie 20 žmonių kelionė automobiliu 5D kino salėje, kurią šeštadienį Vilniaus centre savaitgaliui pastatė draudimo bendrovė „PZU Lietuva“.

Seansas priminė kompiuterinį žaidimą, kur nesvarbu, kaip važiuoji, kiek žmonių partrenki ir kiek kartų pats ištykšti. Realiame gyvenime taip įsirėžus į vilkiką vargu ar kas liktų gyvas.

„Ką daryti, kad jauniems vairuotojams prisibelstume į galvą? (Pražūtingas vairavimas. - Red.) yra blogo mąstymo, blogo elgesio problema. Būtina atspėti tokį vairuotojo elgesį ir tokį eliminuoti iš eismo, nes jis praktiškai žudikas“, - kalbėjo akcijoje dalyvavęs Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos skyriaus viršininkas, vyresnysis komisaras Dainius Šalomskas.

Jis džiaugėsi bendrovės surengta saugaus eismo akcija. Jo įsitikinimu, prevencija - vienintelis būdas apsaugoti eismo dalyvius nuo avarijų.

Gelbsti saugos diržai

Bendrovės įrengtame „Saugaus eismo parke“ galima išbandyti ir kitą „pramogą“. Į orą pakeltame apverstame automobilyje parko lankytojai mielai kabėjo žemyn galva. Maždaug taip kabo avarijoje apvirtusio automobilio keleiviai.

Išbandžiau. Džiaugiuosi, kad saugos diržas suveikė. Priešingu atveju, po automobilio saloną ritinėčiausi kaip pliušinis meškiukas. Vienas toks palaikė mums kompaniją.

„Lietuvos keliuose beveik kasdien žūsta žmogus. Labai svarbu, kad visi išmoktų saugos diržus segtis ir galinėse sėdynėse. Avarijos atveju, gale sėdinčių laukia tokios pat traumos kaip ir priekyje“, - tikino D. Šalomskas.

Jis išlipęs iš apvirtusios transporto priemonės prisipažino, kad ilgai taip neiškabėtų. „Jaučiau, kaip kraujas bėga į galvą“, - sakė pareigūnas.

Prie Vilniaus rotušės stovėjo ir kelių policijos automobilis bei motociklas. Policijos pareigūnai rodė, kas įrengta viduje, kur įsijungia šviesos ir garso signalai, ką filmuoja dvi automobilyje įrengtos kameros. Patruliai pasakojo, kad jų pokalbiai įrašomi nuo pat įsėdimo į darbinę transporto priemonę.

Visus norinčius virtualiai patirti, ką reiškia žūti avarijoje, kabėti apvirtusiame automobilyje ar sėdėti kelių policininko kėdėje akcijos rengėjai siūlo į Rotušės aikštę ateiti sekmadienį. Žadėjo, kad „Saugaus eismo parkas“ visą dieną lauks lankytojų.

Vėliau iš Lenkijos atgabenti įrengimai keliaus į kitas užsienio šalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.