Autobuso suvažinėta moteris neištesėjo paskutinio pažado dukrai

Įžengti į pėsčiųjų perėją galima tik įsitikinus, kad tai saugu. Buvusiai Seimo kavinės virėjai, patyrusiai dviratininkei, neatsargumas perėjoje kainavo gyvybę.

Eleonora, buvusios Seimo virėjos J.Aksamit krikštaduktė, apsiėmė globoti žuvusiosiosios neįgalią dukterį.<br>D.Umbraso nuotr.
Eleonora, buvusios Seimo virėjos J.Aksamit krikštaduktė, apsiėmė globoti žuvusiosiosios neįgalią dukterį.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė, Audronė Urbonaitė („Lietuvos rytas“)

Nov 25, 2014, 8:03 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 3:35 PM

Vilniuje, Pilaitėje gyvenusi 65 metų Jelena Aksamit kiekvieną rytą sėsdavo ant dviračio ir važiuodavo į prekybos centrą „Norfa“ apsipirkti.

Vilnietė buvo patyrusi dviratininkė. Tačiau lapkričio 3-iąją, išvažiavusi dviračiu gerai žinomu maršrutu, ji nebegrįžo į namus, kur jos laukė neįgali duktė.

Skaudi nelaimė įvyko perėjoje, moteris pakliuvo po autobuso ratais.

Nors tyrėjai dar išvadų nepaskelbė, tragedijos nelaimės aplinkybės byloja, kad ją lemti galėjo neatsargumas.

Gyveno kartu su dukterimi

Dviratį Jelena įsigijo išėjusi į pensiją ir įstojusi į Sveikuolių klubą.

Po Pilaitės rajoną, kuriame gyveno, ji nenorėjo važinėti visuomeniniu transportu.

Lemtingą lapkričio 3-iąją savo dukteriai Barbarai vilnietė pažadėjo netrukus grįžti.

Jelenos 42 metų duktė yra ligota nuo gimimo. Ji baigė pradinę mokyklą, mokytojai ateidavo į namus. Merginai bręstant jos sveikata vis blogėjo. Ji buvo pripažinta neįgali.

Barbara visiškai priklausė nuo motinos. Viena ji neišeidavo į lauką ir netgi negalėdavo susikalbėti su aplinkiniais, nes prastai girdi. Ką ji sako, supranta tik artimiausi giminės ir kaimynai.

Motina ir duktė gyveno viename bute, nes Barbaros tėvas jau miręs.

Moteris džiaugėsi gyvenimu

Pabradėje gyvenanti žuvusiosios giminaitė Eleonora pasakojo, kad motinos pusseserė Jelena jai buvo labai svarbi.

„Buvau sukrėsta, kai sužinojau, kad netoli namų žuvo mano krikštamotė. Ji buvo linksma, šilta, gyvybinga ir labai džiaugėsi gyvenimu.

Jos duktė Barbara nuo vaikystės lankėsi mūsų namuose. Ji buvo čia sava ir mylima.

Man net silpna darosi pagalvojus, kas būtų nutikę su Barbara po motinos žūties, jeigu ji neturėtų giminių“, – kalbėjo Eleonora.

Kad perėjoje žuvo jos krikštamotė, Eleonora sužinojo praėjus porai valandų po nelaimės.

„Visiškas atsitiktinumas, kad avariją matė mano pažįstama. Barbara nemoka naudotis telefonu – pati ji tikrai nebūtų sugebėjusi mums pranešti. Artimųjų paieškos būtų užtrukusios“, – sakė giminaitė.

Žuvusios vilnietės kaimynai pasakojo, kad dviratininkė Jelena buvo patyrusi ir atsargi, tačiau kartais ji per perėją dviračiu važiuodavo, o ne jį vesdavosi. O prieš žūtį ji stovėjo apžergusi dviratį ir laukė, kol pravažiuos autobusas.

Autobusas įtraukė po ratais

Sankryža, kurioje žuvo Jelena, yra vos keli šimtai metrų nuo jos namų.

Pranešimą apie nelaimę Vilniaus policija gavo pusę devynių ryto.

Liudininkai pranešė, kad Pilaitės prospekto ir Įsruties gatvės sankryžoje autobusas pervažiavo žmogų. Skambinę žmonės taip pat sakė, jog autobusas moterį prispaudė. Todėl į įvykio vietą nedelsdami išskubėjo gelbėtojai.

Į Pilaitę nuskubėjo ir greitosios pagalbos medikai bei policijos patruliai. Paaiškėjo, jog po autobusu patekusi moteris jau negyva.

Medikai konstatavo dviratininkės mirtį. Dviračiu važiavusi moteris pateko po galiniais autobuso, važiuojančio maršrutu Rastinėnai–Vilnius, ratais.

Atpažinti žuvusiąją buvo sudėtinga, nes autobuso ratai pervažiavo jai galvą. Vėliau įvykio vietoje atsirado ją pažinojusių žmonių.

Pareigūnai žuvusiosios drabužiuose aptiko dokumentus.

Kaimyne prisistačiusi moteris pasakojo, kad Jelena kiekvieną rytą dviračiu važiuodavo į netoliese esančią parduotuvę pirkti prekių su nuolaida.

Vairuotojas buvo sukrėstas

Kaip įvyko avarija, „Lietuvos rytui“ paaiškino policijos pareigūnai.

Vilniaus rajono autobusų parkui priklausantis autobusas, sukdamas sankryžoje į kairę, kliudė jam iš dešinės ant šaligatvio stovintį dviratį.

Jo priekinis ratas buvo kelio važiuojamojoje dalyje. Moteris stovėjo apžergusi dviratį.

„Smūgio metu dviratininkė ir dviratis virto ant kelio važiuojamosios dalies. Moteris buvo pervažiuota autobuso dešiniuoju galiniu ratu“, – teigė pareigūnai.

Vairuotojas labai sielojosi dėl avarijos. Jis susirado žuvusiosios artimuosius ir jų atsiprašė, o autobusų parkas padengė didžiąją dalį laidotuvių išlaidų.

Vairuotojas, darydamas posūkį, moters su dviračiu nepastebėjo. Sukrėstas pusamžis vyras po avarijos sakė nesuprantantis, iš kur atsirado dviratininkė ir kaip ji pateko po galiniais jo vairuojamo autobuso ratais.

Žinios apie saugų eismą duoda rezultatų

– Lyginant šiuos 2014-uosius ir 2013 metus, eismo įvykių ir sužeistųjų skaičius šalyje mažėja, o žuvusiųjų skaičius lieka toks pat. Palyginti su 2013 metų tuo pačiu laikotarpiu, šiemet užregistruota 3,9 proc. mažiau eismo įvykių.

– Iki šių metų lapkričio 17 d. įvyko 2808 eismo įvykiai, juose žuvo 218 žmonių, sužeista – 3305. Pernai sužeista 3460 žmonių.

– Kadangi dabar anksti temsta ir vėlai švinta, pėstiesiems svarbu naudoti atšvaitus.

– Oro sąlygos bet kada gali pasikeisti, todėl paspaudus šaltukui ar iškritus sniegui vairuotojai turi iškart įvertinti eismo sąlygas.

– Lietuvos automobilių kelių direkcija nuolat primena saugaus eismo taisykles: eismo temomis transliuojami garso klipai per radijo stotis, vaizdo klipai – per televizijas. Informacija skelbiama internete, o straipsniai – spaudoje.

– Prie saugaus eismo projektų prisijungia ir dvasininkai, įvairios bendruomenės. Yra nemažai besirūpinančių saugiu eismu, tačiau svarbiausia, kad patys eismo dalyviai nepamirštų rūpintis savimi.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kas yra vatnikai ir kiek jų?