Kas dedasi greičio ištroškusių kelių chuliganų galvose?

Kitus eismo dalyvius gąsdinantys kelių chuliganai yra priklausomi nuo greito važiavimo teikiamų malonių pojūčių ir nori išbandyti savo galimybes, taip sako ilgametis automobilius sporto treneris Jonas Dereškevičius.

Agresyviai besielgiantys vairuotojai sutrikdo ir kitų eismo dalyvių mintis.<br>Flickr.com/Joseph Mietus nuotr.
Agresyviai besielgiantys vairuotojai sutrikdo ir kitų eismo dalyvių mintis.<br>Flickr.com/Joseph Mietus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Rinkevičius

Aug 18, 2015, 1:38 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 3:30 AM

Anot jo, greitas vairavimas mūsų smegenyse sukelia procesus, kurie atneša malonumo jausmą. Tačiau šių dienų eismas tokios būsenos netoleruoja, nes vairuotojas nuo savo veiksmų numatymo dėmesį perkelia potyrių plėtojimą.

Į tokią būseną paniręs vairuotojas, anot pašnekovo, gerokai per vėlai pastebi iškilusius pavojus, o meistriškumo jų išvengti ne visuomet užtenka.

Agresyviai besielgiantys vairuotojai sutrikdo kitų eismo dalyvių mintis ir nukreipia koncentraciją ne ten kur reikia. Tuomet ir tvarkingas vairuotojas gali neadekvačiai sureaguoti į pakitusią situaciją ir pakliūti į eismo įvykį.

„Jaunų vairuotojų agresyvumas dažniausiai kyla iš jų suformuoto požiūrio, kad pagal trumpiausią laiką reikia pasiekti kelionės tikslą“ , – kalbėjo pašnekovas.

Turėtų galvoti apie kitus

Tokius vairuotojus tuomet erzina lėtesni eismo dalyviai. Kelių eismo taisykles jiems pakeičia šiuolaikinio gyvenimo ritmo principai verčiantys beatodairiškai skubėti. Anot J. Dereškevičiaus skubantys eismo dalyviai linkę manyti, kad toks jų elgesys – teisėtas.

„Toks požiūris automatiškai gimdo agresyvų vairavimą: vairuotojas juda iš juostos į juostą, ieško laisvų plyšių ir yra visiškai nejautrus likusiems eismo dalyviams“, – dėstė jis.

J. Dereškevičius pažymėjo, kad jei jauni vairuotojai į gatves išvažiuotų galvodami apie tai, kad keliuose yra eismo dalyvių, kuriems sunkiau apdoroti didžiulį jiems tenkantį informacijos kiekį ir nepriekaištingai valdyti automobilius, eismo saugumo situacija iš esmės pasikeistų.

Patys ieško pavojų

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad jauniems 18-24 m. vairuotojams patinka didesnė rizika. Chuliganiškas elgesys gatvėje jiems tampa drąsos demonstravimu. Pašnekovas pažymėjo, kad yra tokiems nutrūktgalviams derėtų rinktis saugesnes priemones savo fizinių ir protinių galimybių išbandymui.

„Visus privalumus tokiu atveju turi automobilių sportas: ir aplinka saugi, nes nėra priešais ar iš šono atvažiuojančių transporto priemonių, ir pats automobilis yra saugesnis, nes turi tam skirtą įrangą“, – kalbėjo treneris.

Jis kviečia žmonės, kurie nori patikrinti savo galimybių ribas vairuodami, ateiti į automobilių sportą. Juolab, kad ir skirtingų krypčių čia yra nemažai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.