Koks elgesys išduoda, kad vairuotojas yra girtas?

Jau po mėnesio neblaivių vairuotojų laukia ne paprastos baudos, o baudžiamoji atsakomybė.

Patikimiausias indikatorius – kvapas, tačiau apgirtusį vairuotoją išduoda ir nenatūralūs judesiai ar klaidžiojantis žvilgsnis.<br>Justino Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Patikimiausias indikatorius – kvapas, tačiau apgirtusį vairuotoją išduoda ir nenatūralūs judesiai ar klaidžiojantis žvilgsnis.<br>Justino Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Rinkevičius

2016-02-29 21:33, atnaujinta 2017-06-06 01:21

Tokie atvejai, kaip pernai gruodį avariją padariusios ir išsisukti bandžiusios buvusios valdininkės Daivos Gineikaitės poelgis parodo, kaip svarbu vairuotojams gebėti atpažinti girtą vairuotoją.

Ilgametę patirtį turintys policijos pareigūnai nuo alkoholio apsvaigusį žmogų prie vairo atpažįsta labai lengvai. Savaime suprantama, kad patikimiausias indikatorius – kvapas, tačiau apgirtusį vairuotoją išduoda ir nenatūralūs judesiai ar klaidžiojantis žvilgsnis.

Išduoda ne tik kvapas

Bene svarbiausias iš kitų girtumą išduodančių požymių yra žvilgsnis. Kuomet apgirtęs vairuotojas bendrauja su kitu žmogumi, jo akys klaidžioja aplinkui. Jos niekur neapsistoja ilgesniam laikui nei keletui akimirkų.

Tačiau tai nereiškia, kad policijos pareigūnai negali įtarti žmogaus girtumo, jei nėra akių kontakto. Pakanka patrulių automobiliui tik pravažiuoti šalia ir žvilgtelėti į vairuotoją.

Pareigūnai pažymi, kad nuo alkoholio apsvaigęs vairuotojai dažnu atveju tiesiog žiūri į vieną tašką. Taip ir važiuoja – retai žvalgydamiesi į šalis, tarsi užhipnotizuoti.

Teisėsaugos darbuotojai juokauja, kad apgirtusio asmens judesių amplitudė tiesiogiai priklauso nuo suvartojo alkoholio kiekio. Jei vairuotojas tik lengvai apgirtęs, jis greitai ir intensyviai mosikuoja rankomis. Tačiau savo gestus prastai koordinuoja. 

Tuo metu, jei žmogus smarkiai apsvaigęs, judesiai sulėtėja ir tampa vangūs.

Kad nerizikuotumėte prarasti vairuotojo pažymėjimo, geriausias būdas pasitikrinti blaivumą yra turėti po ranka alkotesterį.

Tačiau pigiausių matuoklių rodmenys gali būti tik orientaciniai, jei parodymas arti pavojingos ribos – geriau prie vairo nesėsti.

Taip pat vertėtų prisiminti, kad naudotis alkotesteriu galima tik praėjus mažiausiai penkiolikai minučių po alkoholio vartojimo.

Praktiniai blaivumo testai

Jei neturite alkoholio matuoklio, galite išbandyti praktinius blaivumo patikrinimo testus, kuriuos iki šiol taiko JAV policijos pareigūnai.

Bene paprasčiausias yra „nosies testas“. Tereikia užmerkti akis ir ištiesi ranką į priekį. Sulenkę ją rodomuoju pirštu turite paliesti nosį. Jei to padaryti nepavyko, arba bandymo metu nuleidote alkūnę, žmogus greičiausiai dar neišsiblaivė.

Taip pat galite pamėginti eiti tiesia linija. Susiraskite kelio ženklinimo ar kitą tiesę ir eikite ja statydami koją nuo kulno ant pirštų. Žengę šešis žingsnius apsisukite ant kulno ir grįžkite prie „starto“.

Jie nulipote nuo linijos, pusiausvyrą palaikėte ištiesę rankas, nesugebėjote suskaičiuoti žingsnių, nugriuvote sukdamiesi ant kulno, ar apskritai nesupratote gautų instrukcijų, testo neišlaikėte.

Specialių priemonių nereikalauja ir stovėjimo ant vienos kojos testas.

Tiesiog pakelkite vieną koją maždaug 15 centimetrų ir pasistenkite taip išstovėti 30 sekundžių. Jei pradėjote svirduliuoti, šokinėti, mojuoti rankomis arba nuleidote koją, vairuoti dar negalite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.