Nesupranta, kam Kaune priklauso Laisvės alėja: „Vos spėjau trauktis iš kelio“

Ankstyvą darbo dienos rytą Laisvės alėjoje mašinų daugiau nei pėsčiųjų. Toks įspūdis susidarė po ilgos pertraukos į Kauną atvykusiam varėniškiui Gediminui Žarkaičiui. Kai kurie duomenys patvirtina jo įžvalgas.

Pėsčiųjų erdvėje rytais zuja prekes išvežiojančios transporto priemonės.<br>A.Karaliūno nuotr.
Pėsčiųjų erdvėje rytais zuja prekes išvežiojančios transporto priemonės.<br>A.Karaliūno nuotr.
G.Žarkaitis vylėsi, kad bent jau įdienojus pėstiesiems skirtoje alėjoje transporto priemonių sumažėja ir jos nekelia žmonėms jokio pavojaus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
G.Žarkaitis vylėsi, kad bent jau įdienojus pėstiesiems skirtoje alėjoje transporto priemonių sumažėja ir jos nekelia žmonėms jokio pavojaus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
G.Žarkaitis vylėsi, kad bent jau įdienojus pėstiesiems skirtoje alėjoje transporto priemonių sumažėja ir jos nekelia žmonėms jokio pavojaus.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
G.Žarkaitis vylėsi, kad bent jau įdienojus pėstiesiems skirtoje alėjoje transporto priemonių sumažėja ir jos nekelia žmonėms jokio pavojaus.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 13, 2023, 11:13 AM

„Žingsniavau nuo Soboro iki Maironio gatvės ir vos spėjau trauktis iš kelio“, – pasakojo vyras.

Dažniausiai Laisvės alėjos grindiniu tuo metu riedėjo prekes išvežiojantys mikroautobusai – kurjeriai krovė gėrimus, maisto produktus, buitinės chemijos gaminius.

G.Žarkaitis vylėsi, kad bent jau įdienojus pėstiesiems skirtoje alėjoje transporto priemonių sumažėja ir jos nekelia žmonėms jokio pavojaus. „Jau net suabejojau, kam priklauso Laisvės alėja, – pėstiesiems ar automobiliams“, – stebėjosi varėniškis.

Leidimų išduoda mažiau

Savivaldybės įmonės „Parkavimas Kaune“ vadovas Justas Limanauskas pranešė, kad išduodamų leidimų važinėti Laisvės alėja mažėja, o 2022 metais buvo išduoti 546 leidimai, iš jų 210 – mokami. Pastarieji skirti asmenims, teikiantiems aptarnavimo paslaugas.

Apie 30 leidimų buvo metiniai, jie kainuoja po 700 eurų, likusieji – mėnesiniai, vienadieniai.

Nemokami leidimai skirti asmenims, teisiniu pagrindu valdantiems patalpas, sudariusiems sutartis su savivaldybe dėl darbų atlikimo, ir renginių organizatoriams.

2023 metais jau išduota 90 leidimų, iš jų apie 30 – mokamų: 8 metiniai (po 700 eurų), 11 mėnesinių (po 80 eurų), kiti – vienadieniai (po 6 eurus).

Sunkiasvorių neįleidžia

Pasak J.Limanausko, įvažiuoti į Laisvės alėją, S.Daukanto gatvę bei Nepriklausomybės aikštę leidžiama, jei transporto priemonės bendroji masė yra ne didesnė kaip 3,5 tonos.

Jei masė didesnė, tuomet turi būti gautas savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus suderinimas.

Į valstybės saugomas teritorijas leidžiama įvažiuoti nuo 7 iki 11 valandos, išskyrus saugos paslaugas teikiančius asmenis ir gyventojus, kurie nuosavybės, nuomos ar kitu teisiniu pagrindu valdo patalpas, kurios įregistruotos kaip atskiri nekilnojamojo turto vienetai valstybės saugomose teritorijose, arba deklaravę gyvenamąją vietą valstybės saugomose teritorijos.

Saugoma teritorija

Laisvės alėja įtraukta į valstybės saugomą teritoriją.

„Laisvės alėja yra pėsčiųjų zona, kurioje yra rekonstruota gatvės danga.

Važiuoti, užvažiuoti ar stovėti transporto priemonėms pėstiesiems skirtose zonose – per 3–4 metrus nuo pastatų sienų, medžių alėjos zonoje ant pėsčiųjų granitinių dangų (šviesaus atspalvio granito plokštės) – griežtai draudžiama.

Važiuoti galima tik tamsaus atspalvio granito danga“, – priminė J.Limanauskas.

Leidimai išduodami juridiniams ir fiziniams asmenims, valdantiems patalpas (statinius) nuosavybės, nuomos, patikėjimo teise ar kitu teisiniu pagrindu, teikiantiems aptarnavimo paslaugas, sudariusiems su savivaldybe sutartį darbams atlikti, renginio organizatoriui, turinčiam savivaldybės išduotą dokumentą.

Pažeidėjų – šimtai

Vis dėlto pagunda automobiliu išbandyti Laisvės alėjos grindinį – didelė.

Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai praėjusiais metais už tokį nusižengimą nubaudė 300 vairuotojų, vien šiais metais – apie 100.

Už tokį nusižengimą numatyta bauda nuo 20 iki 40 eurų, už pakartotinį – nuo 40 iki 100 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.