Šalies laivai penktus metus plaukios su baltąja vėliava

Lietuva penktus metus iš eilės pateko į garbingiausią Paryžiaus savitarpio supratimo memorandumo sudaromą Baltąjį vėliavų valstybių sąrašą, kuris demonstruoja aukštus tarptautinius saugios laivybos standartus. Tai reiškia, kad nuo liepos 1-osios Lietuvos laivai kartu su kitų 38-ių jūrinių valstybių laisvais pasaulio vandenyse plaukios su baltąja vėliava.

Šalies laivai penktus metus plaukios su baltąja vėliava.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šalies laivai penktus metus plaukios su baltąja vėliava.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šalies laivai penktus metus plaukios su baltąja vėliava.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šalies laivai penktus metus plaukios su baltąja vėliava.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 29, 2023, 10:17 AM

Kaip praneša Lietuvos transporto saugos administracija (LTSA) Lietuva šiemet pakilo dviem pozicijomis į 22 vietą ir tai yra aukščiausia iki šiol Baltajame vėliavų valstybių sąraše turėta pozicija.

„Džiaugiamės, kad per trejus metus užsienio uostuose nebuvo sulaikytas nė vienas laivas, plaukiojantis su mūsų šalies vėliava. Šis faktas tik patvirtina mūsų darbo kokybę ir darbuotojų profesionalumą jūrų laivų kontrolės srityje, o kartu leido pagerinti šalies pozicijas ir toliau demonstruoti puikų jūrinės valstybės lygį bei šalies laivų atitiktį tarptautiniams saugios laivybos bei aplinkos apsaugos reikalavimams“, – teigė LTSA Jūrų departamento vyresnysis patarėjas Linas Kasparavičius.

Anot Lietuvos laivų savininkų asociacijos vykdomojo direktoriaus Gintauto Kutkos, šalies buvimas Baltajame vėliavų sąraše turi ir praktinės naudos, nes tai reiškia retesnes Lietuvos laivų patikras.

„Šio sąrašo laivai, jei jų laivų valdytojai ir laivai taip pat turi gerą įvertinimą, yra tikrinami ne dažniau nei 1 kartą per dvejus metus, o tai leidžia išvengti nenumatytų išlaidų. Skaičiuojame, kad vienas patikrinimas kainuoja apie 2000 eurų, nes uosto inspektorių atvykimas į laivą reiškia dalies laivo įgulos atitraukimą nuo jų pagrindinės darbinės veiklos“, – sakė jis.

Paryžiaus memorandumo patvirtinti Baltasis, Pilkasis ir Juodasis valstybių vėliavų sąrašai tradiciškai skelbiami kiekvienų metų birželio mėnesį. Naujajame sąraše yra iš viso 67 valstybės: 39 valstybės – Baltajame, 18 – Pilkajame ir 9 – Juodajame.

Valstybių patekimas į vieną iš trijų sąrašų apskaičiuojamas pagal tam tikrą formulę, kurios vieni iš svarbiausių rodiklių yra du: laivų patikrų skaičius ir sulaikytų laivų skaičius užsienio uostuose per paskutinius trejus metus. Šiemet vertintas 2020–2022 m. laikotarpis. Per šį laikotarpį įvairiuose uostuose Lietuvos laivai buvo patikrinti 93 kartus. Nė vienas laivas nė karto nebuvo sulaikytas.

Lietuva Baltajame sąraše aplenkė tiek kaimynes Estiją, Latviją ir Lenkiją (atitinkamai 35, 37, 38 vietos), tiek tokias valstybes kaip Vokietiją (34 vieta), JAV (27 vieta) ar Airiją (24 vieta).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.