Automobilį įregistruoti norėjęs vyras pasijuto lyg elgeta

Automobilio pirkimas turėtų būti džiaugsmingas įvykis, tačiau portalo lrytas.lt skaitytojui Aidui (vardas pakeistas – red.) naujas pirkinys tik apkartino gyvenimą.

Norėjęs įregistruoti automobilį Aidas sužinojo, kad nepakaks net jo giminaičio sutikimo deklaruoti gyvenamąją vietą jo bute.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Norėjęs įregistruoti automobilį Aidas sužinojo, kad nepakaks net jo giminaičio sutikimo deklaruoti gyvenamąją vietą jo bute.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Nov 22, 2014, 9:14 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 9:29 PM

Nuvykęs į „Regitrą“ įregistruoti automobilio jis sužinojo, kad to padaryti negalės, nes nėra registruotas tame bute, kuriame gyvena.

Pirkinys apkarto

„Negaliu patikėti, kad valdžia iš manęs atėmė galimybę registruoti savo automobilį savo vardu.

Gyvenu giminaičio bute, kuris šiuo metu gyvena užsienyje ir artimiausiu metu nežada grįžti į tėvynę. Pas jį gyvenu, kad prižiūrėčiau butą ir mokėčiau komunalinius mokesčius“, – pasakojo Aidas.

Savivaldybėje registruotas vyras „Regitros“ padalinyje sužinojo, kad negalės savo vardu įregistruoti automobilio, kol nedeklaruos gyvenamosios vietos, bet tai jis turi padaryti būtinai jam priklausančiame bute.

Pripažįsta tik savą būstą

Net jei vyro giminaičiai sutiktų leisti Aidui deklaruoti gyvenamą vietą jų bute, to nepakaktų.

Vidaus reikalų ministro įsakymu patvirtintose registravimo taisyklėse nustatyta, kad gyvenamosios vietos adresą patvirtinančiu dokumentu pripažįstamas tik „Registrų centro“ išduotas dokumentas apie transporto priemonės valdytojui nuosavybės teise priklausantį būstą arba būsto išsinuomojimą.

Tai reiškia, kad net nepakanka būti registruotam tolimesnių giminaičių bute ar būti sudarius panaudos sutartį.

Vienintelė išimtis – automobilio pirkėjo vaikų/įvaikių, sutuoktinio/partnerio ar tėvų/įtėvių raštiškas sutikimas nurodyti jų gyvenamosios vietos adresą.

Tačiau jei gyvenate pas senelius arba kartu su broliu ar seserimi, nebekalbant apie tolimesnius giminaičius, jų adreso nurodyti registruodami automobilį negalite.

„Galėčiau sudaryti nuomos sutartį ir tai deklaruoti, bet iš kur gausiu nuomos sutartį, jei gyvenu nemokamai, moku tik už paslaugas, o savininkas užsienyje ir jis nieko iš manęs negauna?

Ką man daryti? Eiti gyventi kitur, mokėti už nuomą ir sudaryti nuomos sutartį vien tam, kad galėčiau savo vardu registruoti transporto priemonę? Ar važinėti su išregistruota?“, – beviltišką situaciją nupasakojo Aidas.

Laukia sprendimo

„Regitros“ atstovė Laimutė Užupė neslėpė, kad Aidas – vienas iš daugelio susidūrusių su šia problema.

„Reikalavimas nurodyti deklaruotos gyvenamosios vietos duomenis gyvuoja jau daugelį metų, ir buvo įvestas todėl, kad transporto priemonė yra padidinto pavojaus šaltinis, galintis padaryti didelę žalą asmeniui ir aplinkai, todėl valstybės institucijoms būtina žinoti jos valdytojo gyvenamąją vietą.

Kelių transporto priemonių registro duomenys teikiami daugeliui Lietuvos bei kitų ES valstybių teisėsaugos institucijų“, – aiškino ji.

Tačiau gali būti, kad nuosavo būsto neturintys vairuotojai netrukus galės lengviau atsikvėpti.

Gausybės žmonių prašymų sulaukusi „Regitra“ Vidaus reikalų ministerijai yra pasiūliusi transporto priemones registruoti ir tais atvejais, kai pateikiamas bet kurio gyvenamąją vietą deklaravusio asmens, nebūtinai artimųjų, raštiškas sutikimas įregistruojamos transporto priemonės valdytojo duomenyse nurodyti jo gyvenamosios vietos adresą.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.