JAV tirs grėsmes saugumui, kurias kelia automobiliuose esančios kiniškos technologijos

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį paskelbė apie tyrimą dėl grėsmių nacionaliniam saugumui, kurias kelia automobiliuose esančios kiniškos technologijos, perspėdamas, kad jos gali būti naudojamos ypatingiesiems duomenims rinkti.

JAV tirs grėsmes saugumui, kurias kelia automobiliuose esančios kiniškos technologijos.<br>Unsplash nuotr.
JAV tirs grėsmes saugumui, kurias kelia automobiliuose esančios kiniškos technologijos.<br>Unsplash nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

2024-03-01 09:55

Kinija į šią žinią sureagavo piktai ir pavadino tyrimą diskriminuojančiu bei apkaltino Vašingtoną, esą jis su prekyba susijusius klausimus „paverčia ginklu“.

J.Bidenas nurodė Prekybos departamentui atlikti šį tyrimą ir didžiausią dėmesį skirti prijungtoms transporto priemonėms, kuriose yra technologijų iš „susirūpinimą keliančių šalių“, tokių kaip Kinija, bei reaguoti į grėsmes.

„Kinija yra pasiryžusi dominuoti automobilių rinkos ateityje, be kita ko, pasitelkdama nesąžiningą praktiką, – pranešime cituojamas J.Bidenas. – Dėl Kinijos politikos mūsų rinką gali užtvindyti jos automobiliai, taip sukeliant grėsmių mūsų nacionaliniam saugumui.“

Vašingtonas stengiasi sumažinti JAV automobilių sektoriaus priklausomybę nuo antros pagal dydį pasaulio ekonomikos ir siūlo mokesčių lengvatas Amerikoje pagamintiems elektromobiliams bei baterijoms ir kartu bando padidinti gamybos pajėgumus vidaus rinkoje.

Naujausi veiksmai yra susiję su transporto priemonėmis, kurios nuolat jungiasi prie asmeninių įrenginių, kitų automobilių, JAV infrastruktūros ir jos gamintojų, įskaitant elektromobilius ir savaeigius automobilius. Valdžios institucijos galiausiai galėtų nustatyti apribojimus kai kuriems sandoriams, tačiau pareigūnai neįsipareigojo laikytis konkretaus termino.

Kinijos ambasados Vašingtone atstovas Liu Pengyu naujienų agentūrai AFP sakė, kad Kinija „griežtai prieštarauja“ tam, jog JAV su ekonomika ir prekyba susijusius klausimus „paverčia ginklu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo