Turistas Lietuvoje – niekas

Esu projekto panoramas.lt autorius ir vykdytojas, todėl dažnai važinėju po Lietuvą fotografuodamas turistams įdomius objektus, gražiausius kraštovaizdžius, įžymius tautodailininkus ir kita. Todėl dėl informacinės pagalbos dažnai tenka kreiptis į rajonų turizmo informacinius centrus.

Lietuvoje turizmo propagavimu užsiimantys TIC gyvena dar XVIII amžiuje, kurių objektų aprašymuose dominuoja tokie terminai: 0,5 kilometro į šiaurę, po to privažiavus kryžkelę sukti į kairę. V. Balkūno nuotr.
Lietuvoje turizmo propagavimu užsiimantys TIC gyvena dar XVIII amžiuje, kurių objektų aprašymuose dominuoja tokie terminai: 0,5 kilometro į šiaurę, po to privažiavus kryžkelę sukti į kairę. V. Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kostas Šukevičius

Jul 27, 2012, 10:08 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:41 PM

Apvažiavau jau visus Lietuvos rajonus, susipažinau su jų turizmo informacinių centrų teikiama informacija, informacija internete, spausdinta reklamine medžiaga ir teigiu, kad Lietuvos rajonų savivaldybių požiūris į turizmą ir turistus yra niekinis.

Jau rajonų savivaldybių interneto svetainėse rubrikos „Turizmas“ ar „Turistams“ yra nustumtos į pašalius taip, kad tenka ilgai pasiknaisioti po svetainę, kol jas atrandi.

Daugumoje svetainių yra tik nuorodos į rajonų turizmo informacinių centrų (TIC) svetaines.

Tačiau jose informacija turistams pateikiama tikrai atmestinai. Didžioje daugumoje svetainių nėra turistų lankytinų vietų žemėlapio, o jei jis ir yra, tai, kad jame sužymėtus objektus turistui surasti ir apžiūrėti, tenka daug paplušėti. Lietuvoje turizmo propagavimu užsiimantys TIC gyvena dar XVIII amžiuje, kurių objektų aprašymuose dominuoja tokie terminai: 0,5 kilometro į šiaurę, po to privažiavus kryžkelę sukti į kairę... Nors šiandien kiekvienas keliautojas turi navigatorių automobilyje ar navigacinį žemėlapį savo mobiliajame telefone.

Kad parodytų žemėlapyje turizmo objektų GPS koordinates TIC interneto svetainėje ar spausdintuose bukletuose bei žemėlapiuose, nėra net kalbos. Taigi turistas priverstas pasikliauti sutiktų kelyje bobučių nupasakojimais, kaip pasiekti norimą objektą. Juokas ima, kai pamatai gražiai atspausdintus, brangius bukletus, kurie jokios naudos turistui neduoda. Būna atvejų, kai gražiai papuoštame miesto žemėlapyje sužymėti objektai tik išvardinami bet nenurodomi jų adresai.

Manau, turizmo propagavime mėgėjišką požiūrį reikia keisti į profesionalų. Rajonų savivaldybių, turizmo informacinių centrų interneto svetainėse turi atsirasti profesionaliai paruošti turizmo objektų žemėlapiai, kur būtų sužymėtos objektų GPS koordinatės ir adresai. Tokius žemėlapius potencialus turistas galėtų atsispausdinti ir jais vadovautis pažintinėje kelionėje. Galėtų būti ir idealus variantas, kai žemėlapiuose būtų iš karto numatyti pažintiniai maršrutai pagal temas.

Tą patį galima pasakyti ir apie spausdintiną turizmo propagavimo literatūrą, bukletus ir žemėlapius.

Mano, patyrusio turisto, nuomone, šiandien šalyje teikiama turizmo informacijos kokybė tikrai yra kliūtis turizmo plėtojimui šalyje.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.