Kaip atsidūriau Madride neišvažiuodama iš namų

Dabar rašau jau juokdamasi iš nemalonios padėties, į kurią neseniai patekau per savo neapdairumą. Tikiuosi, kad mano susidūrimas su interneto chuliganais kam nors iš skaitytojų bus puiki proga pasimokyti iš svetimų klaidų arba lengviau atsidusti, kad ne jam vienam panaši istorija nutiko.

Daugiau nuotraukų (1)

Panevėžietė Laura

Oct 29, 2012, 9:35 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:46 PM

Praėjusią savaitę, tikrindama elektroninį paštą, savo "Gmail" dėžėje radau pranešimą, atsiųstą iš "yahoo.de". Angliškame pranešime buvo rašoma, kad jau seniai nesinaudoju "yahoo.de" sistemoje esančia savo pašto dėžute, todėl būtina patvirtinti savo registraciją, kitaip neteksiu galimybės ja toliau naudotis.

"Yahoo" sistemoje savo pašto dėžutę turiu labai seniai ir iš tiesų ja mažai besinaudoju – į ją ateinantys laiškai automatiškai peradresuojami į mano "Gmail" paštą. Vis dėl to atsisakyti senosios pašto dėžės nenorėjau. Todėl nieko nedelsdama atsidariau atsiųstą nuorodą ir prisiregistravau iš naujo: parašiau savo prisijungimo vardą, slaptažodį.

Jokių įtarimų man nekilo – prisijungimo puslapis, kuriame turėjau užsiregistruoti, iš pažiūros atrodė identiškas pradiniam "yahoo.de" puslapiui, kuriuo nuo seno naudojausi. Tik vėliau, po laiko, išsiaiškinau, kad netikrojo puslapio pavadinime buvo pakeista tik viena raidė.

Mane sunerimti privertė kitą dieną kilęs sujudimas. Vieni draugai ėmė man skambinti ar rašyti žinutes, klausdami, ar aš iš tiesų pakliuvau į bėdą, kiti stebėjosi, kodėl aš nieko nesakiau apie kelionę į Ispaniją. Buvo ir tokių pažįstamų, kurie paskambino į mano darbą ir kolegų atsargiai teiravosi, ar su manimi viskas gerai, ar aš ne komandiruotėje užsienyje.

Va, tuomet ir paaiškėjo, kad tapau interneto sukčių auka. Pasirodo, visi daugiau nei 300 mano "yahoo.de" pašto dėžutės adresų knygelėje buvę adresatai gavo tą patį pranešimą – anglų kalba tariamai mano parašytą laišką.

Jame rašoma, kad aš staiga turėjau išvykti į kažkokį renginį Ispanijos mieste Madride. Renginys praėjo sėkmingai, o štai per išvyką po miestą mes (nors neįvardijama, kas tie „mes“) praradome savo pinigines su visais pinigais ir mobiliuosius telefonus.

Kol nebus sumokėta už viešbutį, jo administracija mums neatiduoda asmens pasų, todėl prašau paskolinti kuo greičiau 2 tūkst. 350 eurų, kad galėčiau grįžti namo. Tiesa, kur mano gelbėtojai turėtų pervesti pinigus, laiške nenurodyta.

Laiškas pasirašytas vien mano vardu. Nors šitaip pasirašau tik savo draugams siunčiamus laiškus, tokį familiarų laišką gavo visi mano adresų knygoje esantys adresatai. Tarp jų – net įvairios valdiškos įstaigos, nes kadaise šią pašto dėžę naudojau ir darbo susirašinėjimams. Ne vienas mano draugas nustebo, kad jiems sumaniau parašyti angliškai, o ne lietuviškai. Juo labiau kad mano pagrindinė užsienio kalba – vokiečių.

Dėl neva mano parašyto laiško prieš jį gavusius žmones gėda, tačiau guodžiuosi tik tuo, kad internetiniai įsilaužėliai iš jų neišviliojo pinigų.

Vos po pirmųjų draugų skambučių apie gautą mano pagalbos prašymą atsidariau savo "yahoo" pašto dėžę, pakeičiau prisijungimo slaptažodį. Ketinau visiems adresatams pasiųsti žinutę, kad jokios pagalbos man nereikia, kad tapau apgavikų auka. Deja, visi adresai iš mano adresų knygelės buvo dingę be pėdsakų.

Manau, kad mane apgavusių asmenų tikslas ir buvo „išsipumpuoti“ duomenis iš mano adresų knygelės. Gali būti, kad šiems žmonėms bus bandoma siuntinėti įvairias šiukšles. Žodžiu, eidami į interneto platybes būkite atsargūs ir budrūs.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.