Trise po Portugaliją: ilgoje kelionėje gelbėja vakuuminiai maišai

Praėjusią savaitę paskelbę, kad žiemoti išvykstame į Portugaliją, toliau pasakojame, kaip pavyko susiruošti šiai kelionei. Kai skaitysite šį straipsnį, mes vis dar keliausime Portugalijos link, kadangi visa kelionė trunka 6-7 dienas. Tokį ilgesnį laiko tarpą pasirinkome dėl nuovargio ne tiek patiems, kiek mūsų mažajai, kuri vis dar nemėgsta sėdėti automobilinėje kėdutėje, nebent užmiega važiuojant. 

Ieškant sprendimų, kaip kuo daugiau vežtis sunaudojant kuo mažiau, vietos atradome vakuuminius maišus, kuriuose įvairūs drabužiai susitraukia praktiškai 2-3 kartus!<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ieškant sprendimų, kaip kuo daugiau vežtis sunaudojant kuo mažiau, vietos atradome vakuuminius maišus, kuriuose įvairūs drabužiai susitraukia praktiškai 2-3 kartus!<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Keliautojai

Nov 16, 2012, 10:42 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:35 AM

Surasti būstą - ne taip jau lengva

Taigi išgryninę idėją, kad vis dėl to važiuojame į Portugaliją, ėmėme ieškoti, kur gyventi. Nors Lietuvoje yra begalė nekilnojamo turto agentūrų, jos neužsiima trumpalaikiu gyvenamojo ploto išnuomavimu užsienyje – ieškojome patys.   Išsivertėme keletą nekilnojamo turto žodžių, kad paieškoje pavyktų rasti puslapių su nuoma.

Pirmosios paieškos sostinėje Lisabonoje ar netoli jos nustebino nemaža kaina - butai su baldais ir bent 2 kambariais prasideda nuo 400-700 eurų, arba 1380-2400 litų (dažniausiai be mokesčių). Kadangi domina šalių bei sostinių palyginimas, tai Vilniuje 2-3 kambarių buto nuoma (su baldais ir technika) prasideda nuo 250-450 eurų, arba 860-1550 litų (taip pat be mokesčių). Portugalijoje, pagal truputį senesnius duomenis, vidutinis atlyginimas maždaug 1,5 karto didesnis nei Lietuvoje.  

Dar po kelių dienų ir nemažai susirašinėjimų (atrašo tik mažiau nei trečdalis) viltis susirasti tinkamą būstą už prieinamą kainą pamažu blėso. Galiausiai, likus porai mėnesių iki norimos išvykimo datos, pavyko pabendrauti su Portugalijos lietuvių bendruomene. Jų dėka susiradome būstą Lisabonos priemiestyje už vidutinę rinkos kainą.  

Įdomu tai, kad būstuose šiltesniuose kraštuose dedamos plytelės visose gyvenamose patalpose, tačiau neteko girdėti, kad jos būtų šildomos, nors ir pas juos būna šaltesnių orų. Žiemą, prireikus pasišildyti, tai yra daroma elektriniais šildytuvais, kartais židiniu ir labai retai kur yra centralizuota šildymo sistema.  

Automobilis traukinyje? Kodėl gi ne?

Kadangi nusprendėme Portugalijoje praleisti apie pusę metų, tai skrydis lėktuvu buvo atmestas, nes norėjome pasiimti nemažai daiktų. Priimtiniausias būdas pasirodė automobiliu, tačiau apie 4000 kilometrų - nemažas atstumas, kad važiuotume apsikrovę iki lubų. Įsigijome naudotus "ragus" bei bagažinę.  

Norėdami sutrumpinti kelią bei mažiau pavargti iš draugo gavome patarimą keltis keltu iš Klaipėdos į Kylį (šeimoms 20 proc. nuolaida persikėlimui, būna akcijų konkrečioms dienoms, kelto bilietas trijų asmenų šeimai - 716 Lt). Pusdienis užsidegimo skaičiuojant nakvynės kainą bei likusius kilometrus.

Bandėme dar pasvajoti, kad būtų koks nors kruizas ar kitas keltas, kuris nuplukdytų kuo arčiau Portugalijos. Deja, tokio dalyko nėra. Lietuvos keltų bilietų prekybos agentūros pirmą kartą išgirdo apie tokius norus per keliolika darbo metų.  

Tada bandėme prisimint kitus galimus transportus – keleiviniai lėktuvai, matyt, automobilių dar neskraidina. Lieka traukinys? Taip, pasirodo Centrinėje Europoje yra specialių traukinių keleiviams (žiemos sezonu iki 30 proc. nuolaidos), kurie veža kartu ir automobilius. Bilietas šeimai ir automobiliui traukinyje kainavo 205 eurus, arba 707 litus (apie 800 km kelionė), automobiliu tas pats atstumas kainuotų apie 120 eurų, arba 415 litų. Apie šiuos traukinius - vėlesniuose aprašymuose. Taip pat vėliau papasakosime kaip mums sekėsi spėti į šį traukinį, nakvoti pas žmones Prancūzijoje bei kituose miestuose.  

Išsigelbėjimas – vakuuminiai maišai

Kas patiko šiame etape - pasitaikė puiki proga peržiūrėti visose spintose užsibuvusius rūbus ir atsirinkt tai, kas išaugta, nenaudojama ar šiaip jau nebepatinka. Ieškant sprendimų, kaip kuo daugiau vežtis sunaudojant kuo mažiau, vietos atradome vakuuminius maišus, kuriuose įvairūs drabužiai susitraukia praktiškai 2-3 kartus! Aišku jei skrisite kur nors su vakuuminiu maišu lagamine įvertinkite, ar turėsite su kuo ištraukti orą, kai reikės grįžti.  

Susipakuoti kelionei buvo didelis iššūkis, nes teko sutalpinti ne tik tai, ką įprastai visi vežamės į keliones (po kelis viršutinius ir apatinius drabužius, higiena, kremai ir kt.), bet ir vaikui paimti daug įvairiausių drabužių, nemažai žaislų, maniežą, čiužinuką, nedidelę maitinimo kėdutę, vežimėlį.

Kadangi laikotarpis ilgesnis, papildomai ėmėme vaistų įvairesniems atvejams, fotografijos technikos, kompiuterinės technikos (darbui ir bendravimui), šiokių tokių lauktuvių vietiniams lietuviams, kažkiek maisto kelionei sau bei vaikui, užkandžių ir vaisių.

Viską gerai paspaudus ir kelis kartus perdėjus galiausiai sutilpo ir pajudėjome Klaipėdos link. Pagaliau baigėsi laukimas ir ruošimasis – Portugalija, mes jau atvykstame!  

Naujų mūsų įspūdžių laukite bendraukime.lrytas.lt, Facebook puslapyje "Trise po Pasaulį" bei  www.kapselis.lt.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.