„Regitros“ naujovės: transportą egzaminui susirask pats

Vairuotojo pažymėjimo netekau prieš gerus trejus metus. Už padarytą nusižengimą teismas paskyrė baudą su teisės vairuoti atėmimu trejiems metams. Kadangi automobilis buvo pagrindinė darbo priemonė, praradau darbą ir išvažiavau iš Lietuvos į Angliją, kur įsikūriau ir radau darbą. Praėjus daugiau nei pusei baudos termino, paprašiau teismo baudos terminą sutrumpinti, ir mano prašymas buvo patenkintas. Dar po kelių mėnesių, sulaukęs tinkamo momento, pasiėmiau atostogų ir sugrįžau į Lietuvą tų savo teisių atgauti. Kokia yra atsiėmimo tvarka ir kad visa tai truks gana ilgai – žinojau. Bet kai kas ir šokiravo ir į tai norėčiau atkreipti jūsų dėmesį.

Vyrui teko pačiam ieškotis motociklo, kuriuo galėtų išlaikyti vairavimo egzaminą.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Vyrui teko pačiam ieškotis motociklo, kuriuo galėtų išlaikyti vairavimo egzaminą.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Adomėnas

Apr 25, 2013, 6:00 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 5:50 PM

Trumpai, tvarka yra tokia. Man reikėjo gauti sveikatos pažymą, vairuotojų papildomo ruošimo kursų baigimo pažymą bei „Regitros“ pažymą apie išlaikytą teorijos ir praktikos egzaminą. Kadangi vairuoti galėjau A, B ir C1 kategorijų transporto priemones, tai išlaikyti reikėjo A ir C1 praktikos egzaminus. Pasirodo, „Regitra“ neturi transporto priemonių nei C1 (automobiliai, kurių masė - 3,5-7,5 tonos), nei A (motociklas) kategorijos egzaminavimui.

Transportą pasiūlė susirasti pačiam

Vyr. specialistas pasiūlė transportą susiorganizuoti pačiam, atsivežti savo arba išsinuomoti vairavimo mokykloje. Pamąsčiau – gal galėčiau atsivaryti savo senąjį motociklą, tačiau jis buvo trims metams „padžiautas“ ir techninė apžiūra jau pasibaigus.

O be to – kas jį man atvarytų į egzamino vietą? Apie sunkvežimį iki 7,5 tonos išvis neturėjau idėjų. Teko abu nuomotis iš vairavimo mokyklos.

Žinoma, mokykla dar ir vairavimo pamokų paketą priedo įkišo, neva, kito varianto nėra. Nesakau, kad tai labai blogai, praktika pravertė ir egzaminus šiandien išlaikiau.

Bet automobilių nuoma su pamokomis kainavo papildomai 300 litų, ir jei būčiau neišlaikęs iš pirmo karto, tektų dar kartą tiek mokėti, vėl skambinėti pirmyn atgal tarp „Regitros“ ir vairavimo mokyklos derinant visiems priimtinus laikus.

Teko ilgai ieškoti senojo pažymėjimo

Bet viskas kol kas sekasi laimingai, visus egzaminus išlaikiau iš pirmo karto. Bet tai dar ne istorijos pabaiga. Surinkus visus reikiamus dokumentus teko plačiau aiškintis, pas ką stalčiuje ar seife gi tas mano senasis pažymėjimas guli.

Prieš ketverius metus gyvenau Vilniuje, bet ten niekada nebuvau registruotas. Registruotas buvau Kauno rajone, o šiuo metu esu išvis iš Lietuvos išsiregistravęs. Grįžęs prisiglaudžiau pas mamą Kauno rajone, tad logiška, kad nuvykau į Kauno rajono kelių policiją pasiteirauti.

Kompiuteris apie mano vairuotojo pažymėjimo buvimo vietą nieko nepasakė, tad nutariau paskambinti į Vilnių ir sužinojau, kad pažymėjimas – pas juos, nudžiugau, kad jis buvo giliai pamirštas ir nebuvo išsiųstas į „Regitrą“ sunaikinimui. Regitroje pasakė, kad jei pažymėjimas bus sunaikintas, tai jo atgauti negalėsiu, nes nesu gyvenamosios vietos deklaravęs Lietuvoje.

O čia jau manau būtų pažeidžiamos mano kaip Europos Sąjungos piliečio teisės.

Pabaigai šiek tiek skaičių ir datų:

Medicinos pažymą gavau  balandžio 9 d., kainavo 40 litų.

Vairavimo teorijos egzaminas išlaikytas balandžio 11 d., kainavo 35 litus.

Vairuotojų papildomo mokymo kursai balandžio 12 d., kainavo 220 litų.

C1 kategorijos transporto priemonės nuoma egzaminui ir pamokai (viso 2 val.) kainavo 140 litų.

A kategorijos motociklo nuoma egzaminui ir pamoka aikštelėje (viso 2 val.) kainavo 160 litų.

C1 kategorijos egzaminas išlaikytas balandžio 23 d., kainavo 58 litų.

A kategorijos egzaminas išlaikytas balandžio 24 d., kainavo 82,5 lito.

Taigi viso kol kas, neskaičiuojant kelionės išlaidų ir sugaišto laiko, man kainavo 735, 5 lito.

Bet tai dar ne viskas, dar reikės su dokumentais vykti į Vilnių, o po to matyt į „Regitrą“ pažymėjimo atsinaujinti, jei jie išvis leis man tai padaryti. Taigi galutinė suma dar pasikeis.

***

Lrytas.lt jau rašė apie vairavimo egzaminų naujoves. Pagal jas, „Regitra“ nebeprivalo turėti visų kategorijų transporto priemonių. Jomis siūloma pasirūpinti patiems vairuotojams.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.