Realybės šou „Paslapčių namai“ klesti patyčios?

Šiuo savo straipsniu norėčiau išsakyti savo pastebėjimus ir nusiskundimus apie TV3 rodomą realybės šou „Paslapčių namai“. Tarp visų realybės šou tai yra kažkas naujo, kadangi jį galima stebėti 24 val. per parą, 7 dienas per savaitę. Dėl šios galimybės šou rengėjai netenka galimybės atrinkti, ką pateikti žiūrovams. Bent iš dalies. Tie, kurie žiūri šou tik per televiziją, mato tai, ką nori pateikti rengėjai. O jie pateikia visiškai kitokį vaizdą, nei yra iš tikrųjų. Bet aš ne apie tai.

Daugiau nuotraukų (1)

„Bendraukime“ skaitytojas

Apr 30, 2013, 1:48 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 12:16 PM

Tie, kurie yra bent kartą įsijungę tiesioginę transliaciją Tv3play.lt svetainėje, turbūt pastebėjo, kokie (tiesiogine ta žodžio prasme) žiaurūs dalykai ten dedasi. Vienas iš dalyvių (kam slėpti – vardu jis Tomas) nuolat visaip užgaulioja kitą dalyvę – Karoliną. Ir vadina ne šiaip kokiais žodžiais, o „šiukšle“, „šiukšlių maišu“, „karve“, „kaimiete“, „ubage“, taip pat užsimena apie fizinį smurtą jos pusėn.

Būtų galima sakyti, kad tai tik nesveiko žmogaus kliedesiai ir nėra ko į jį kreipti dėmesio. Tačiau paskui jį seka ir visi kiti namo gyventojai.

Daugybė žiūrovų dėl tokio dalyko skundžiasi šou rengėjams, tačiau jie visiškai tai ignoruoja. Ir viskas ką sugeba atsakyti – „Mes prisiimam visą atsakomybę“. O jeigu, neduok Dieve, Karolina neatlaikius tokio psichologinio smurto ką nors sau pasidarytų? Tuomet televizija irgi sugebėtų tik tai išlementi ir rengtų specialią laidą, kad „Savižudybė – ne išeitis“?

Karoliną galima girti už tokią savitvardą ir ignoravimą. Tačiau taip atrodo tik išorėje, niekada nesužinosime, kas dedasi jos viduje, kai žino ir mato, kad visi dalyviai prieš ją nusiteikę. Ir nusiteikę visiškai be jokios priežasties.

Aišku, dabar atsiras tokių kurie manys, kad esu Karolinos giminaitis ar koks kitas artimas žmogus, todėl ją ir giriu. Tačiau taip tikrai nėra. Nuo pat žaidimo pradžios palaikiau kitus du dalyvius, tačiau kol nepamačiau tikrųjų jų veidų ir kol neprasidėjo toks psichologinis smurtas prieš Karoliną...

***

„Paslapčių namai“ prodiuseriai: „Šou dalyvius nuolat stebi psichologai“

„Realybės šou „Paslapčių namai“ yra unikalus projektas – ne tik dėl specifikos, kai dalyviai, neturėdami jokio ryšio su išoriniu pasauliu, gyvena uždaroje patalpoje filmuojami 24 valandas per parą. Šio realybės šou išskirtinumą ir sudėtingumą suponuoja ir pati žaidimo tematika, kuri remiasi žmonių psichologija. Kiekvienas dalyvis turi pasirinkęs savo žaidimo taktiką, susikūręs psichologinį paveikslą, strategiją, kuriai įgyvendinti naudojasi savais psichologiniais įrankiais“, – sako realybės šou „Paslapčių namai“ kūrėjai.

Didelę patirtį turintys organizatoriai profesionaliai ir akylai stebi žaidimo eigą, o reikiamu momentu inicijuoja edukacinius pokalbius „Išpažinčių kambaryje“. Kaip tik čia vykstančių dalyvių individualių pokalbių su šou kūrėjais ir psichologais nemato ir negirdi televizijos nei Tv3play.lt žiūrovai.

TV3 televizijoje rodomuose dienoraščiuose yra pateikiama „Paslapčių namų“ gyventojų kasdienybės santrauka. Čia akcentuojama tai, kas svarbiausia, perteikiama žaidimo dvasia, dėl kurios dalyvaujama šiame šou.

„Paslapčių namų“ kūrėjai yra visiškai atsakingi už dalyvių sveikatą ir saugumą – šį darbą jie atlieka profesionaliai. Psichologai dalyvius stebi 24 valandas per parą. Situacija šou visais atvejais yra kontroliuojama, o iškilus bet kokiam dalyvio saugumo ar sveikatos pavojui bus nedelsiant imamasi priemonių“, – sako realybės šou prodiuseriai. 

„Žaidėjai, ateidami į šou, privalėjo pereiti itin sudėtingus, išsamius psichologinius testus. Kiekvienas buvo patikrintas. Tie, kurių dėl vienos ar kitos priežasties psichologai nerekomendavo, deja, į šį šou nepateko. Kiekvienas ateidamas į „Paslapčių namus“ žinojo kas jo laukia. Visi dalyviai yra nuolat stebimi, skatinami stebėti vieni kitus ir apie tai pasakoti mums. Mes nuolat su jais kalbamės apie kiekvieno jų elgesį“, – pasakoja vienas iš „Paslapčių namų“ kūrėjų prodiuseris Mindaugas Meškauskas. Pasak jo, tiek Tomas, tiek anksčiau Vytautas, o dabar dar ir Šarūnas yra perspėti dėl peržengiamų elgesio ribų. Su Karolina kalbama kiekvieną dieną, ji puikiai supranta ir labai realiai vertina patiriamą psichologinį spaudimą. Ji priima žaidimo taisykles ir supranta, kaip ir kodėl viskas vyksta“, – tęsia M. Meškauskas.

Kiekvieno žaidėjo tikslas – laimėti pinigus. Kol žaidėjas nepažeidžia žaidimo taisyklių, jis gali rinktis kokią tik nori taktiką – net ir melavimą, meilikavimą ar psichologines provokacijas. „Tai ne socialinis eksperimentas. Tai viso labo žaidimas, iš kurio galima pasitraukti, jei žaidėjas nuspręs, kad daugiau nebegali. Tiesiog žiūrovai, įsijautę į savo pamiltų personažų gyvenimus, neretai praranda realybės ir adekvatumo pojūtį“, – sako prodiuseris.

Beje, internete, norint stebėti transliaciją, pirmiausia reikia patvirtinti, kad žiūrovui yra ne mažiau negu 18 metų, nes visos paros transliacija yra skirta pilnamečiams. Paspausdamas „Taip“, kiekvienas patvirtina, kad turi teisę žiūrėti transliaciją".

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.