Emigrantei šokas: atostogavo Lietuvoje, o sukčiai jos pinigus taškė Australijoje

Šiuo metu gyvenu Jungtinėje Karalystėje. Grįžau su kūdikiu atostogų į Lietuvą gegužės pradžioje. Tam, kad nesinešiočiau grynųjų pinigų, nusprendžiau naudotis banko kortele. Kadangi tokio banko Lietuvoje nėra, man buvo nurodyta naudotis kokiu noriu bankomatu už tam tikrą komisinį mokestį. Tą sėkmingai ir dariau.

Daugiau nuotraukų (1)

Vaida

May 30, 2013, 1:16 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:20 AM

Tiksliai pamenu, kokiuose bankomatuose Kaune nusiiminėjau pinigus, tai buvo Savanorių prospekto „IKI“ parduotuvėje, Kauno „Akropolyje“, „Urmo bazėje“ bei V. Krėvės prospekte bankomate.

Kad dingo 132 svarai arba apytiksliai 530 litų, pastebėjau vakar 6 val. ryto betikrindama savo likutį. Suma nėra didelė, nes stengiuosi, kad likutis būtų naudojamų sumų. Kadangi bankas yra užsienyje, informacijos, iš kur paimti pinigai turėjau laukti iki šio ryto, kol bankas sulaukė visų išklotinių.

Kaip paaiškėjo, pinigai buvo paimti iš bankomato Australijoje, kurioje gyvenime nesu buvusi ir artimiausiu metu neplanuoju vykti. Paskambinus į banką paaiškėjo, kad kažkas turi mano kortelės dublikatą, kurį pasidarė man nusiimant pinigus Lietuvos bankomatuose.

Vadinasi, kažkuris iš išvardintų yra su virusu ar kažkokiu kitu reikalu, kad taip lengvai apvagiami žmonės.

Aišku, aš buvau apsidraudus ir man pinigėlius grąžins, teliks nemalonus įvykis, bet norėčiau, kad kiti žmonės atkreiptų dėmesį ir nepasimautų kaip aš.

***

Lrytas.lt jau yra rašęs apie sukčių naudojamą taktiką, vadinamąjį skimmingą. Jo esmė - atsiskaitymo kortele metu arba nusiimant pinigus iš bankomato yra specialiu įrenginiu nukopijuojami kortelės duomenys, fiksuojamas suvedamas kortelės kodas. Ekspertai pabrėžia, kad nereikėtų atsiskaityti kortele įtartinose vietose – geriausia rinktis tas, kuriose reikalaujama surinkti PIN kodą, taip pat būtina pačiam stebėti atsiskaitymo procesą. Reikėtų naudotis tik saugiose ir gerai apšviestose vietose įrengtais bankomatais, pavyzdžiui, prekybos centruose, bankuose. Atidžiai apžiūrėkite, ar prie bankomato nėra kokių nors neįprastų įrenginių.

Nors jau seniai pradėtos leisti saugios lustinės kortelės, dar didelėje pasaulio dalyje atsiskaitant kortele nuskaitoma tik magnetinio takelio informacija, pavyzdžiui, JAV, Lotynų Amerikos, kai kuriose Azijos regiono šalyse. Tuo naudojasi piktavaliai – pagaminti kortelės plastikinį padirbinį, bet kokio dizaino ir bet kokio, kad ir neegzistuojančio, banko, į magnetinį takelį įrašyti prieš tai kokiu nors būdu pavogtus kortelės duomenis nesudaro jokių sunkumų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.