Mamos nerimas: senoji animacija bruka sovietinę propagandą

Ar daugybei žmonių nostalgiškus jausmus kelianti senoji animacija „plauna“ dabartinių vaikų smegenis? Šį klausimą kelia skaitytoja Miglė, pasipiktinusi pirmadienį per televiziją parodytu animaciniu filmuku „Milžinų šalyje“. Mamai pasirodė, kad tai – aiškiausia sovietinė propaganda, palydima sovietiniais patosiškais šūksniais, kaip „kad mūsų tarybinis sakalas nuolat skraidytų“. Televizijos atstovai teigia, kad senosios animacijos filmukuose atsispindi istorinis kontekstas, kuris neturėtų būti laikomas propaganda. Tačiau propagandos tyrinėtojas tvirtina, kad geriau būtų iš viso nerodyti senosios animacijos.

Daugiau nuotraukų (1)

Gabrielė Burbienė

Oct 29, 2013, 12:53 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:29 PM

„Esame tie tėvai, kurie patys vaikystėje nekantriai laukdavo „Labanakt, vaikučiai“ laidelių, džiaugdavosi ir liūdėdavo kartu su gražiosios animacijos herojais.

Labai apsidžiaugėme, kai TV8 kanalas vakarais pradėjo transliuoti mums it legenda tapusias laidas „Labanakt, vaikučiai“. Tas pusvalandis senosios gerosios animacijos buvo tarsi šviesulys tarp gausybės „šaudau–gaudau“ filmukų“, – laišką „Bendraukime“ pradėjo Miglė.

„Taip buvo iki... pirmadienio, spalio 28-osios. Nežinome tikrųjų motyvų, kodėl svarbiausio Lietuvos pirmininkavimo renginio dieną buvo pasirinkta Lietuvos vaikams parodyti 1947 metais sukurtą grynai propagandinį animacinį filmuką „Milžinų šalyje“ (originalo kalba „Мультфильм Путешествие в страну великанов“)“, – rašė skaitytoja.

Moteris pasakoja, kad filmuko herojai traukinuku, „ant kurio puikuojasi penkiakampė žvaigždė, keliauja į pačią didžiausią šalį, ją vaikams parodo žemėlapyje su dideliu užrašu – CCCP. Už kadro skaitomas tekstas, kad šalis didinga, su kalnais ir jūromis ir pan....“

„Filmuko herojai keliauja, džiaugiasi, kaip kasamos anglys, kaip lydomas metalas ir tiesiamas geležinkelis. Filmukas baigiasi tekstu „kad mūsų tarybinis sakalas nuolat skraidytų, kad niekas pasaulyje nesikėsintų į laimę – reikia anglių ir metalo“, – filmuko moralą prisimena moteris.

„Buvome šokiruoti, ko mūsų vaikus nutarė išmokyti „Labanakt, vaikučiai“, – neslepia Miglė.

TV3, kuri valdo kanalą TV8, komunikacijos vadovė Vaida Vincevičiūtė sako, kad senoji istorinė animacija, yra itin pamėgta ir vertinama TV8 žiūrovų. „Natūralu, kad senosios animacijos turinyje atsispindi ir istorinis kontekstas, tačiau jis niekaip neturėtų būti siejamas su propaganda“, – pažymėjo V.Vincevičiūtė.

„Apgailestaujame, jei kam nors šis animacinis filmukas sukėlė kitų asociacijų, ir būtinai dar kartą jį peržiūrėsime. Visuomet atsakingai vertiname transliacijų turinį, kad jis atitiktų įstatymų ir moralės principus, būtų patrauklus ir įdomus mūsų žiūrovams“, – teigė TV3 komunikacijos vadovė.

Tuo tarpu VU Komunikacijos fakulteto dėstytojas, propagandos ekspertas Mantas Martišius teigia, kad bet kuri sovietinė animacija turėjo pereiti sovietinę cenzūrą, todėl jau savaime yra apdoroti ir turi savyje „tam tikrą užtaisą“. „Visi filmukai turėjo atitikti cenzūros normas, ypač tie, kurie kurti stalinistiniais laikais, kaip šiuo atveju.

„Aišku, vieni sovietiniai filmukai buvo tik lengvai propagandiniai ir nešė tokią žinią, kaip kad „vaikai, gyvenkime draugiškai“. O yra tokių filmukų, kurie buvo skirti indoktrinuoti jaunąją auditoriją, paruošti sovietinius piliečius“, – sako propagandos ekspertas.

M.Martišius sutinka, kad senosios animacijos atveju neįvesi reguliacijos televizijoms, pasak jo, naivu būtų tikėtis ir jų savikontrolės. „Nors, be jokios abejonės, būtų geriausia, kad senoji animacija iš viso nebūtų rodoma. Juk galime gyventi be nacistinių filmų? Tai gal galėtume ir be sovietinių? – klausia M.Martišius. – Tad patarimas televizijoms būtų vienas: jeigu galit nerodyti, nerodykit.“

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.