Pasiūlymas techninės apžiūros centre atėmė žadą

Lietuvoje ramiai techninę apžiūrą pereina tik naujos mašinos ir kiti būdai... Jei esi sąžiningas ir neturi naujausios mašinos – gali pradėti stresuoti. Pasigailėjimo, šiek tiek supratingumo, šiek tiek žmogiškumo – nelauk, jei mašina „nenuplauta“ – ji „techniškai netvarkinga“. Man, kai artėja techninė apžiūra, pakyla temperatūra. Ir ne todėl, kad susergu, o žinau, kiek man tai nervų kainuos.

Techninės apžiūros centro darbuotojas pasiūlė būdą, kaip paslėpti defektą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Techninės apžiūros centro darbuotojas pasiūlė būdą, kaip paslėpti defektą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jonas

Nov 28, 2013, 7:48 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:27 AM

Visiškai nebijau, kad suras gedimų, nes mašinai jau 10 metų, bet techniškai ji gerai prižiūrėta – bijau, kad sugalvos kokią nors nesąmonę, ir ta neteisybė persekios kelias savaites. Ilgai nepasakosiu apie patirtį prieš dvejus metus. Tąkart į techninės apžiūros centrą važiavau 3 kartus dėl lemputės, kuri nedegė priešrūkinio žibinto jungiklyje, kai mašina stovi, bet įjungtos trumposios ir atvirkščiai... Perėjau patikrą. Dvejus metus priešrūkinių lempų nejunginėjau stovinčioje mašinoje ir dar dabar nežinau, kas ten turi užgesti ar užsidegti ir kaip tai susiję su technine būkle.

Šiais metais istorija pasikartojo – ne, ne, neišsigąskit. Lemputė jau dega tvarkingai ir pati mašina visiškai tvarkinga, bet... trūksta mažiuko atšvaito galiniame buferyje – jis iškritęs. Tiesą pasakius, atšvaito trūksta jau 8 metus, kai pirkau automobilį – jo nebuvo. Pasidomėjau tuo metu, kainavo 200 Lt, paieškojau kitur, neradau ir pamiršau.

Per techninę apžiūrą niekada niekas neužkliuvo (nes to atšvaito beveik nesimato) ir štai tau: „Mašina techniškai netvarkinga – prašom įsidėti atšvaitą ir grįžti per mėnesį. Sumokėjęs 6 litus gausite lipduką. Galėsite ramiai važiuoti dvejus metus, kol išauš rytas, kai vėl teks apsilankyti pas mus – tikėtina, kad tada ventilių spalvos nebeatitiks reikalavimų ar, neduok Dieve, priešrūkinio jungiklio lemputė perdegs. Nors ji nenaudojama, tai tikėtina, kad neperdegs.“

Negalėjau patikėti, kad dėl atšvaito mašina yra „techniškai netvarkinga“ ir teks grįžti dar kartą. Todėl dar perklausiau, ar tai tiesa, ir gavau neįtikėtiną patarimą (paskatinusį čia viską surašyti) iš paties techninės apžiūros meistro: „Pone, jūs taip nesijaudinkite – nuvažiuokit į „Diedukų prekybos centrą“ (parduotuvės pavadinimas sąmoningai pakeistas autoriaus, nenorint padaryti antireklamos ar reklamos nesusijusiam juridiniam asmeniui. – Aut.past.), nusipirkit priklijuojamą atšvaitą (gali būti ir dviračio – svarbu, kad atitiktų A1 ar B2 reikalavimus) – jį prisiklijuokit toje vietoje, kur trūksta, pereisite techninę apžiūrą, galėsite jį nusiplėšti ir toliau važiuoti.“ 

Ar taip tikrai gali būti? Galėsiu sumokėti 2 litus prekybos centre, užsiklijuoti atšvaitą nuo dviračio, sumokėti 6 litus techninės apžiūros centre, duos lipduką, aš nuklijuosiu tą atšvaitą, ir mašina taps techniškai tvarkinga? Jėga, kaip paprasta! O aš jau pradėjau jaudintis, kad dėl to atšvaito tapsiu kelyje nepastebimas, ir pradėjau stebėti. 90 proc. mašinų neturi tokių papildomų atšvaitų. Kodėl aš turiu? Matyt, gamintojas į saugumą nepažiūrėjo pro pirštus, kaip likę gamintojai... Ir man kilo keli retoriniai klausimai. Kodėl aš turiu kelis kartus važiuoti į techninės apžiūros centrą dėl tokios smulkmenos? Kodėl anksčiau to niekas nepastebėjo? Ar ta vidinė lemputė buvo daug svarbesnė? Man ne pinigų gaila tam atšvaitui – man gaila nervų ir laiko.

Reziumuojant, aš šimtu procentų už tai, kad visi pėstieji turėtų 1,2,3 atšvaitus, kad nebūtų avarijų, kad visi nusipirktų naujas mašinas, kad būtų taisyklės, kad visi jų laikytųsi, bet yra žmogiškumo ribos... Ir kokios būklės yra taksi ar kitos sutiktos mašinos kelyje? Kaip jos pereina techninę apžiūrą?!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.