Atsakymas merginai, girdinčiai tik prastą muziką

Perskaičiau merginos (arba moters) pasivadinusios „Rozmarinų mergele“ parašytą laišką ir likau truputį nustebintas tokio ultrakonservatyvaus tono. Tekste buvo kalbama apie tai kaip šių dienų muzika yra tik apie krūtis (taip, Rozmarinų mergele, žiniasklaidoje taip derėtų vadinti šią kūno dalį), gašlybes ir paviršutiniškumą. Buvo minima, kad tai galų gale nuves prie besmegenės visuomenės ir kad populiarioji muzika, apskritai yra blogis.

Negirdite geros muzikos? Nemokate jos ieškoti!<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Negirdite geros muzikos? Nemokate jos ieškoti!<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vainius

Feb 7, 2014, 10:08 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:44 PM

Buvo, žinoma, ir dalis tiesos. Vaikams tokie kūrinai ir jų klipai geros įtakos gal ir nedaro, kita vertus, vaikai paaugę, jei nėra visiškos daržovės, gali patys atsirinkti kas jiems patinka ir to klausyti, o šiaip ar taip kol jie dar per maži suprasti, kas ir kaip, yra priklausomi nuo tėvų ir čia jau tėvų reikalas ką jie nori leisti vaikams klausyti ir matyti.

Aš esu už žmogaus pasirinkimo laisvę ir manau, kad kiekvienas gali klausyti tai, ko nori ir neklausyti to, kas nepatinka. Žmonės skundžiasi, kad Justinas Bieberis ir panašios popkultūrinės, cukrinės žvaigždės užtvindžiusios televizijos ekranus ir radijo stotis yra vos ne armagedono nešėjai. Deja, tokių kalbų skleidėjams galima pasakyti tik viena: neklausykit jei nepatinka. Man irgi nepatinka kvailas popsas, todėl aš jo neklausau. Jei kažkas nori to klausyti – prašom, kas aš toks, kad drausčiau?

Kitas gana svarbus punktas – visko vertimas ant dabartinės muzikos. Jei esate toks kvailas, kad nesugebat susirasti geros muzikos šiandien, tai čia tik jūsų bėda ir niekeno kito. CHVRCHES, „The National“, „Daft Punk“, „Deafheaven“, „Boards of Canada“, „Burial“, „Vampire Weekend“, Kanye Westas – čia tik keletas atlikėjų, kurie išleido kritikų išliaupsintus albumus 2013 metais.

Galbūt dauguma jų paprastam žmogui nėra girdėti, bet ar jūs norite geros muzikos, ar jums rūpi pritapti prie visų kitų? Milijonai puikių muzikantų kasdien išleidžia savo albumus, už daugybę kurių netgi nereikia mokėti. Dėka „Youtube“, „Soundcloud“ ar „Bandcamp“ dalinimasis muzika ir jos paieška tapo kelių sekundžių darbu.

Taigi, jei skaitote šį mano rašinėlį, vadinasi turite kompiuterį ir interneto jungtį; jei turite kompiuterį ir internetą vadinasi turite priėjimą prie didžiausios pasaulyje mediatekos. Vos keletas klaviatūros spustelėjimų ir jūs galite klausytis bet kokios muzikos, kokią tik galima įsivaizduoti, pradedant „Merzbow“ ar „Gerogerigegege“ keliamais triukšmais ir baigiant iškiliausių kompozitorių simfonijomis, rečitaliais ir sonatomis. Tereikia tik noro.

Skųstis, kokia bloga yra šiuolaikinė muzika gali bet kas, taip pat bet kas gali susirasti tai kas jam patinka ir nustoti brukti savo nuomonę kitiems taip bandydamas varžyti pasirinkimo ar išraiškos laisvę. Muzikos pasirinkimas ar skonis yra kiekvieno žmogaus asmeninis reikalas ir nereikia čia painioti moralės bei subjektyvių, asmeninių standartų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.