Įtūžo dėl diktanto teksto: „Ačiū Dievui, jo nerašė maži vaikai“

Šiemet norėjau rašyti Lietuvos nacionalinį diktantą, pasitikrinti savo lietuvių kalbos žinias. Maniau, kodėl gi neparašius, juk tai niekuo neįpareigoja, tiesiog prisiminsiu senokai buvusius egzaminus, juo labiau mokyklinius diktantus.

Skaitytoja Lietuvos nacionaliniam diktantui ruošėsi lyg šventei, bet jo tekstas tik sugadino nuotaiką.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Skaitytoja Lietuvos nacionaliniam diktantui ruošėsi lyg šventei, bet jo tekstas tik sugadino nuotaiką.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vida

Feb 24, 2015, 10:49 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 11:54 AM

Įsijungiu LRT radiją, laukiu. Tuoj išgirstu Marijų Žiedą ir... Netenku žado nuo diktanto teksto. Diktantas – karo tema. Lyg tai visų portalų ir dienraščių puslapiuose nuolat eskaluojamos karo temos būtų maža, ji parenkama ir diktantui.

Rašyti, žinoma, praėjo bet koks noras, nuotaika iš pat ryto sugedo, ko gero, visai dienai. Apskritai, negaliu priprasti prie nuolat aptarinėjamos karo temos, karo grėsmių ir įvairių karinių pratybų demonstravimų.

Niekaip nesuprantu, ar mes jau tapomi tokie priklausomi nuo pasirengimo karui, ar mus jau militaristinės temos taip užbūrė, kad negalime ištrūkti iš tų gniaužtų? Ar fantazijos ir temų pritrūko?

Juk šie metai Lietuvoje paskelbti ir Etnografinių regionų metais, ir Mykolo Oginskio metais. Kodėl neparengus diktanto šiomis temomis?

Be to, kovo 11-ąją minėsime gražią nepriklausomybės atkūrimo datą, juk ir šia tema yra kūrinių, kurie puikiausiai tiktų diktantui ir tuo pačiu primintų ketvirčio amžiaus nueitą kelią, įkvėptų nepriklausomybės išsaugojimui ne tik Lietuvoje, bet, kaip išskyrė radijo diktorė, ir Kryme rašančiuosius. Nes kas jau kas, o ukrainiečiai, tame tarpe ir Krymo gyventojai, karo baisumų prisižiūrėjo realybėje ir didesnių emocijų joks diktuojamas literatūros kūrinys jiems nesukels.

O jeigu tuo norėta pratinti mūsų mažuosius prie dažnesnių karo lėktuvų skraidymo, prie NATO pajėgų gausos Lietuvoje, tai šitas rašytojos Lauros Sintijos Černiauskaitės „Pokalbis“ adresato nepasiekė. Juk vaikai, kuriems artimi kurmiukų pokalbiai, šio diktanto, ačiū Dievui, dar nerašė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.