Šauktinių amžiaus studentas pajuto juodą neapykantą moterims

Prieš kelias savaites skaičiau apie Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdyje priimtą sprendimą inicijuoti privalomosios karo tarnybos sugrąžinimą ir tai mane siaubingai įsiutino.

Jau geriau jos masiškai miršta kare, nei toliau galvoja, kad su teisėmis neateina pareigos.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Jau geriau jos masiškai miršta kare, nei toliau galvoja, kad su teisėmis neateina pareigos.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas

Mar 19, 2015, 10:57 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 6:03 PM

Esu studentas ir šiuo metu įeinu į amžiaus grupę žmonių, kurie gali būti šaukiami atlikti privalomąją karo tarnybą, taigi po studijų galiu būti pakviestas tarnauti kariuomenėje. Tai yra, jeigu per tą laiką dar nesugalvosiu iššokti pro langą, girdėdamas apie mūsų valdžios sprendimus.

Taip pasijaučiau perskaitęs straipsnį apie minėtą sprendimą. Gali tiesiog skaityti ir tarp eilučių rasti dalykų, prasilenkiančių su elementariu padorumu.

Iš pradžių skaitau „Ginti savo Tėvynę – konstitucinė kiekvieno mūsų pareiga ir garbės reikalas“, o paskui – „taigi iš viso šiemet ketinama pašaukti apie 3 tūkst. vyrų.“

Taigi reikia suprasti, kad ginti tėvynę yra vyrų pareiga. Bet kaipgi moterys? Kas jos tokios sau mano esančios, kad gali būti atleistos nuo pareigos mirti už savo tėvynę, kam ir turi būti pasiryžęs aukotis kiekvienas suaugęs žmogus, turintis visas pilietines teises?

Moterys istorijoje dažnai buvo naudojamos propagandiniuose šaltiniuose, skatinančiuose vyrus eiti į karą, apeliuojant į vyriškumą. Seniau buvo manoma, kad vyras turi įrodyti savo vertę ir vienas iš tokių vyriškumo įrodymų ir buvo karinė tarnyba.

Bet šiais laikais, kai bent už menkiausią užuominą iš moters, kad vyras turi mokėt už pasimatymą ar kad moteris nusipelnė kažkokio išskirtinio dėmesio ar elgesio dėl savo lyties, galėčiau riebiai apspjauti veidą.

Galiu pasakyti savo nuomonę.

Daug kas siekia Pirmojo pasaulinio karo laikus ir judėjimą už moterų teisę balsuoti. Ir kiekvienas, kas domėjosi šituo periodu, žinos, kad teisė balsuoti visada buvo glaudžiai susijusi su karine tarnyba. Tai yra vyrai, nusipirko savo balso teisę už tai, kad tarnavo ir mirė kare, nusinešusiame milijonus žmonių gyvybių. Dažniausiai tai buvo pašaukti vyrai. Taip buvo iki tol, kol atsirado sufražisčių (moterų, kurios pasisako už moterų balsavimo teisę) judėjimas ir moterys gavo balso teisę už nieką.

Faktas, kad moterys yra atleistos nuo karinės tarnybos, sulaukė gan menko įvairių organizacijų, taip pat politikų dėmesio. Nenuostabu  – kai kalbama apie teisingą lygybę, tai yra ne vien apie teises, bet ir apie pareigas, paprastai tokie juokdariai, kuriems lygybė mažiau ar daugiau reiškia politinę reklamą ar progą užsidirbti, patyli.

Tai iš esmės parodo, kokia vienašališka lyčių lygybė Lietuvoje egzistuoja ir kokie bjaurybės dažniausiai apie tai kalba.

Vadinasi visokioms niekam neįdomioms moterims ir kai kuriems vyrams galima inkšti, aimanuoti ir dejuoti dėl diskriminacijos, moters padėties visuomenėje, seksizmo ir kitokių nesąmonių, bet kai ateina laikas kalbėti apie teisingą lygybę, kad su teisėm ateina ir pareigos, jie tyli kiaulės akis įsidėję, ir ką tu jiems?

Ironiška, bet tos, kurios labiausiai inkščia apie moters padėtį visuomenėje, labiausiai ir nusipelnė būti sužalotos kare. Karas duoda tai, ko labiausiai reikia šiuolaikinei moteriai, tai, ko jos tiesiog prašosi – leidžia suprasti ir pajusti tikrus sunkumus, ką reiškia būti vyru, tiesiog pasako į akis: išmok išgyventi kaip vyras arba ir toliau lik moteriška ir silpna, ir mirk kaip šiukšlė.

Ir neturi būti jokių išskirtinių sąlygų moterims, jos turi taip pat kaip vyrai imti ginklus į rankas ir mirti kaip vyrai. Jokių apskritai išskirtinių sąlygų moteriai lygybės visuomenėje, jokių mokėjimų už paslaugas ir daiktus, jokios vyro apsaugos nuo užpuolikų ir t.t. Lygios teises reiškia lygias pareigas ir pareigą išgyventi kaip vyrui.

Pajutus kulkas, zvimbiančias virš galvos, greitai visi moteriškumai pasibaigtų, tada ir nereikės, kad vyras už puodelį kavos sumokėtų, kad daugiau uždirbtų, nes kitaip nebus vyriškas, kad apgintų. Ir nebereikės daugiau inkšti. Tai tikrai yra geriausias vaistas nuo visų ligų, kuriomis serga šiuolaikinės moterys. Vykstant susišaudymui, išvesk visas moteris kares į priekines linijas ir žiūrėk, kaip jos ištirpsta.

Ir tik nereikia sakyti, kad armijai nenaudinga turėti moterų. Geras strategas visada mokės jomis pasinaudoti. Jos gali būti panaudotos kaip priemonė užimti poziciją, sugerti kulkas. Įsivaizduokit šachmatų lentą ir moteris kaip pėstininkes. Su kuria puse geriau žaistumėt? Su pėstininkais ar be jų? Jau geriau jos masiškai miršta kare, nei toliau galvoja, kad su teisėmis neateina pareigos.

Jeigu būtų mano valia, jos visos būtų surinktos ir išsiuntinėtos į visus pasaulio kampelius, kur vyksta ginkluoti susirėmimai ir negrįžtų, kol neparagautų švino.

Ir jeigu kas nors klaus – taip, man nesvarbu, ar tai būtų mano mama, sesuo, nėščia žmona. Bet tegu geriau moterys miršta kare. Galiu paaukoti svarbiausius dalykus dėl lygybės.

Nors mano straipsnis vargu ar ką pakeis, bet apspjauti moters veidą už pasakymą, kad vyras turėtų mokėti už pasimatymą ar rodyti išskirtinį dėmesį jai todėl, kad ji yra moteris, tikrai galėčiau. Man tai daug ką reiškia, kad galėčiau aukštai pakelta galva išeiti.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.