Italijoje gyvenu 20 metų. Štai kaip mums atrodo jūsų maistas

Tai, kad koldūnuose rado žarnyno lazdelių, paskatino mane parašyti apie lietuvišką maistą. Daug metų gyvenu ne Lietuvoje, grįžtu kartą ar du per metus. Išsiilgusi lietuviško maisto imu kimšti viską iš eilės, atrodo, kad viskas skanu.

Išsiilgusi lietuviško maisto imu kimšti viską iš eilės, atrodo, kad viskas skanu.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Išsiilgusi lietuviško maisto imu kimšti viską iš eilės, atrodo, kad viskas skanu.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Doma

Aug 14, 2016, 11:13 AM, atnaujinta May 15, 2017, 11:56 PM

Deja, deja, tuoj ima streikuoti skrandis ir viduriai. Atrodo, gaminiai kasmet keičiasi.

Mūsų šeima jau daug metų perka Italijoje įprastus vytintus Parmos kumpius. Ar virtus kumpius, šoninę, sūrius. Per 20 metų nepasitaikė, kad būtų kas ne taip. Visuomet žinai, kad skonis bus tas, kurio reikia, ir jokių siurprizų.

O kasmet atvykus į Lietuvą jau nebegausi tos pačios duonos, dešros ar torto. Lieka nebent pavadinimas. Daug kas gaminama su pakaitalais, mandriau. Kaip dėl to gaila.

Kartą prieš 10 metų pirkau nuostabaus lietuviško kumpio. Parsinešusi namo išvyniojau, virtuvėje pasklido nuostabus kvapas. Į Lietuvą tą kartą buvau grįžusi su vyro šeima, kurie užsieniečiai, tikri italai, suprantantys apie maistą. Jie tą kumpį labai išgyrė. Tai buvo natūraliais prieskoniais įtrintas, lininiu špagatu perrištas karšto rūkymo kumpis traškia plutele. Tirpo burnoje...

Po to vyro giminės vis prašydavo parvežti jo iš Lietuvos, deja, praradau viltį. Niekada tokio neberadau. Kai rasdavau kažką panašaus, oda būdavo kieta, išmirkyta ruduose mirkaluose, dėl vaizdo pabarstyta kmynais. Mėsa šlapiuojanti arba daktariškos dešros konsistencijose, nesuprasi... Žodžiu, nusivylimas.

Tas pats ir su dešromis. Randi geresnę skilandinę dešrą, kuri nenurūgštinta, neperrūkyta, natūralaus skonio. Ir po kiek laiko prekyboje jos jau nebėra. Arba yra tik nevykę jos klonai, kurie sukelia nusivylimą, o pinigai būna išmesti į balą.

Tortai ir pyragai? Kartą gimtadienio proga pirkome tortą prekybos centre. Buvo nuostabus, šviežias, natūralus. Kitais metais būtinai norėjau jo vėl. Radau, bet skonis buvo nebe tas. Šleikščiu saldumu, putėsiais ir dažais „patobulintas“ variantas.

Nueini į naujai atidarytą restoraną, skaniai pavalgai, puiku. Grįžti po metų ir viskas pasikeitę – nuo interjero ir padavėjų iki maisto skonio ir kokybės...

„Štampuojamas“ konvejeriu maistas gal ir pigesnis, bet tikrai ne sveikesnis. Norėtųsi, kad produktai išlaikytų savo originalų skonį ir lietuviška produkcija nenugrimztų į praeitį.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.