Kas kaltas dėl baisaus merginos likimo? Neskubėčiau spręsti

Trečiadienio vakarą prisėdau prie televizoriaus norėdama sužinoti, kuo pradžiugins naujasis televizijos „Yra, kaip yra“ laidų sezonas su Asta Stašaityte. Ir ta pati pirmoji pamatyta laida privertė pasibaisėti.

Pagrindinė laidos herojė vardu Kristina, vos aštuoniolikos, o jau trijų vaikų mama. Jos mamos abejingumas autorę pribloškė.<br>LNK nuotr.
Pagrindinė laidos herojė vardu Kristina, vos aštuoniolikos, o jau trijų vaikų mama. Jos mamos abejingumas autorę pribloškė.<br>LNK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martina Vasiliauskė

Sep 3, 2016, 3:08 PM, atnaujinta May 14, 2017, 3:33 AM

Žinojau, kad Lietuvos kaime kai kurie žmonės vegetuoja nuo vienos pašalpos iki kitos, o didžiausias jų gyvenimo įvykis – padėklas alaus bambalių. Žinojau, kad gimdo nereikalingus ir nemylimus vaikus, kurie vos pasiekę lytinę brandą patys mikliai susilaukia vaikų, pasmerktų skurdui ir siaubui... Ir vis tiek ši istorija sukrėtė.

Pagrindinė laidos herojė vardu Kristina, vos aštuoniolikos, o jau trijų vaikų mama. Visų trijų vaikų tėvai skirtingi. Pirmąjį sūnų Kristina pagimdė šešiolikos nuo stipriai geriančio 31 metų vyro, kuriam tas vaikas nerūpėjo ir nerūpi. Antrasis ir trečiasis vaikai gimė nuo kitų vyresnių vyriškių ir visi trys – netyčiukai.

Kristinos motinos abejingumas tiesiog pribloškė. Kuo reikia būti, kad nepastebėtum, kaip girtas kaimynas lipa ant tavo penkiolikametės dukros? Kuo reikia būti, kad nesugebėtum paaiškinti savo bręstančiai dukrai, kad net vieną kartą sugulus su vyriškiu galima pastoti?

Apie apsisaugojimo būdus ir laisvos meilės pasekmes su Kristina niekas niekada nekalbėjo. Matyt, tikėtasi, kad mergaitė apie tai susižinos pati. Iš mokyklos ar iš draugų...

Suaugusių vyrų, norinčių pasinaudoti nepilnametės kūnu ir naivumu, niekas nuo durų su šluota nevaikė. Atvežė vyrukas 6 bambalius stipraus alaus, puiku. Faktiškai galima jį laikyti būsimu žentu. Nesvarbu, kad po tokių apsilankymų ir nakvynių gimsta niekam nereikalingi vaikai.

Tačiau patį šlykščiausią įspūdį paliko vyrai, su kuriais bendravo Kristina. Ypač pirmasis, dvigubai vyresnis Ričardas. Buvo bjauru į juos žiūrėti, o dar baisiau klausytis. Du suaugę diedai, tvirkinę nepilnametę merginą, nesisaugoję, pasinaudoję jos kūnu, o paskui pametę be sąžinės graužimo, abu vienu balsu kratėsi atsakomybės už savo vaikus ir negailėdami dalijosi šlykščiomis, po kaimą klajojančiomis paskalomis.

Pasiklausyk jų, tai abu tokie balti ir pūkuoti, tik aureolių trūksta. Kristina pati dėl visko kalta. Neskubėčiau spręsti. Mano nuomone, jei ką ir reikėtų kaltinti, tai būtent juos. Atsakomybės – nulis. Moralės – nulis. Sąžinės – nulis. Supratimo ir atgailos už tai, ką padarė nepilnametei mergaitei, – nulis kablelis nulis.

Pasinaudojo kaip daiktu, girti patratino, prigamino vaikų ir atia. Sukis pati kaip nori. Vyras, permiegojęs su moterimi, tai jau eržilų eržilas, o moteris – paleistuvė. Net jei patys ją nusitempė į lovą apvynioję aplink pirštą. Net jei patiems taip stipriai panižo, kad nespjovė ir į nepilnametę.

Žinoma, atsiras tokių, kurie gins juos net apsiputoję. Sakys, jei pati nebūtų norėjusi... Atleiskit, bet Kristina tuo metu pati dar buvo vaikas, o aplink nė vieno subrendusio žmogaus, į kurį galėtų atsiremti ir sulauktų patarimo. Kur ji kreiptųsi pagalbos?

Mamai nerūpi, šeimoje auga dar du nepilnamečiai vaikai. Jei mamai rūpėtų, nebūtų buvę nė to pirmojo neplanuoto nėštumo.

Kaimynai Kristiną vieningai smerkia, kuria gandus, jais mėgaujasi ir vargu ar kuris ištiestų pagalbos ranką. Kristina ne jų vaikas, ne jų ir bėdos. Ir gėda ne jų.

Socialiniai darbuotojai ir taip laksto nuo vienos alkoholyje, konfliktuose ir purve skendinčios šeimos iki kitos, senokai nepajėgdami visko aprėpti. Pilna į rizikos grupę įrašytų šeimų ir kasdien vis daugėja. Kristinai ir kitoms jos likimo mergaitėms nėra jokių galimybių ištrūkti iš aplinkos, kurioje jos auga, nėra jokių galimybių pamatyti kitokią, šviesiąją gyvenimo pusę.

Mokytojai turi savų problemų. Jiems reikia sukti galvą, kaip išmaitinti savus vaikus, o dirbantys kaimuose tiek visko prisižiūrėję ir prisiklausę, kad, ko gero, jau seniai bejėgiškai nuleido rankas. Pamanyk, nepilnametė nėščia...

Nors viltis miršta paskutinė, netikiu, kad laidos dalyvės Kristinos ir jos vaikų toliau laukia šviesi ateitis. Grandininė reakcija prasidėjo, ydingo elgesio modelis prieš akis. Tikėtina, kad jos vaikai, nematę kitokios aplinkos ir kitokio gyvenimo, patys kartos jos klaidas, kurias, ko gero, kartoja jau ne viena šitos šeimos moteris.

Gaila, bet kiekviename didesniame kaime, iš kurio dar nespėjo emigruoti jaunesni žmonės, yra sava Kristina. Nelaimingas, nieko gero gyvenime nematęs, nemylėtas, girtų suaugusių šlykštynių išnaudojamas vaikas, smerkiamas ir apkalbamas, paleidžiantis į pasaulį kitus nelaimingus vaikus.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.