TV žvaigždei – laimingas bilietas, visuomenei – didelis pavojus

Prie kruvinojo, dešimtmečius besitęsiančio karo keliuose ne taip seniai prisijungė ir žymusis Jonas Radzevičius, dar žinomas kaip „Teleloto“ laidos vedėjas. Dauguma Lietuvos gyventojų tikriausiai patys šioje loterijoje yra pralošę bent po 2 litus.

Anot autoriaus, J.Radzevičiaus teismas – puiki pamoka būsimiems kelių chuliganams: atgailaukite ir jums bus sumažinta bausmė.<br>V.Balkūno nuotr.
Anot autoriaus, J.Radzevičiaus teismas – puiki pamoka būsimiems kelių chuliganams: atgailaukite ir jums bus sumažinta bausmė.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Juozas Aleknonis

Feb 4, 2015, 11:18 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 4:26 AM

Bet galima pralošti tikrai daugiau – kad ir savo gyvenimą, jei vairuoji išgėręs. Tie šimtai tūkstančių piliečių, kurie jau yra pralošę ką nors kare keliuose, visi kartu pasakys: „To galima buvo išvengti, tačiau dabar reikia atsakyti už savo veiksmus.“

Baisiausia, kai tie lošėjai iš svetimo gyvenimo sėda apsvaigę prie automobilio vairo. Tarp tokių rizikos mėgėjų atsidūrė ir žymusis J.Radzevičius, sumanęs visiškai girtas pavairuoti automobilį. Kilometrą ar tik metrą, perstatyti, o gal kažkur nuskristi – tai jau ne esmė. Taisyklė, jog prieš eidamas per pėsčiųjų perėją privalai įsitikinti, kad tave praleidžia, tik dar kartą pasitvirtino.

Girta televizijos žvaigždė dėl alkoholio sukelto poveikio jau nesuprato, kur yra ir kada stabdyti automobilį. Ir tik po avarijos suvokęs, kad girtumo faktą patvirtins specialistai, jis prisipažino, jog vairavo būdamas visiškai girtas.

Pėsčiasis mirė, todėl tai tik neva apsunkino kaltinamojo situaciją. Juk daugelis puikiai supranta: jei būdamas girtas užmušei žmogų ir dar per perėją ėjusį, sėsi į kalėjimą.

Matyt, tai suprato ir televizijos žvaigždė, todėl buvo sukurtos versijos apie sunkų jo gyvenimą, žioplą klaidą ir, aišku, į pagalbą buvo pakviestas geras advokatas. Padėjo ir kolegos iš televizijos laidų, nes juk saviškis bėdoje. Na, o humaniškiausias pasaulio teismas kartu su humanišku prokuroru nesiekė J.Radzevičiaus įkalinimo, todėl jis nesėdės kalėjime.

Istorija su gera pabaiga – tik vienam žmogui. Užmuštas asmuo tarsi pasimiršo, nes juk gyvas avarijos kaltininkas – penkių vaikų tėvas, kuriam reikės gyventi dar daug metų. Individualus atvejis, kaip sako teisėjas, todėl lanksčiau pažiūrėjo į situaciją.

Žala ištaisyta – atsiprašyta, sumokėta už paminklą, padengtos laidojimo išlaidos. Asmeniniai nuostoliai – nebent tik prarastas darbas televizijos laidoje, visuomenės panieka ir savęs smerkimas.

Tariamas jis ar nuoširdus – neaišku, tačiau tai puiki pamoka būsimiems kelių chuliganams: atgailaukite ir jums bus sumažinta bausmė. O jei nesumažins, tai skųskitės, kodėl tada buvo sumažinta televizijos žvaigždei.

Galbūt atsakys: „Sumažinta, nes kreivas Baudžiamasis kodeksas tai leidžia, o jeigu leidžia ir visi draugiškai pritaria, tai J.Radzevičiui ima ir iškrinta laimingas loterijos bilietas į laisvę. Juk ji tokia pat vertinga kaip ir tas laimėtas milijonas loterijoje.

Gaila, kad šį kartą pralošė visuomenė, nes tai mums reikės gyventi tarp tų piliečių, kurie nesugeba suvaldyti savo potraukio prie alkoholio, narkotikų ar kitų svaiginamųjų medžiagų. Juk tai mes eidami per pėsčiųjų perėją turėsime dar atidžiau dairytis į šalis. Važiuodami keliu turėsime dar atidžiau žiūrėti, ar iš kur nors neatlekia koks nors apsvaigęs vairuotojas, nesuprantantis, ką daro.

Neįmanoma prikelti iš mirusiųjų nė vienos karo keliuose aukos. Tačiau įmanoma, kad baisaus karo kaltininkai sulauktų pelnytos bausmės. Tam ir buvo sukurta teismų ir prokuratūrų sistema, kad dirbtų savo darbą tinkamai. Reikia stengtis, kad tokie atvejai kaip J.Radzevičiaus nesikartotų.

Nukentėję nuo girtų vairuotojų, griežtai skųskime netinkamus prokurorų, teisėjų sprendimus, reikalaukime keisti kodeksus, kad kaltieji gautų tinkamas bausmes, kad bausmės nebūtų tik formalumas. Tegu pralošia tie, kurie sėda prie vairo apsvaigę. Jeigu jie praloš, visuomenė išloš. Tada ir prieš įstatymą bus vienodi visi: nuo paprasto valstiečio iki televizijos žvaigždės. Tiesiog tam reikia dar šiek tiek laiko, juk Lietuva dar jauna, dar nesubrendo.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.