Gimnazistė išsižiojo išgirdusi apie skolą valstybei: „Daug mokinių to nežino“

Gyvenime visada norėjau kažko pasiekti... Svajojau baigti vidurinę mokyklą ir toliau studijuoti, nes visada šventai tikėjau, kad Lietuvai reikalingi išsilavinę žmones. Bet šiandien manau visai kitaip.

Gimnazijoje besimokanti mergina pašiurpo sužinojusi apie savo skolą valstybei.<br>„VidaPress“ asociatyvioji nuotr.
Gimnazijoje besimokanti mergina pašiurpo sužinojusi apie savo skolą valstybei.<br>„VidaPress“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2017, 12:02 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 2:00 PM

Įgijau pagrindinį išsilavinimą mažo miestelio mokykloje. Norėjau įgyti ir vidurinį, tačiau dėl gyvenamosios vietos keitimo, emigracijos ir patyčių mokykloje to padaryti nebuvo galimybių ir noro.

Po metų, kai man sukako 18-ka ir pilnai atsistojau ant kojų, nusprendžiau toliau mokytis. Tikėjau, kad mokytis bus suteiktos visos galimybės. Labai klydau.

Nuo 2016 metų rugsėjo mėnesio įstojau į mokyklą, kurią man lankyti buvo palankiausia ir patogiausia. Šiuo metu mokausi 3 gimnazijos klasėje.

Viskas buvo gerai, kol nesužinojau iš savo šeimos daktaro, kad esu nedrausta privalomuoju sveikatos draudimu. Po šios žinios greitai nuvykau į „Sodrą“ su pažyma ir paaiškinau savo padėtį, jog mokausi 3 gimnazijos klasėje, darbo dienomis 8-17 val., kiekvieną dieną.

„Sodra“ liepė kreiptis į Valstybinę ligonių kasą. Ten man tik patvirtino, kad manęs nedraudžia privalomuoju sveikatos draudimu, nors mokausi kiekvieną dieną darbo laiku.

Esą manęs nedraudžia todėl, kad mokausi suaugusiųjų mokykloje, o visa kita jiems nesvarbu. Man buvo pasiūlyta kreiptis į darbo biržą.

Nuvykus į teritorinę darbo biržą darbuotojai taip pat nežinojo, ką su manim daryti. Nes „bedarbio“ statuso turėti negaliu, o „mokinio“ statusas nesuteikia galimybės gauti valstybės lėšomis apmokamą privalomąjį sveikatos draudimą.

Nežinodama, ką toliau daryti, surinkau Valstybinės ligonių kasos numerį. Skambinau tiesiog paklausti, kaip man elgtis?

Paskambinus į Valstybinę ligonių kasą buvau tik paraginta sumokėti skolą. Man buvo pasakyta, kad privalėsiu iš savo lėšų kiekvieną mėnesį mokėti įmokas pati.

Paklausus, iš kokių lėšų man mokėti, nes mokausi kiekvieną darbo dieną nuo 8 iki 17 valandos, darbo susirasti negaliu, darbuotoja atsakė, kad tokie įstatymai ir man niekuo padėti negali.

Nemanau, kad tokioje situacijoje atsidūriau viena. Mano mokykloje mokosi dar daug jaunų pilnamečių mokinių, kurie nori įgyti vidurinį išsilavinimą, tačiau nežino, kad kas mėnesį kaupiasi jų skola valstybei.

Vienintelė išeitis man yra mesti mokslus ir susirasti darbą. Nors tai padaryti be išsilavinimo labai sunku. Arba įstoti į darbo biržą ir iš „bedarbio“' pašalpos sumokėti valstybei skolą. Nes greitu metu mane už skolą perduos antstoliams.

***

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė Alina Žilinaitė apgailestavo dėl susidariusios nemalonios situacijos, į kurią pakliuvo moksleivė.

„Žmonės, kurie mokosi pagal suaugusiųjų ugdymo programas, iš tiesų nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis.

Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus yra numatyta, kad valstybės lėšomis privalomuoju sveikatos draudimu yra draudžiami visi vaikai ir jaunimas iki 18 metų, moksleiviai (išskyrus pilnamečius asmenis, kurie mokosi pagal suaugusiųjų pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas), aukštųjų mokyklų studentai, kurie studijuoja pagal dienines arba nuolatines studijų programas.

Panašūs apribojimai, kai žmonės, kurie yra sulaukę pilnametystės ir mokosi suaugusiųjų mokyklose nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, galioja daugelyje ES šalių. Šiuo metu Lietuvoje pilnamečiai, darbingo amžiaus žmonės valstybės lėšomis gali būti draudžiami tuo atveju, jeigu yra registruoti darbo biržoje arba gauna socialinę pašalpą. Kitais atvejais žmogus turėtų pats mokėti arba už jį gali būti mokamos sveikatos draudimo įmokos.

Kad ir kaip būtų gaila, šioje situacijoje galime patarti tik susimokėti skolą už praėjusį laikotarpį ir pradėti mokėti sveikatos draudimo įmokas. Šiuo metu sveikatos draudimo įmokas administruoja „Sodra“, tad dėl skolos už praėjusį laikotarpį ir einamojo laikotarpio įmokų reikėtų kreiptis į juos.

Siekiant išvengti susikaupusių didelių skolų, kiekvienam gyventojui, kurie savarankiškai moka privalomojo sveikatos draudimo įmokas ar jie tiesiog nerimauja ar tikrai yra apdrausti, labai rekomenduojame pasitikrinti savo draustumą. Tai padaryti išties labai paprasta. Tereikia prisijungti prie elektroninių valdžios vartų portalo www.epaslaugos.lt

Paslaugų grupėje pasirinkus kategoriją „Sveikatos apsauga“ ir užsisakius ligonių kasų teikiamus duomenis. Visos šios paslaugos yra nemokamos visiems gyventojams. Prie sistemos galima prisijungti naudojantis elektronine bankininkyste ar elektroniniu parašu“, – komentavo Valstybinės ligonių kasos atstovė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.