20 metų vaistus geriančią moterį vaistinėje ištiko šokas – ministrui turi vieną klausimą

Esu pagyvenusi, bet dar ne pensininkė. Jau dvidešimt metų geriu tuos pačius vaistus nuo savo ligos („Actos“ 15 mg., tabletėmis.). Viskas iki šiol buvo kaip ir gerai. Vaistai kompensuojami 100 procentų, kažkiek prisimokėdavau ir gyvenau. Liga nepagydoma, bet gyvenu.  

Nepagydoma liga sergančiai moteriai vaistų reforma skaudžiai kirto per kišenę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nepagydoma liga sergančiai moteriai vaistų reforma skaudžiai kirto per kišenę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Skaitytoja

Sep 12, 2017, 11:58 AM

Ir štai atėjo ponas Aurelijus Veryga su valstiečiais „tautos gydyti“. Kiek girdžiu – jau išgydė nuo alaus pomėgio. Bet tauta pradėjo gerti stipriuosius gėrimus. Biudžetas nesumažėjo.

Naujoji valdžia taip pat įvykdė vaistų reformą. Štai čia jau palietė ir mane. Išrašė mano daktarytė tų pačių vaistukų. Nueinu į vaistinę, paduodu receptų knygelę. Suveda vaistininkė mano receptuką ir sako, kad reikia mokėti 57 eurus. Man šokas – taigi vaistai – 100 procentų kompensuojami. Ar kas nors pasikeitė? 

Pasirodo, šimtu procentų kompensuojamų vaistų kaina – 37 eurai, o įprastinė priemoka – 57 eurai.

Kas ta įprastinė priemoka – vaistininkų pelnas? Biudžeto papildymo būdas? Gal ponas ministras gali atsakyti?

Nusipirkau šį kartą dar tų vaistukų. O sekantį kartą jau ir aš važiuosiu papildyti kaimyninių šalių biudžeto. Tiek to – vairuoti dar pajėgiu – palėksiu iki Lenkijos...

***

Sveikatos apsaugos ministerijos Ryšių su visuomene projektų vadovė Alina Žilinaitė komentavo, kad šiuo metu kainyne įsigaliojus kainyno papildymui yra 2002 vaistiniai preparatai. Į Kainyną įtraukta 110 naujų vaistų firminiais pavadinimais. 159 vaistai  į Kainyną nepateko, nes gamintojai nesutiko sumažinti jų kainų iki reikalaujamos ribos. 

„Taip pat apie 150 vaistų iš Kainyno pasitraukė dėl kitų priežasčių (palyginimui, praėjusiais metais iš Kainyno buvo išsibrauktas labai panašus skaičius vaistų). Vaistų kaita vykdavo kiekvienais metais, nes Kompensuojamųjų vaistų kainyne vaistai nuolat keičiasi, nes pavyzdžiui yra nutraukiamas vaistų tiekimas Lietuvai arba keičiama pakuotė.  

Įvertinus pritaikytas nuolaidas stebime, kad apie 650 vaistų priemoka ženkliai sumažėjo, apie 1105 priemoka išliko nepakitusi. Kainyne iš tiesų yra vaistų, kuriems priemoka neženkliai didėja. Ne daugiau nei 1 euru vidutiniškai priemoka didėjo apie 200 vaistų. 

Dauguma šių vaistų priklauso sudėtinių vaistų kategorijai, gaminami tik 2 gamintojų arba yra saugomi patento. Tai reiškia, kad šiuo atveju kalba eina apie tuos vaistus, į kuriuos įeina daugiau nei viena veiklioji medžiaga, kurios jau yra kompensuojamos kaip atskiros veikliosios medžiagos. Taip pat šie vaistai gali būti gaminami tik vieno arba vos dviejų gamintojų ir neturi daugiau analogų. Į gamintojus, kurių vaistų kainos yra pačios didžiausios, Sveikatos apsaugos ministerija kreipėsi raštu ir prašė sumažinti kainas, tačiau ne visi gamintojai sutiko tai padaryti.

Šiandien, įvertinus naujausius vaistų pardavimus, matome, kad vidutiniškai priemokos už vaistus žmonėms sumažėjo 1 euru. 

Kalbant apie konkretų skaitytojos minimą vaistą, svarbu žinoti, kad nuo 2017 m. liepos 3 d. Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyne yra įtraukti dviejų gamintojų „Torrent“ ir „Eli Lilly“ gaminami vaistiniai preparatai bendriniu pavadinimu „Pioglitazonas“, kurių dozuotės yra po 15 mg. Priemoka už „Eli Lilly“ gaminamą vaistą esant 100 proc. kompensavimo lygiui yra 20,8 eur, o už „Torrent“ gaminamą preparatą – 2,44 eur. 

Deja, susiklostė taip, kad ministerija iš „Torrent“ gamintojo atstovo sužinojo, kad šiuo metu gamintojas neturi vaistinio preparato „Pioglitazon Torrent“ pakuotėmis lietuvių kalba, todėl atstovas rugpjūčio 10 d.  kreipėsi į VVKT dėl leidimo įvežti nelietuviškas vaisto pakuotes. VVKT informavo, kad šiuo metu leidimas įvežti vaistą nelietuviškose pakuotėse dar nėra išduotas. 

Sveikatos apsaugos ministerija į 2017 m. IV ketvirčio kainyno projektą įtraukė dar vieno gamintojo gaminamą vaistinį preparatą ir nuo 2017 m. spalio 1 d. bus galima įsigyti vaistinį preparatą, priemoka už kurį kompensuojant 100 proc. lygiu bus 1,31 eur“, – skaitytojos situaciją komentavo Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė.   

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.