Rezidentą papiktino šventinės stipendijos: „Kodėl jos apskritai egzistuoja?“

Nuo ateinančių metų prokurorų atlyginimai didės 500–940 eurų per mėnesį, kai gydytojo rezidento visa mėnesinė alga su naktiniais budėjimais yra virš 300 eurų. 

Rezidentas svarsto, kodėl prokurorų algos didėja 1000 eurų, o medikų – vos 30 eurų...<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Rezidentas svarsto, kodėl prokurorų algos didėja 1000 eurų, o medikų – vos 30 eurų...<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Skaitytojas

Dec 20, 2017, 2:04 PM, atnaujinta Dec 20, 2017, 7:55 PM

Šiai dienai svarstoma ją pakelti apie 30 eurų. Kitą dalį rezidento pajamų sudaro rezidento stipendija – apie 400 eurų. Deja, bet rezidentai, kurie moka už rezidentūros studijas, gauna tik rezidento algą.

Metinė rezidentūros studijų kaina – 5300 eurų. Studijų trukmė 3-6 metai. Vadinasi, studijų mėnuo man kainuoja apie 440 eurų, kai mėnesinė alga yra virš 300 eurų. Todėl dirbu dar pusę etato kitoje įstaigoje, kad galėčiau išgyventi. 

Mano kurso draugai gavo padidintą stipendiją prieš šventes. Klausimas paprastas – ar aš, dirbantis tą patį darbą pilnu etatu, nenusipelniau šventinės premijos? Kodėl apskritai egzistuoja kažkokios rezidento stipendijos?

Gal taip kažkas sutaupo pinigų, nes nemoka mokesčių ar jų moka mažiau? Ar neturėtų visi rezidentai, atlikdami tą patį darbą, gauti vienodas pajamas? 

Taip, aš įstojau į mokamas rezidentūros studijas, nes pritrūko balų įstoti į valstybės finansuojamas. Buvo nemažai valstybės finansuojamų specialybių, į kurias galėjau įstoti – būtų nereikėję mokėti už studijas ir dar būčiau gavęs rezidento stipendiją. Tačiau pasirinkau studijas, kurios man įdomios, visgi tai bus mano gyvenimo kasdienybė. 

Štai Jums ir mūsų valstybės logika: moku ir už studijų kainą, ir prarandu daugiau nei pusę rezidento pajamų. Jei nuoširdžiai ir labai paprastai, myliu šitą kraštą. Bet ar Lietuva dar myli mane? Kai prokurorų algos didėja vos ne 1000 eurų, o gydytojų 30 eurų... 

Žmonės, kurie baigė mokyklą su pagyrimu, išlaikė valstybinius egzaminus virš 90 balų, mokėsi 6 metus, šiai dienai gauna mažiau nei prekybos centro kasininkas. Stebėdamas kitus jaunesniuosius kolegas matau labai liūdną Lietuvos ateitį. Jei padėtis nepasikeis, nebus kam gydyti Lietuvos žmonių.

Liūdna, kad pačios svarbiausios valstybės sudedamosios dalys – sveikatos, švietimo ir kultūros sistemos – išgyvena pačius liūdniausius laikus. Artėjančių švenčių proga linkiu kiek įmanoma sveikiau ir laimingiau gyventi šiandien, nes neaišku, ar bus kas mus gydys rytoj.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Seime įteiktos Aleksandro Stulginskio žvaigždės