Sukčiai norėjo apgauti moterį, bet jais gudriai pasinaudojo pati

Pastaruoju metu dažnai sulaukiu keistu skambučių. Skambina rusiškai kalbantys žmonės ir siūlo įvairias paslaugas. Skambina ne iš Rusijos, o iš Lietuvos. Bent taip man rodo telefonas. 

Internetiniai sukčiai manė apgausiantys pašnekovę, bet iš tiesų jais naudojosi ji pati.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Internetiniai sukčiai manė apgausiantys pašnekovę, bet iš tiesų jais naudojosi ji pati.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Internetiniai sukčiai manė apgausiantys pašnekovę, bet iš tiesų jais naudojosi ji pati.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Internetiniai sukčiai manė apgausiantys pašnekovę, bet iš tiesų jais naudojosi ji pati.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 22, 2018, 12:43 PM

Pasiūlymas investuoti

Dažniausiai pakėlusi telefono ragelį ir išgirdusi klausimą, ar turiu laisvo laiko, atsijungiu net nepradėdama pokalbio. Šį kartą pavargusi nuo terorizavimo nutariau pratęsti pokalbį ir išsiaiškinti, iš kur jie gavo mano telefono numerį, ir kodėl taip įkyriai skambinėja. 

Mergina pasakė, kad mano telefono numerį, vardą ir pavardę jai davė kolega, kuris žino, kad aš kažkada internetu domėjausi investavimo į vertybinius popierius galimybėmis. Kadangi tokia galimybe domėjausi oficialioje banko svetainėje, pagalvojau, kad toks atsakymas skamba gana logiškai. Matyt, bankas pamatė, kad domiuosi ir bandė įkalbėti bijodamas prarasti klientą. Savo spėlionėmis pasidalinau ir su mergina. Ji jų nepatvirtino, bet ir nepaneigė toliau reklamuodama savo paslaugas – investavimą į akcijas. 

Man sutikus investuoti, ji sujungė mane su savo kolega – biržos brokerių fondu, kuris toliau tęsė su manimi pokalbį bandydamas paaiškinti investavimo subtilybės. 

Iškart matėsi, kad žmogus pasikaustęs ir yra paruoštas kvailinti žmonės. Kalbėjo jis greitai, neleisdamas net pagalvoti ir įsisavinti gautos informacijos. Įvairiu fondų ir organizacijų pavadinimus ištardavo neaiškiai, sunkiai suprantamai, kad aš jų neįsiminčiau. Nuo pirmos minutės dėjosi vos ne mano geriausiu draugu, kuriam rūpi mano gerovė.

Nuolatos atkartodavo mano pasakytus žodžius lyg pritardamas mano minčiai, gyrė už žinias finansų srityje sakydamas, kad šiais laikais retai kada sutiksi tokią protingą moterį. 

Paprašė prisijungimo 

O pagrindinė pokalbio mintis buvo tokia – aš investuoju pinigus (kokią sumą konkrečiai turiu investuoti, neįvardino), jis už juos nuperka akcijas, paskui parduoda ir uždirbtus pinigus perveda man į sąskaitą už paslaugą tikėdamasis gauti už tai 20 procentų. 

Davė tokį pavyzdį – jis uždirba 1000 eurų, perveda juos į mano sąskaitą. O aš jam iš savo sąskaitos turiu pervesti 200 eurų atgal. Paklausiau, o kodėl jis negali iškart man pervesti tik 800 eurų? Atsakė, kad tai prieštarauja jų taisyklėms. Skamba kaip ir neblogai. Tačiau yra vienas bet. Jam reikėjo priėjimo prie mano kompiuterio. Kad jis galėtų mane pamokyti dirbti su programa, o aš turėčiau galimybę stebėti jo darbą tiesioginės transliacijos metu.

Man tai pasirodė nesaugu ir aš pasiūliau išsamesnę informaciją atsiųsti man į elektroninį paštą, kad galėčiau su ja susipažinti. Brokeris nesutiko sakydamas, kad tai prieštarauja jo darbo principams. Neva, kiti vis tiek nieko nesupranta iš paštu gautos informacijos ir jam reikia nuolatos viską aiškinti iš naujo. Todėl jis primygtinai siūlo susisiekti su juo per skaipą, kuris leidžia valdyti kito žmogaus kompiuterio ekraną. Net nežinojau, kad skaipas turi tokią funkciją… 

Pasiūliau susisiekti kitų programų pagalba. Tokių kaip „Viber“ ar „WhatsApp“. Brokeris tokį variantą irgi atmetė. Neva, tos programos neleidžia valdyti kito kompiuterio. Apgailestaudama pranešiau, kad mano skaipas neveikia, kad man neina prie jo prisijungti. Tada brokeris pasiūlė suinstaliuoti kažkokią papildomą programą. Paprašiau truputį laiko. Man perskambino po 15 minučių. 

Prarado kantrybę

Paaiškinau, kad programos suinstaliuoti nepavyko, nes sistema ją laiko virusu. Man buvo patarta ištrinti antivirusinę programą. Praradusi kantrybę nutraukiau pokalbį. Tačiau po pusvalandžio ir vėl sulaukiau skambučio. Brokeris ramino ir aiškino, kad jis linki man tik gero, kad dabar pats geriausiais laikas investicijoms, kad turime veikti greitai ir tuojau pat, jei norime gauti didžiausią pelną. Kurgi ne…

Kadangi mano eksperimentas jau buvo pasibaigęs, nes išsiaiškinau viską, ką norėjau, o brokeris to suprasti niekaip nenorėjo, teko jį užblokuoti.

Šia istorija nutariau pasidalinti su kitais, kad ir kiti žinotų apie šį sukčiavimo būdą ir neskubėtų su nepažįstamaisiais bendrauti skaipu ir nedalintų jiems savo duomenų. 

Nepamirškite, tokie ir panašūs sukčiai yra labai pavojingi, nes jie yra gerai organizuoti, labai geri psichologai ir moka naudotis neurolingvistiniu programavimu. 

O iš kur jie sužinojo mano kontaktus ir apie mano norą investuoti, taip ir liko neaišku. Tikiuosi šią informaciją paskleidė ne bankas...

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.