Kaimynai pakraupę: 5-metė išgyvena košmarą, kokio nelinkėtų net priešui

Vieną vakarą nutiko tai, ko dar ilgai nepamiršiu. Sėdėjau prie stalo savo kambaryje, žiūrėjau televizorių, kai staiga išgirdau laiptinėje triukšmą. Paprastai žmonės tokiais atvejais pagarsina tą televizorių ir žiūri toliau, tačiau negalėjau nereaguoti. Išvydau, kad braunamasi į mergytę auginančios moters namus. 

Kaimynai susirūpinę, kokiomis sąlygomis auginama penkiametė mergaitė.<br>„123rf“ asociatyvioji ir D. Umbraso nuotr.
Kaimynai susirūpinę, kokiomis sąlygomis auginama penkiametė mergaitė.<br>„123rf“ asociatyvioji ir D. Umbraso nuotr.
Kaimynai susirūpinę, kokiomis sąlygomis auginama penkiametė mergaitė.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Kaimynai susirūpinę, kokiomis sąlygomis auginama penkiametė mergaitė.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Kaimynai susirūpinę, kokiomis sąlygomis auginama penkiametė mergaitė.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Kaimynai susirūpinę, kokiomis sąlygomis auginama penkiametė mergaitė.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Klaipėdietis

2018-05-21 12:32, atnaujinta 2018-05-21 12:50

Nerimas dėl kaimynės

Vyras, rankose laikydamas lazdą, trankė duris, ją visaip iškoliojo. Pasigirdo net vaiko verksmas. Pagrasiau tam vyrui iškviesti policiją, bet jis nereagavo. Nusprendėme su kaimynais taip ir padaryti. Tik po to jis išėjo. 

Lauke girtas vyriškis toliau šaukė po langais, tad atvykusiai policijai net neteko vargintis eiti į laiptinę. Vos per minutę pažeidėjas buvo sulaikytas.

Šalia vykstanti mažametės drama priminė net praėjusių metų sausį įvykdytą 4-erių Mato nužudymą. Vaikas psichologiškai žalojamas taip, jog ateityje gali turėti rimtų problemų. Be to, manau, kad jam gresia ir fizinis pavojus – į namus nuolat mėgina brautis kažkoks mamos „kavalierius“, o ši nieko nedaro. Jei įvyks muštynės? Jei nukentės vaikas?

Policija atvykdavo dažnai

Tą vyrą atpažinau iš matymo – agresyvus vyriškis čia lankėsi ne pirmą kartą. 
Žiemą išvydau jį laiptinėje nukritusį ant žemės, netoli vaiką auginančios kaimynės durų.

Priėjau, paklausiau, ar reikia pagalbos. Jis atsisakė, bet patvirtino, kad į akis gavo dujų. Nieko nelaukdamas iškviečiau medikus ir policiją. Paklausiau, kokiame bute įvyko konfliktas. Jis parodė į tą patį butą, į kurį mėgino laužtis ir tąkart lazda. 

Dar neatvykus medikams sužeistasis pasišalino. Bet prieš tai pagraso nužudyti – tarp mūsų įsiplieskė konfliktas, nes papriekaištavau jam: „O kam čia vaikščioti, jei taip pasitinkama?“. 

Greitoji medicinos pagalba išvyko, atvykusi policija iš namo išvedė aukštu aukščiau miegojusį niekuo dėtą ir atsitiktinai pastebėtą benamį girtą vyrą.

Gal tik per jį baudos už melagingą iškvietimą negavau. Tai tąkart tuo viskas ir baigėsi. 

Bet su šiuo vyriškiu vėliau dar teko susidurti, kai vieną rytą ruošiausi į darbą. Atvedęs dukrą, kurią augina mano kaimynė, jis beldėsi į duris ir vėl keikėsi. Sakė, kad tą vaiką lyg ir turi „atiduoti“ iki nustatytos valandos. Padariau išvadą, kad matyt jis yra tos mergytės tėvas, o su mano kaimyne jis išsiskyręs. Tiesa, to patvirtinti negaliu. Bet peršasi tokia išvada. 

Į šiuos namus nuolat vaikšto vis kiti, nepažįstami vyrai, vyksta barniai. 

Į tą butą kartą kviečiau policiją, nes gyventoja, ta motina, ėmė klykti vidury nakties, konfliktavo dėl kažkokio telefono. Iš balso girdėjosi, kad buvo girta. Ir visa tai – mažamečio akivaizdoje. 

Pranešė specialistams

Po konflikto, kai kažkoks mums visiems grasinantis alkoholikas mėgino lazda įsibrauti į tuos namus, o motina praktiškai nieko nedarė, kad apsaugotų savo mergytę, supratau, mums, kaimynams, teks kažką daryti.

Po to, kai atvyko policija suimti lazda mojavusį vyrą, išvyko vienas kaimynų kartu į policijos komisariatą ir parašė paaiškinimą, kuriame detaliai išdėstė įvykį. Tikimės, tai užtrauks chuliganui didesnę bausmę.

O apie netinkamose sąlygose augančią mergytę dar tą patį vėlų vakarą pranešta vaiko teisių apsaugos specialistams. Norėjome, kad jie tučtuojau atvyktų ir viską patikrintų, gal net tą mergytę paimtų, bet nemačiau, kad tai buvo padaryta. Tikiuosi, specialistai imsis priežiūros. 

Vis matau, kaip laiptinėje, kai mama trumpam nueina į tualetą ar vonią (bendrabučio tipo name vonia ir tualetas yra bendri) vaikas išeina ir laukia jos, ragina paskubėti. Tai rodo didelę mergaitės baimę. Vaikas traumuojamas. O mama šitaip elgiasi – linksminasi su svetimais vyrais, nevengia išgerti ir net negalvoja ką nors keisti! 

Aš suprantu, kad Lietuvoje visi įsitikinę, jog Norvegijoje vaikai atimami be reikalo, bet pažiūrėkite, kas čia darosi. Visa tai girdėjo vaikas. Brautasi į asocialios moters namus. Kokie keiksmai! Jūs galite tuo patikėti? Ir mes, kaimynai, sprendžiam svetimos šeimos problemas – kviečiam policiją, šaukiamės tarnybų pagalbos. Tai absurdiška. 

Vien už tai, kad atsidūrė tokioje situacijoje, kai į tuos namus nuolat eina kažkas „baliavoti“, kai girdisi triukšmas, o galiausiai – dar mes matome ir tokius akibrokštus, manau, kad vaikas iš mamos turėtų būti paimtas. Juk motina pati turėjo kviesti policiją ir daryti viską, kad vaikas to daugiau nepatirtų. Bet ji tik geria. O mergytė yra traumuojama. Tiek mamai, tiek vaikui reikia pagalbos. 

***

Klaipėdos miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Gražina Aurylienė patvirtino, kad žino šią aprašytą šeimą ir motina, auginanti dukrą, yra stebima. 

„Jei kyla grėsmė vaikui, tėvai būtinai turi kviesti policiją. Neatlikdami tokių veiksmų tėvai patys tokiu būdu psichologiškai smurtauja prieš vaikus. 

Mes tikriname kiekvieną pranešimą. Norime padėti šeimoms. 

Mano vadovaujamame skyriuje dirba 16 darbuotojų, tad jaučiamas jų stygius – neįmanoma atlikti visų funkcijų. Klaipėdos mieste socialiniai darbuotojai paslaugas teikia mažiausiai 400 šeimų, kuriose auga apie 500 vaikų. 

Žmonių per mėnesį nepakeisi, tačiau jiems suteikiama pagalba, rekomendacijos ir patarimai, ką daryti.

Vaiko paėmimas iš šeimos yra kraštutinė priemonė, kai būtina apsaugoti vaiko interesus, o tėvai kelia grėsmę. 

Vaikas paimamas, jei šeimoje besaikiškai vartojamas alkoholis, tėvai neturi pinigų, gyvenamosios vietos, nevykdo įsipareigojimų. Tokiais atvejais mes sprendžiame klausimą dėl vaiko paėmimo. Ieškome giminaičių“, – pasakojo Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.