SEB banke – nerimo nuotaikos: „Į darbą einame kaip į nežinomybę“ Bankas pateikė atsakymą

Nuo vakar, gruodžio 9-osios, sugriežtėjo karantino sąlygos: įvesti papildomi ribojimai prekybos centrams, vyresnių klasių moksleiviams liepta mokslus tęsti iš namų, o pradinukams siūloma anksčiau išeiti atostogų.

SEB bankas buvo ne kartą išrinktas metų darbdaviu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
SEB bankas buvo ne kartą išrinktas metų darbdaviu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
SEB bankas buvo ne kartą išrinktas metų darbdaviu.<br>lrytas.lt nuotr.
SEB bankas buvo ne kartą išrinktas metų darbdaviu.<br>lrytas.lt nuotr.
SEB bankas buvo ne kartą išrinktas metų darbdaviu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
SEB bankas buvo ne kartą išrinktas metų darbdaviu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
SEB bankas buvo ne kartą išrinktas metų darbdaviu.<br>T.Bauro nuotr.
SEB bankas buvo ne kartą išrinktas metų darbdaviu.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 10, 2020, 8:59 AM, atnaujinta Dec 10, 2020, 9:28 AM

Keičiasi ir darbo pobūdis: valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse bei privačiame sektoriuje darbas organizuojamas ir klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai atitinkamas funkcijas būtina atlikti darbo vietoje.

Tačiau pasigirsta skundų, kad kai kuriose institucijose ir dabar reikalaujama dirbti ne nuotoliniu būdu, o kaip senais gerais laikais – sėdint biure. 

Portalas lrytas.lt gavo SEB banko darbuotojos laišką, kuriame ji teigia esanti sunerimusi dėl didžiausio Lietuvos komercinio banko vykdomos veiklos darbuotojų atžvilgiu. 

Štai ką ji rašo: „Pradėsiu nuo priešistorės, kuri ne tokia jau ir sena. Prasidėjus pirmajam karantinui kovo mėnesį darbuotojams buvo aiškiai pranešta: dirbti iš namų galės ne visi. Darbuotojai, kurių darbui reikia tam tikros sistemos, dirbti iš namų negalės dėl galimo duomenų nutekėjimo, t.y. buvo atsiremta į duomenų apsaugą bei jų saugumą iš techninės pusės. 

Pažymėtina, kad kitos finansinės institucijos, bankai savo darbuotojus išleido dirbti į namus jau nuo pirmojo karantino pradžios, ir jiems problemų duomenų apsauga nesukėlė. 

Pirmojo karantino metu su tokiu elgesiu taikstėmės, koronaviruso atvejų nebuvo daug. Iš biuro dirbome viso pirmojo karantino metu, dėkui Dievui, niekas iš mūsų skyriaus neužsikrėtė.

Prasidėjusi antroji koronaviruso banga smogė skaudžiai. Šiuo metu, kai rašau, Lietuva patyrė tikrą koronaviruso atvejų antirekordą: nustatyti 3128 atvejai. Tačiau SEB banko, kaip darbdavio, požiūris į darbuotojus išties liūdina. 

Pabrėžiu, kad mes, darbuotojai, savo iniciatyva ėmėmės veiksmų, kurie buvo mūsų galioje: skundėmės skyrių vadovams, šnekėjome su SEB vadovais, žmogiškųjų išteklių skyriaus vadovais, kurie, žinoma, į skambučius atsakydavo dirbdami iš namų. Iš jų pusės buvo komunikuojama viena vienintelė žinutė: jei iš Vyriausybės ateitų nurodymas privačioms įmonėms dirbti iš namų, tokia galimybė mums būtų iš karto suteikta.

Šiandien, kai rašau, yra trečiadienis, gruodžio 9 diena, ir kaip dirbome, taip ir toliau dirbame biure. Primenu, kad nuo šiandien įsigaliojo griežtesni karantino reikalavimai, o vienas iš nurodymų – privatus sektorius privalo darbą vykdyti nuotoliniu būdu. 

Primenu, kad žmonių, šiuo metu dirbančių iš SEB biurų, darbas atrodo taip: mygtukų spaudinėjimas ir pelės judinimas. Niekas čia gaisrų negesina, braškių nepardavinėja ir betono nemaišo. Visas funkcijas laisvai galime atlikti dirbdami namuose, tačiau bankas prisidengia duomenų apsauga ir ją iškelia aukščiau darbuotojų sveikatos ir bendros gerovės.

Įdomus dalykas, apie kurį niekur nerašoma ir neskelbiama: viename iš SEB biurų buvo fiksuoti židiniai, didelis užsikrėtusiųjų skaičius, tačiau net ir tai netampa priežastimi leisti darbuotojams bent prieš gražiausias metų šventes padirbėti iš namų ir leisti jiems ramiai, be baimės šias šventes sutikti.

Nesinori kalbėti už visus, tačiau veikiausiai nėra darbuotojo, kuris šiuo nesaugiu metu nenorėtų saugiai padirbėti iš namų. 

Labai keista, kuomet SEB, kuris ne kartą buvo išrinktas metų darbdaviu, išties šitaip atsainiai žiūri į darbovietės varančiąją jėgą – darbuotojus. Darbuotojus, kurie gyvena su senais, ligotais tėvais.

Darbuotojus, kurie tyli, nes nenori būti išprašyti darbo ieškotis kitur. Darbuotojus, kurie šiuo metu į darbą eina kaip į nežinomybę.“

SEB bankas: ne visi darbuotojai gali dirbti nuotoliniu būdu

Situaciją pakomentavo SEB banko Personalo departamento direktorius Ugnius Vipartas: „Dalis SEB banko darbuotojų Lietuvoje nuotoliniu būdu pradėjo dirbti dar pavasarį, paskelbus pirmąjį karantiną. Šiuo metu taip dirba daugiau kaip pusė darbuotojų.

Banko patalpose dirba tik tiesiogiai klientus aptarnaujantys ir kritines funkcijas atliekantys darbuotojai – dėl banko sistemų saugumo reikalavimų ir klientų duomenų apsaugos jie negali dirbti nuotoliniu būdu.

Nemažai prieigų teisių iš namų leidimus bankas peržiūrėjo ir, įvertinęs priimtiną riziką ir saugumo reikalavimus, papildomai dirbti nuotoliniu būdu leido net tiems darbuotojams, kurie anksčiau negalėjo to daryti.

Nuolat vertiname banko vykdomas funkcijas ir analizuojame galimybes padidinti nuotoliniu būdu dirbančių darbuotojų skaičių. Tačiau yra kritines funkcijas atliekančių kolegų, kaip dalis IT, operacijų, tiesiogiai klientus aptarnaujančių ar su banko klientų jautriais duomenimis dirbančių darbuotojų, kurių darbo pobūdis įpareigoja mus užtikrinti itin aukštą informacijos saugumo lygį, kad mūsų klientų duomenys ir finansai būtų saugūs. Todėl daliai darbuotojų, kurie dirba su asmens duomenimis ir atlieka finansines operacijas, negalime suteikti darbo iš namų galimybės. Taip yra todėl, kad tik banko patalpose galime užtikrinti griežtas saugos priemones, kurių neturime namuose: tinklo sauga, įėjimo kontrolė, vaizdo stebėjimo sistemos ir kt.

Kai buvo paskelbta pandemija, sudarėme veiklos tęstinumo planą ir subūrėme specialią darbo grupę, kuri planuoja, kaip organizuosime darbus ir aptarnausime klientus, kad užtikrintume darbuotojų ir klientų saugumą.

Bendradarbiaujame su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistais ir taikome net griežtesnes prevencines priemones nei nurodoma specialistų rekomendacijose, pavyzdžiui, vos įtarus galimą koronaviruso atvejį banke, prašome namuose izoliuotis didesnį skaičių darbuotojų nei rekomenduojama. Šiuo metu NVSC specialistai nėra nurodę, kad SEB banke būtų užfiksuotas židinys.

Daug dėmesio skiriame saugiai darbo aplinkai: kelis kartus per dieną dezinfekuojame visus kietuosius paviršius, darbuotojai dėvi kaukes bendrose erdvėse ir rekomenduojame jas dėvėti darbo vietose, esame įpareigoję prieš pradedant darbą matuotis temperatūrą – tam įrengėme modernius termovizorius, kurie fiksuoja momentinę asmens kūno temperatūrą.

Taip pat esame aprūpinę darbuotojus vienkartinėmis ir daugkartinėmis kaukėmis, dezinfekcijos priemonėmis. Kritines funkcijas atliekančias komandas esame padalinę ir fiziškai – siekiant sumažinti riziką, komandos dirba skirtingose patalpose, atskirtos komandos nesusitinka – bendrauja tik nuotoliniu būdu.

Nuolat analizuojame situaciją, operatyviai reaguojame ir imamės reikiamų veiksmų, kad užtikrintume darbuotojų ir klientų saugumą.“

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.