Valstybės simboliką gerbiantis vyras svarsto, kaip žmonės elgiasi tokioje situacijoje?

Kilo mintis apie vėliavas ir norisi padiskutuoti. Dabar dauguma dabar gyvena užmiestyje, nuosavuose namuose, kotedžuose. Valstybinėmis šventės dienomis vėliavas gyventojai ant stiebo ar namo kelia, o kai kurie – kaip aš, vėliavą ant stiebo iškėlę visus metus.

 Skaitytojo nuotr.
 Skaitytojo nuotr.
 Skaitytojo nuotr.
 Skaitytojo nuotr.
 Skaitytojo nuotr.
 Skaitytojo nuotr.
 Skaitytojo nuotr.
 Skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Tomas

Mar 11, 2022, 8:26 AM, atnaujinta Mar 11, 2022, 3:19 PM

Žinoma, aš, kaip atsargos karys, gerbdamas valstybės simboliką, laikausi vėliavos iškėlimo reglamento – tamsos metu ji būna apšviesta ir t.t. Bet vėliavos plyšta ir aš per metus turiu pakeisti net po dvi vėliavas. Panaudotas laikau garaže. Tai klausimas, kur žmonės deda suplyšusias vėliavas?

Išmesti į šiukšlių konteinerį negalima, tai bus išniekinimas. Sukarpyti ar kitaip pjaustyti – taip pat bus išniekinimas, už tai grėstų baudžiamoji atsakomybė.

Tai kur žmonės deda tokias vėliavas? Negi kaupia krūvomis namuose? Esu girdėjęs, kad galima pristatyti į savivaldybės kažkokį skyrių, kur jas priima?

Tai kviečiu padiskutuoti ir pakalbėti apie tai plačiau.

***

Vilniaus miesto savivaldybės komentare teigiama, kad Lietuvos Respublikos valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatyme, Lietuvos Respublikos valstybinės vėliavos protokole informacijos apie tai kaip tinkamai sunaikinti vėliavą, kai ji nusidėvėjusi ir nebetinkama naudoti, nėra nurodyta, t. y. nereglamentuota.

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos biuro vyriausioji specialistė heraldikos komisijos pirmininkė Agnė Railaitė-Bardė komentavo, jog nublukusią ar suplyšusią vėliavą geriausia būtų sudeginti, o jeigu to padaryta neįmanoma – sunaikinti kitu būdu, kad nebūtų galima atpažinti, jog tai mūsų šalies vėliava. Sukarpius ar supjausčius vėliavą reikėtų utilizuoti įprastu būdu.

A.Railaitė-Bardė atkreipia dėmesį, kad utilizuotos vėliavos skuteliai nesimėtytų kaip valstybinės vėliavos dalys. Garbingiausia vėliavą būtų sudeginti, tačiau kai kurie teisės aktai dėl ekologinių sumetimų neleidžia tokiu būdu atsisveikinti su vėliava, kadangi vėliavos dažnai gaminamos iš medžiagų, kurių deginti taip paprastai negalima.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.