Nuoga degintis trokštanti panevėžietė kreipėsi net į politikus: „Mes priversti pažeisti viešąją tvarką“

Po to, kaip naujienų portale JP pasirodė straipsnis „Panevėžietę suglumino vaizdai miesto parke: moteris pusnuogė deginosi šalia vaikų žaidimų aikštelės“, Panevėžio miesto savivaldybės Taryba sulaukė laiško, kuriame prašoma mieste įrengti nudistų paplūdimį.

Panevėžietė kreipėsi į politikus, kad šie prie miesto marių įrengtų oficialų nudustų paplūdimį.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Panevėžietė kreipėsi į politikus, kad šie prie miesto marių įrengtų oficialų nudustų paplūdimį.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Barvičiūtė

Jun 22, 2023, 5:27 PM

Praėjusį penktadienį į Panevėžio miesto savivaldybės Tarybos narius elektroniniu laišku kreipėsi panevėžietė Milda (tikras vardas redakcijai žinomas), prašydama įrengti nudistų maudymosi vietą.

Laiške moteris netgi nurodo vietą, kur galėtų būti įrengtas nuogalių paplūdimys – specialus plotas prie „Ekrano“ marių.

Tvarkos nepažeidė

Anot panevėžietės Mildos, nudizmas tampa vis populiaresnis lietuvių tarpe. 2021 m. nudistų maudymosi vietą įrengė Marijampolės savivaldybė, pernai tokią vietą, prie Vėlykščio ežero, įkūrė ir Ignalinos rajono savivaldybė.

„Nesant oficialios nudistams skirtos vietos, mes priversti pažeisti viešąją tvarką reglamentuojančius teisės aktus ir laisvalaikį leisti tam neskirtose vietose prie vandens telkinių“, – laiške rašo Milda.

Panevėžietė Milda Tarybos nariams cituoja ir naujienų portale JP paskelbtą straipsnį, kuriame viena panevėžietė pasipiktino pamačiusi, kaip parke šalia vaikų žaidimų aikštelės deginasi moteris. Panevėžietės nuomone, tai – nepadorus elgesys, jai antrino ir kiti vaikus prižiūrintys tėvai.

Dėl viešoje vietoje besideginančios moters panevėžietė kreipėsi net į policiją. Visgi pareigūnai, gavę moters nuotrauką, nusprendė, kad viešosios tvarkos ji nepažeidė, mat dėvėjo maudymosi kostiumėlį.

Prašo tik įspėjamųjų ženklų

Panevėžio politikams laiške Milda rašo, kad nudistams skirtos maudyklos įrengimas nereikalauja papildomų reikšmingų investicijų iš Panevėžio miesto savivaldybės biudžeto.

„Reikėtų tik įspėjamųjų ženklų, kuriose būtų informacija, kad tai nudistų zona ir pagal galimybes aptvarkyti teritoriją, prie aplinkos, tvarkymo ir priežiūros, įsipareigojame prisidėti ir patys: surinkti šiukšles, prisižiūrėti pakrantę. Dėkojame už supratingumą ir tikimės glaudaus, abipusiai naudingo bendradarbiavimo ir ateityje“, – rašo Milda.

Nebenori slapstytis

Naujienų portalo JP žurnalistams susisiekus su panevėžietė Milda, moteris pasakojo, kad dabar tenka degintis nuogai „nelegaliai“, už tai gresia administracinė bauda ir nesaugu.

„Atsiradus nudistų maudymosi vietai būtų saugu ir nereikėtų ieškoti nuošalių vietų, kur nebūtų žmonių. Esu ne kartą Panevėžyje mačiusi, kad tiek moterys, vyrai, poros deginasi nuogi, bet nuošaliose vietose prie vandens telkinio. Lietuvoje net žymiai mažesni miestai už Panevėžį turi nudistų maudymosi vietas“, – kalbėjo Milda.

Tikisi teigiamo atsakymo

Dėl paplūdimio, kuriame laisvai galėtų maudytis nuogaliai, moteris į Panevėžio miesto Tarybą kreipėsi pirmą kartą ir tikisi tik teigiamo atsakymo.

„Įkurti maudymosi vietą beveik nieko nekainuoja, tiesiog užtektų informacinių ženklų, kad tai nudistų maudymosi vieta. Jeigu gausime neigiamą atsakymą, bandysime su bendraminčiais dar kartą kreiptis į savivaldybę“, – teigė panevėžietė.

Džiaugiasi aktyvumu

Panevėžio miesto savivaldybės Tarybos nariai į tokį laišką reaguoja skirtingai. Tarybos narė Viktorija Vidžiūnienė mananti, jog politikai turi džiaugtis, kad panevėžiečiai kreipiasi su siūlymais.

„Labai svarbu, kad tokie konstruktyvūs siūlymai (su pavyzdžiais, galima vieta) būtų išgirsti ir būtų rastas būdas juos įgyvendinti“, – įsitikinusi politikė.

Tai tik vieno žmogaus noras

Su laiško turiniu jau susipažinęs ir tarybos narys Arnoldas Simėnas.

„Į laišką rimtai nepažiūrėjau, manau, kad tai galbūt „lengvutė“ provokacija. Kol kas šis klausimas net pagal visas esamas procedūras iki Tarybos neateis, nes laišką parašė vienas žmogus, ne organizacija.

Kitas užsimanys kioskelį pasistatyti Laisvės aikštėje. Dabar kažkas parašė, nežinome, ar iš tiesų toks žmogus egzistuoja. Juolab, nesu girdėjęs, kad tokius paplūdimius, be Palangos, turėtų kitos šalies savivaldybės“, – kalbėjo A. Simėnas.

Galvos, kaip padėti

Panevėžio savivaldybės Tarybos narė Sandra Razminė prisipažino mačiusi tokį laišką savo pašto dėžutėje, bet dar nėra su juo išsamiai susipažinusi.

„Bet kokiu atveju reikės kalbėtis frakcijoje, žiūrėsime, ką apsitarsime, kokia bus pozicija. Šiuo metu Tarybos darbotvarkėje šis klausimas nėra įtrauktas“, – teigė S. Razminė.

Politikė sako, kad prašymą įrengti nuogalių paplūdimį girdi nebe pirmą kartą. „Priimant bet kokį sprendimą bandome iš kitų savivaldybių susirinkti patirtis tiek geras, tiek blogas, aiškinamės, ar turime fizinių galimybių tą padaryti.

Panevėžyje trūksta paprastų paplūdimių, bet kiekvienas bendruomenės narys svarbus. Jeigu yra toks poreikis, nematau, kodėl neturėtų būti atsižvelgta ir kodėl nereikėtų to svartyti. Reikia galvoti kuo ir kaip galime padėti“, – kalbėjo S. Razminė.

Tik ženkliuko neužteks

Panevėžio vicemerės Žibutės Gaivenienės žiniomis, moteris elektroniniu paštu kreipėsi ir savivaldybės administracijos direktorių. Prašymas yra užregistruotas ir perduotas Miesto infrastruktūros skyriui parengti atsakymą.

„Vien tik pastatyti ženkliuką, kaip rašo interesantė, kad čia yra nudistų paplūdimys – neužtenka. Kadangi prašyme nurodyta tiksli vieta, visų pirma, reikia ją įvertinti.

Noriu pažymėti, kad ir tokioje maudykloje turi būti tos pačios Lietuvos higienos normos taisyklės, reikia lygiai taip pat atlikti vandens mikrobiologinius tyrimus, turi būti patogus priėjimas prie vandens, geras krantas, saugus maudyklos dugnas.

Čia turi būti ne tik aplinka sutvarkyta, bet ir šiukšliadėžės, persirengimo kabinos pastatytos. Suprantama, kad vien tik prašomo ženkliuko neužteks“, – sako vicemerė.

Anot Ž. Gaivenienės, specialistai įvertins šią konkrečią vietą, kokios būtų reikalingos investicijos.

„Negalime to padaryti paprastai, maudykla turi būti tvarkinga ir įrengta profesionaliai, todėl turi būti atlikti tam tikri įvertinimai. Po jų ir diskusijų, bus galima teikti miesto Tarybai siūlymą numatant kitų metų biudžete finansavimą tokiam paplūdimiui įrengti“, – paaiškino vicemerė Ž. Gaivenienė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.