Prieš Rugsėjo 1-ąją alytiškę ištiko šokas: perskaičiusi apie mokytojo praeitį sustingo

Alytuje kilo skandalas dėl praėjusiais mokslo metais katalikiškoje Šv. Benedikto gimnazijoje įdarbinto chemijos mokytojo, kuris dar pernai vasarą pirmosios instancijos teismo buvo pripažintas kaltu dėl vaikų seksualinio prievartavimo.

Alytuje kilo skandalas dėl praėjusiais mokslo metais katalikiškoje Šv. Benedikto gimnazijoje įdarbinto chemijos mokytojo, kuris dar pernai vasarą pirmosios instancijos teismo buvo pripažintas kaltu dėl vaikų seksualinio prievartavimo.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Alytuje kilo skandalas dėl praėjusiais mokslo metais katalikiškoje Šv. Benedikto gimnazijoje įdarbinto chemijos mokytojo, kuris dar pernai vasarą pirmosios instancijos teismo buvo pripažintas kaltu dėl vaikų seksualinio prievartavimo.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tėvai

Aug 19, 2023, 6:34 PM

Jam paskirta aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė, tačiau Kauno apygardos teismo sprendimą jis yra apskundęs Lietuvos apeliaciniam teismui. Į šią žinią sureagavo mokyklą lankiusių vaikų tėvai.

„Bendraukime“ sulaukė vieno iš tėvų laiško. Į redakciją parašiusi susirūpinusi mama mano, kad visos formalaus ir neformalaus ugdymo įstaigos turėtų pateikti visų darbuotojų, dirbančių su vaikais, pažymą, kad šie nėra teisti už minėtus nusikaltimus.

„Rugpjūčio 14 dieną pranešta, kad Alytaus šv. Benedikto gimnazijoje dirbo mokytojas, dar praėjusią vasarą teismo pripažintas kaltu dėl vaikų seksualinio prievartavimo, o psichologų jam nustatyta medicininė diagnozė – „pedofilas“. Pirmiausia perskaičiusi naujieną sustingau, o tada skubėjau klausti savo vaiko, ar jis susidūrė su šiuo „pedagogu“? Ne? O, galima šauti šampaną! (ironizuoju).

Tądien ši naujiena buvo transliuojama turbūt visoje žiniasklaidoje, ją aptarinėjo ir grožio salonuose, ir už uždarų durų, o praėjus kelioms dienoms – tema pamiršta. Bent jau viešai.

Ir viskas? Tuo ir pabaigsime istoriją?

Kartais atrodo, kad vaikai greitai į mokyklas eis, kaip į fronto liniją – jau nekalbant apie psichologinį krūvį, išvešėjusias patyčias, gundymus narkotikais ir elektroninėmis cigaretėmis, dabar teks sukti galvą ar mano vaiko nemoko koks iškrypėlis.

Direktorė pasidžiaugė „laiku“ išaiškėjusia žinia ir pasakė, kad nutrauks jau pratęstą darbo sutartį. Suprantu, chemijos mokytojai ant medžių neauga, tad geriau kartais ir užsimerkti, bele dirba.

Savivalda, kaip jau dažnai įprasta Alytaus mieste, sukišo galvą į smėlį, ir tyli. Ar ne miesto savivaldybės administracijos švietimo skyriaus pareiga užtikrinti, kad istorija nepasikartotų? Ar ne jo garbusis vedėjas turėtų paprašyti, o tiksliau, pareikalauti visų Alytaus miesto formalaus ir neformalaus ugdymo įstaigų pateikti visų darbuotojų, dirbančių su vaikais, pažymą, kad šie nėra teisti už minėtus nusikaltimus? Tokią pažymą galima gauti iš Įtariamųjų, kaltinamųjų ir nuteistųjų registro. Ji teikiama nemokamai! Retoriniai klausimai skamba į niekur, kai iki naujų mokslo metų liko dvi savaitės.

„Toks malonus mokytojas, o Dieve“, – sakė gimnazijos direktorė Loreta Šernienė, rašoma portaluose.

Dievas šįsyk nepadės. Kiek dar tokių malonių slepiasi? Kas turi nutikti, kad būtų pagaliau rimtai žiūrima į pedofilijos grėsmes mūsų vaikams? Turbūt kas antra dvyliktokė papasakotų apie kiekvienoje mokykloje pasitaikantį uolesnį mokytoją – tas, kuris mėgsta ir ranką uždėti lyg netyčia, ar net pasiūliusių už pažymį ir ne lavinančiais metodais atidirbti. „Pati kalta“...

Kaip mes galime būti tikri, kad metus dirbęs chemijos mokytojas tikrai nebandė to padaryti žinant, kaip lengva įbauginti psichologiškai silpnesnį jaunuolį ar jaunuolę?“ – svarstė mama.

* * *

Alytaus savivaldybės Švietimo skyriaus vadovas Vytuolis Valūnas, komentuodamas šią situaciją, atkreipė dėmesį, kad informacijos apie minėtą pedagogą Įtariamųjų, kaltinamųjų ir nuteistųjų registre nebuvo. Todėl tokiai situacijai ir nebuvo užbėgta už akių.

„Direktorė atostogauja. Ją pavaduojančios teigimu, nei mokykla, nei direktorė nežinojo apie šią situaciją, todėl mokytojas buvo priimtas į darbą pagal terminuotą darbo sutartį. Jis jau yra atleistas.

Mano vadovaujamo Alytaus miesto savivaldybės administracijos švietimo ir sporto skyriaus darbuotoja, kuruojanti mokyklos veiklą, apie šią situaciją taip pat nieko nežinojo. Sužinojus, mūsų veiksmai būtų buvę paprasti – jis nebedirbtų tose pareigose. Aišku, palauktume galutinio ir neskundžiamo teismo sprendimo. Bet kai jau viskas paaiškėjo, jis jau nėra mūsų mokytojas ir nedirba mūsų savivaldybės švietimo sistemoje.

Kiekvienas žmogus tokią situaciją vertina adekvačiai. Yra padarytas baisus nusikaltimas. Tačiau sistemoje to nebuvo parodyta. Tas žmogus būtų įtrauktas į sistemą, jei būtų įsigaliojęs galutinis teisinis sprendimas. O kol visi procesai vyko, nieko nebuvo žinoma, todėl taip ir atsitiko“, – komentavo Alytaus savivaldybės Švietimo skyriaus vadovas Vytuolis Valūnas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.