Labdaros renginyje išvydusi Lauryną Suodaitį pratrūko: ar čia nauji moraliniai standartai?

Lietuvą drebinanti skyrybų drama tarp Viktorijos Siegel ir Lauryno Suodaičio dar ilgus metus kaustys tautos dėmesį. Dramų, istorijų bus tikrai dar ne viena, juolab bent vienas iš istorijos dalyvių daro viską, kad sulauktų kuo didesnio žiniasklaidos dėmesio. Ir, deja, bet elgiasi ne tik apgailėtinai, menkindamas savo antrąją pusę, nepaisant kokia ji jam beatrodytų, bet griaudamas jau ir kitų, nieko bendro su šeimos drama neturinčių, reputaciją.

 L.Suodaitis neretai dalyvauja labdaros renginiuose - gegužės mėnesį "Gatvės muzikos dienoje" jis nemokamai dalino ledus.<br> T.Bauro nuotr.
 L.Suodaitis neretai dalyvauja labdaros renginiuose - gegužės mėnesį "Gatvės muzikos dienoje" jis nemokamai dalino ledus.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

A.

2023-09-13 22:00, atnaujinta 2023-09-13 22:01

Šiuo konkrečiu atveju – „Carito“, galimai padiktavusio ne tik naujus moralinius ir vertybinius standartus labdaros renginiuose visiems, bet ir legalizavusiu smurtą prieš moterį.

Kalbu apie renginį, kuriame ši, viena pavyzdingiausių šalies labdaros organizacijų, į pagalbą žiniasklaidos dėmesiui gauti, pasikvietė ne bet ką, o prieš moterį ranką galimai pakėlusį, dėl to parą įkalinimo įstaigoje praleidusį vyrą, kuriam teismai net buvo uždraudę artintis prie savo aukos. Aukos, su kuria, beje, turi ir bendrą mažą vaiką, kuriuo bando gėdingai manipuliuoti, vis įkeldamas kokią naują didelę nesąmonę į socialinius tinklus, siekdamas menkinti ir žeminti jo motiną, su kuria ilgus metus vaidino idealią porą....

Kalbu apie vyrą, metantį gėdą visai tikrai vyriškai lyčiai, apie vyrą, kurio niekada nebus galima laikyti vyru. Apie tą patį, kurio manipuliacijos ir melas vis tiek atranda savo aukas, nors net teisėsauga aiškiai pasakė, kad smurtauta prieš moterį buvo, bet per mažai. Apie tą patį, kurio pavojingumą įvertino ir šalies pareigūnai taip, kad jis turėjo atsisveikinti su šautuvais, nes neatitinka kriterijų, būtinų juos turėti, bet „Caritui“ tai neįdomu...

„Vilniaus centre vykstanti „Carito“ kūrybinių pramogų ir paramos mugė „Menas dalintis“ kviečia visus, suaugusius ir vaikus maloniai ir prasmingai praleisti šeštadienio popietę. Mugės šurmulį rasite Bernardinų sode šiandien, rugsėjo 2 d., nuo 11 val. ryto iki 16 val. popiet“, – visai neseniai paskelbta viešai.

Daug gražių nuotraukų iš gerą idėją turėjusio renginio, kuriame savanorystės pagrindus ir tarnystę visuomenei demonstravo ir pats prieš savo antrąją pusę galimai smurtavęs p. Suodaitis, apskriejo naujienų portalus.

„Svarbu dalintis tuo, ką turim, dalintis meile, gera nuotaika, šypsena. Kartais – dalintis skausmu. Tam mes ir esam žmonės, visuomenė, kad vieni kitais pasirūpintume“, – cituojamas per vieną dieną garsiausiu smurtautoju Lietuvoje tapęs L.Suodaitis.

Tad ar tikrai, galimai pakėlęs ranką prieš savo sutuoktinę, savo vaiko motiną, yra tas veidas, kuris turėtų mus mokinti gerumo? Ir dalintis kuo? Smurtauti prieš sutuoktinę, vaikus? Kaip psichologiškai smurtauti? Manipuliuoti ir meluot? Ar čia viso labo nauji standartai, padiktuoti politikų, leidžiančių kurą piltis už jį apmokant dešimtimis kortelių ar net tada, kaip yra pragertos teisės, bet esi atsakingas už valstybės finansų politiką ir tą pačią mokesčių inspekciją, kuri tau pavaldi?

Nerūšiuoja žmonių

Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“, atsakydami į skaitytojos priekaištus, teigė nerūšiuojantys žmonių.

„Caritas“ yra pasaulinė, katalikiška organizacija, padedanti žmonėms jų varge, nepaisant tautybės, amžiaus, tikėjimo, lyties ir kitų skirtumų. Dirbame su nuteistaisiais, benamiais, alkstančiais, turime vaikų dienos centrus, padedame prekybos žmonėms aukoms ir kiekvienam, kuriam reikia pagalbos. „Caritas“ nerūšiuoja žmonių ir jeigu jie nori prisidėti dalindamiesi savo laiku ir gerumu, mes neatsisakome tos pagalbos.

„Carite“ lankosi daugybė žmonių, kurie patiria gyvenimo krizes ir iššūkius. Priimame kiekvieną: ir norintį padėti, ir tuos, kuriems reikia pagalbos. Padėdamas kitam, žmogus padeda ir sau. Niekuomet negalime žinoti, kada pačiam padedančiajam tos pagalbos reikės.

Kiekvienas iš mūsų vienaip ar kitaip yra susidūręs su atskirtimi ir atstumtaisiais. Gaila, ne kiekvienas žmogus sunkią gyvenimo akimirką ieško palaikymo, nors pasilikimas vienam „duobėje“ reiškia mirtį. Reikia kito, kuris padėtų išlipti. Reikia „laiptų“, į kuriuos apsispiriant būtų galima grįžti į gyvenimą.

„Carito“ labdaros ir paramos mugės esmė – dalijimasis. Nerūšiuojant žmonių, o visiems kartu bendromis jėgomis siekiant pokyčio. Menas dalintis – tai menas atsigręžti į kiekvieną žmogų, dalijantis laiku ir širdies šiluma.

Matome viltį kiekviename žmoguje ir tikime, kad artimo meilės vedami galime įžiebti ją ir kito gyvenime. To žmogaus, kuriam šiuo metu skauda, jis nori arba jau gali kurti pokytį“, – paaiškino „Carito“ atstovai.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.