Du mėnesius išmokų negaunantys vilniečiai bijo net pasiskųsti: „Spjūvis nepasiturinčioms šeimoms“

Noriu atkreipti dėmesį į situaciją dėl Vilniaus miesto savivaldybės įmonės „Vilniaus miesto būstas“ „mokamų“ kompensacijų nepasiturinčioms ir savo būsto neturinčioms šeimoms. Šiuo metu kompensacijos vėluoja jau 2 mėnesius, šeimos dar negavo kompensacijų už rugsėjo mėnesį.

Kompensacijos už būstą negaunantys vilniečiai bijo būti išmesti į gatvę.<br>G.Bitvinsko asociatyvioji nuotr.
Kompensacijos už būstą negaunantys vilniečiai bijo būti išmesti į gatvę.<br>G.Bitvinsko asociatyvioji nuotr.
Kompensacijos už būstą negaunantys vilniečiai bijo būti išmesti į gatvę.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Kompensacijos už būstą negaunantys vilniečiai bijo būti išmesti į gatvę.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tomas

Nov 20, 2023, 10:03 PM, atnaujinta Nov 21, 2023, 9:52 AM

Savivaldybės įmonė aiškina, kad išaugo prašančiųjų kompensacijų skaičius ir dėl to jie pritrūko pinigų. Šiuo metu, neva, išsiųstas prašymas ministerijai dėl papildomų pinigų skyrimo, tačiau kada bus pinigai ir ar iš viso jie bus, nieko pasakyti negali.

Kompensacijos už būstą daugumai tokią paramą gaunančių šeimų yra vienintelis šaltinis sumokėti už būsto nuomą. Būstas dažniausiai išnuomojamas ilgam laikotarpiui žinant, kad savivaldybės kompensacija yra skirta ir ji bus laiku ir reguliariai išmokama.

Taigi, susidarė situacija, kad nuomininkai jau antrą mėnesį vėluoja sumokėti už būsto nuomą, akivaizdu, kad situacijai neišsisprendus nuomotojai bus priversti nutraukti nuomos sutartis, o nuomininkams teks atsidurti gatvėje.

Paaiškinimas, kad pritrūko pinigų, kelią juoką ir kartu pasibjaurėjimą, kaip galima atsainiai žiūrėti į nepasiturinčių šeimų problemas. Juk metus į priekį yra aiškiai žinomas gaunančiųjų kompensacijas skaičius ir jiems išmokamos sumos, todėl pasiteisinimas, kad, neva, pritrūkta lėšų, yra atviras spjūvis į veidą nepasiturinčioms šeimoms.

Deja, daugelis jų bijo net pasiskųsti ir dreba laukdami nuomotojų skambučio su reikalavimu sumokėti nuomą.

Beje, „rekvizitai.lt“ duomenimis SĮ „Vilniaus miesto būstas“ dirba net 58 darbuotojai, pastaruoju metu darbuotojų skaičius stipriai išaugo (+20 proc.), vidutinis atlyginimas siekia beveik 2,5 tūkst. Eur, akivaizdu, kodėl lėšų pritrūksta tiems, kam jų labiausiai reikia.

Pritrūko lėšų

„Vilniaus miesto būstas“ pateiktame atstovų komentare teigiama, kad šiais metais kompensacijų prašymų skaičius, palyginti su praeitais, išaugo itin stipriai.

„Jeigu 2022 m. buvo gauta apie 3,4 tūkst. prašymų, tai šiais metais iki spalio 31 d. esame gavę 5950 prašymų, jų itin padaugėjo šių metų III ketvirtį.

Dėl taip ženkliai išaugusio kompensacijų gavėjų skaičiaus pritrūko lėšų išmokėti kompensacijoms, kadangi reikalinga kompensacijų lėšų suma kiekvieniems ateinantiems metams yra paskaičiuojama remiantis praeitų metų duomenimis. Šiuo atveju nebuvo įmanoma prognozuoti, kad prašymų skaičius šitaip stipriai išaugs.

Šiuo metu Vilniaus miesto savivaldybė jau sulaukė papildomo finansavimo ir kompensacijų mokėjimai jau atsinaujins. Visiems kompensacijų negavusiems gyventojams pinigai bus išmokėti už du mėnesius. Gyventojų labai atsiprašome už nepatogumus ir dėkojame už kantrybę.

Taip pat atkreipiame dėmesį, kad pagal nuomos sutartį nuomininkai įsipareigoja mokėti nuomos mokestį nuomotojui, o būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijos paskirtis yra kompensuoti sumokėtą nuomos mokestį“, – teigiama „Vilniaus miesto būstas“ komentare.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.