11-okai suglumę dėl artėjančio išbandymo: „Logiškai nepaaiškinama“

Noriu pasidalinti informacija, kuri aktuali visiems esamiems III klasės gimnazistams, dabartiniams 11-okams. Mano dukra yra III klasės gimnazistė, jai ramybės nedavė vienas klausimas – privalomi ar neprivalomi tarpiniai patikrinimai tų dalykų, kurių brandos egzaminų tikrai gimnazistas neketina laikyti, nes yra tvirtai apsisprendęs dėl savo brandos egzaminų pasirinkimo 12-oje klasėje.

Vienuoliktokams kyla klausimų dėl tarpinių egzaminų laikymo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vienuoliktokams kyla klausimų dėl tarpinių egzaminų laikymo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vienuoliktokams kyla klausimų dėl tarpinių egzaminų laikymo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vienuoliktokams kyla klausimų dėl tarpinių egzaminų laikymo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Mama

Jan 31, 2024, 12:13 PM, atnaujinta Apr 9, 2024, 1:28 PM

Aiškios informacijos neradome niekur. Bet aišku dėl vieno, kad norint laikyti tam tikrą brandos egzaminą, reikia išlaikyti ir to dalyko tarpinį patikrinimą.

Tačiau gimnazistams nebuvo paaiškinta, ar privaloma laikyti tarpinius patikrinimus tų dalykų, kuriuos pasirinko tik kaip mokomuosius dalykus, nes yra privaloma rinktis bent po vieną dalyką iš kiekvienos srities.

Taigi, dauguma rinkosi ir tuos, kurie būsimoms studijoms nereikalingi. Bet čia jau kita tema, logiškai nepaaiškinama, kam rinktis tą, ko tau nereikia...

Paskambinome į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją (ŠMSM) ir pasiteiravome, ar privaloma laikyti visus tarpinius patikrinimus, kurių susidaro iš tiesų nemažai. Mano dukrai – 6, o yra tokių, kuriems ir 7 tarpiniai susidaro, o brandos egzaminus apsisprendė laikyti tik keturis 12-oje klasėje.

Atsakymas toks, kokio ir tikėjomės – neprivaloma laikyti visų tarpinių, jeigu esi labai tvirtai apsisprendęs dėl savo brandos egzaminų pasirinkimo. Tai yra laisvas gimnazistų apsisprendimas ir pasirinkimas. Rizikuoja tik tie, kurie dar nenusprendė, kuriuos brandos egzaminus laikys, nes nelaikę tarpinio patikrinimo, netenka galimybės laikyti ir brandos egzamino.

Deja, kad gimnazistai turi teisę rinktis, kokius tarpinius patikrinimus jiems laikyti, informacijos niekur nėra. Negana to, kad visi švietimo pakeitimai priimami skubotai, tai dar ir nėra normalaus išaiškinimo, reikia skambinti į ministeriją, ieškoti atsakymų internete, klausti mokytojų, mokyklos vadovybės, kurių atsakymai irgi nėra užtikrinti, nes jie ir patys gerai neinformuoti.

Gal ŠMSM atstovai galėtų patikslinti viešai šią informaciją, kad visiems III klasių gimnazistams būtų suprantama, ar ruoštis visiems tarpiniams patikrinimams, ar tik tiems, kurie reikalingi pasirinktiems ir privalomiems brandos egzaminams?

Kviečia nepabijoti įsivertinti savo pasiekimų

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovai primena, kad tarpinis patikrinimas yra ugdymo proceso dalis, kuri leidžia sukaupti dalį galutinio įvertinimo ir suteikia galimybę laikyti to dalyko valstybinį brandos egzaminą.

„Kadangi tarpinis patikrinimas yra integrali ugdymo proceso dalis, neatvykti į patikrinimą, kaip ir kas dieną į mokyklą, galima tik dėl objektyvių priežasčių (pvz., ligos, kitokių rimtų asmeninių priežasčių).

Nedalyvavus tarpiniame patikrinime neužkertamas kelias įgyti vidurinį išsilavinimą, tačiau prarandama galimybė laikyti to dalyko valstybinį egzaminą. Gali atsitikti taip, kad IV klasėje gimnazistas persigalvos ir nuspręs rinktis kitų dalykų egzaminus, nei buvo planavęs anksčiau.

Jeigu jis nebus išlaikęs to dalyko tarpinio patikrinimo, to brandos egzamino rinktis nebegalės. Kitas dalykas – galbūt šiemet per tarpinį patikrinimą mokinys iš kažkurio dalyko surinks daug balų ir galbūt nuspręs rinktis to dalyko egzaminą.

Labai kviečiame visus III klasės gimnazistus nepabijoti įsivertinti savo pasiekimus, nežiūrėti į patikrinimą kaip į nulemiantį egzaminą. Tarpiniai patikrinimai vyks mokyklose įprastu pamokų laiku, net ir surinkus nulį taškų, įtakos akademiniams įvertinimams tai neturės, nes nėra nustatomas slenkstinis balas. Be to, šių metų gimnazistai patikrinimus dar galės ir perlaikyti“, – komentavo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovai.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.