Medininkų interneto svetainės adresas - lenkiškas

Jeigu norite sužinoti apie Lietuvos istoriją bei didžiausias mūsų pergales, tai turite mokėti ir lenkų kalbą. Ne dėl to, kad lietuvių istorikai pradėjo rašyti broliškos valstybės kalba. Tiesiog, įdomaus projekto apie Lietuvos istoriją internetinis adresas – kažkodėl lenkiškas. 

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus

Apr 10, 2013, 7:05 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 12:35 PM

Neseniai su draugais sugalvojome aplankyti visas istorines vietas, kurios pūpso aplink Vilnių. Viena iš stotelių – Medininkai. Ten stovi ir įdomios pilies griuvėsiai, ir labai graži Švč. Trejybės ir Šv. Kazimiero bažnyčia. 

Prieš išvykdami, nusprendėme internete paieškoti daugiau informacijos apie Medininkus ir jų istoriją. Tačiau įvedę adresą medininkai.lt patekome į restorano internetinį puslapį.

Ilgai klaidžiojome „Google“ platybėse kol galiausiai radome oficialią Medininkų internetinę svetainę. Spėkite, kodėl teko paplušėti? Pasirodo, kad oficialaus Medininkų internetinio puslapio adresas yra lenkiškas – miedniki.lt.

Žinoma, tai nustebino. Juk tame puslapyje rašoma apie Lietuvos ir Medininkų istoriją, Žalgirio mūšį, turistams skirtas trasas. Dar labiau nustebino tai, kad projektas finansuojamas Europos Sąjungos fondo „Leader Lietuva“ lėšomis.

Aš nesiimu spręsti, ar tai yra koks nors pažeidimas. Nežinau ir to, ar tai yra lietuvių įžeidimas. Taip, su Lenkija mus sieja bendra istorija ir patirtis. Tačiau vargu ar kam į galvą šautų mintis, ieškant informacijos apie Medininkus, vesti lenkišką tos vietovės pavadinimą.

* * *

Arnoldas Petrovičius, miedniki.lt kuruojančio karinės technikos mėgėjų klubo „Vilniaus Vilkas“ prezidentas

„Tai nėra niekaip susiję su lenkų kultūra ar Lenkijos istorija. Tiesiog, kai registravome adresą, jau nebuvo su galūne „lt“. Angliško adreso nenorėjome, todėl nusprendėme išsipirkti šitą adresą.“

Lina Gumbrevičienė, programos LEADER ir žemdirbių mokymo metodikos centro direktorė:

"Svetainė miedniki.lt buvo sukurta pagal vietos projektą „Medininkų vietovės patrauklumo didinimo projektas“ (pagal vieną iš vietos projekto sudėtinių dalių buvo numatytas vietovę populiarinančios svetainės sukūrimas). Kadangi medininkai.lt adresas jau buvo užimtas ir naudojamas, tad paramos gavėjams teko rinktis kitą svetainės adresą. Svetainė yra sukurta dvejomis kalbomis- lietuvių kalba ir lenkų kalba.

Lietuvių kalba yra numatyta kaip pirminė kalba atsivertus svetainę. Pažymėtina, kad svetainėje visą informaciją pagal numatytus svetainės turinio punktus  galima rasti lietuvių kalba (apie istoriją, gyventojus, projektą, seniūniją ir t.t.), tad asmenys, kurie informacijos ieško lietuvių kalba, ją gali lengvai pasiekti. Taip pat yra suteikiama ir papildoma galimybė gauti analogišką informaciją apie vietovę lenkų kalba.   

Remiantis Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro įsakymu „Dėl informavimo apie Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programą ir suteiktos paramos viešinimo taisyklių patvirtinimo“ 11, 12.1, 12.2 ,23 ir 24 punktais yra numatoma, kad už informavimą apie konkrečius projektus, finansuojamus įgyvendinant Lietuvos kaimo plėtros programos priemones ir jų viešinimą yra atsakingi paramos gavėjai. Taip pat yra numatoma, kad paramos gavėjai yra atsakingi už viešinimo priemonių turinį ir  užtikrina viešinimo kokybę. Įsakymo nuostatose nėra numatyta konkreti kalba, kuria turi vykti vietos projekto viešinimas ar vietos projektų svetainių adresų sudarymo principai.

Tačiau yra numatytos konkrečios frazės-šūkiai logotipuose, kurios turi būti naudojamos viešinimui ir jos yra numatytos lietuvių kalba, pvz.: „Europos žemės ūkio fondas kaimo plėtrai: Europa investuoja į kaimo vietoves“. Jei projektas yra finansuojamas pagal KPP LEADER metodo įgyvendinimo kryptį, tuomet projektų viešinime yra papildomai naudojami ir Lietuvos LEADER ir Europos LEADER logotipai.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.