6 žingsniai, padėsiantys išmokti gerai plaukti

Išmokti plaukti nėra sudėtinga. Svarbiausia - geras treneris, kuris padės įveikti išankstines baimes ir suteiks reikiamų įgūdžių bei žinių. Patarimasi dalijasi plaukimo treneris Donatas Kirša.

Geriausia mokytis plaukti baseine, kurio vanduo - skaidrus. Ežere nieko nesimato, o tai labai svarbus.<br>V. Balkūnas
Geriausia mokytis plaukti baseine, kurio vanduo - skaidrus. Ežere nieko nesimato, o tai labai svarbus.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 22, 2013, 11:03 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 8:36 PM

Treneris. Visų svarbiausia norint išmokti plaukti - geras mokytojas. Kai kurie plaukti mokantys treneriai, pavyzdžiui, irkluotojai, iš tikrųjų neturi specificinių žinių. Daugelis jų viso labo atsimena vaikystėje gautas plaukimo pamokas.

Ar gali vaiką išmokyti plaukti tėtis ar mama? Žinoma, jeigu jie patys moka gerai plaukti. Kartą atvedęs vaiką į plaukimo pamoką tėtis pareiškė, kad sūnus net į vonią bijo įlipti. O po dviejų dienų jis jau negalėjo patikėti, kad sūnus plaukioja didžiuliame baseine.

Baimė. Žmonės bijo mokytis plaukti dėl dviejų priežasčių. Pirmiausia, vaikystėje jie tikriausiai yra skendę, ir išliko psichologinis barjeras. Antra, tiek vaikams, tiek suaugusiems tenka įrodyti, kad vanduo juos išlaiko. Tad pirmiausia ant vaikų rankų uždedi plaukmenis ir paleidi - kalbini, kad suvoktų, jog vanduo tikrai išlaiko. Panaši technika naudojama mokant plaukti ir suaugusius žmones.

Laikas. Geriausia vaikus mokyti plaukti prieš jiems pradedant lankyti mokyklą arba tik pradėjus. Tuomet jie jau pakankamai sąmoningi, kad plaukimo treniruotes suvoktų kaip pamokas, o ne kaip žaidimą. Išmokti plaukti įmanoma per tris dviejų valandų treniruotes.

Vieta. Geriausia mokytis plaukti baseine, kurio vanduo - skaidrus. Ežere nieko nesimato, o tai labai svarbus. Upėje taip pat mokytis trukdo srovė, vėjas, bangos. Be to, tiek ežero, tiek upės vanduo treniruotėms dažnai būna per šaltas.

Įgūdžiai. Mokėti plaukti toli gražu nereiškia sugebėti išsilaikyt vandenyje tam tikrą laiką. Galima vadinti save mokančiu plaukti, kai gali ne tik paplaukti, bet ir ir pats panerti bei išnerti. Kartais pasitaiko, kad patrauki plaukiantį žmogų už kojos, ir visos jo plaukimo žinios dingsta.

Būdai. Yra keturi populiariausi plaukimo būdai: 1) krauliu (laisvu stiliumi, sieksniais), 2) ant nugaros, 3) krūtine (varlyte), 4) peteliške (varlyte.)

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.