Norvegija šiurpsta: emigranto šlovė slėpė baisią istoriją

Teisybės ieškojimas, „Lietuvos Robino Hudo“ šlovė, o tada – kraupūs kaltinimai vaiko nužudymu.

Donatas Lukoševičius – lietuvis, Norvegijoje teisiamas dėl aštuonmetės nužudymo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Donatas Lukoševičius – lietuvis, Norvegijoje teisiamas dėl aštuonmetės nužudymo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nors dabar yra teisiamas už buvusios sugyventinės vaiko, aštuonerių metų mergaitės nužudymą, D.Lukoševičius vieną laišką skyrė būtent vaikų saugumo temai.<br>Lrytas.lt nuotr.
Nors dabar yra teisiamas už buvusios sugyventinės vaiko, aštuonerių metų mergaitės nužudymą, D.Lukoševičius vieną laišką skyrė būtent vaikų saugumo temai.<br>Lrytas.lt nuotr.
Nusikaltimas buvo įvykdytas 2011 metų lapkričio 14 dieną, o teismas dėl jo prasidėjo tik 2016 m. gegužės 30 dieną.<br>A.Ludvigsen nuotr.
Nusikaltimas buvo įvykdytas 2011 metų lapkričio 14 dieną, o teismas dėl jo prasidėjo tik 2016 m. gegužės 30 dieną.<br>A.Ludvigsen nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 14, 2016, 7:49 PM, atnaujinta May 21, 2017, 5:47 PM

Tokią Holivudo filmo vertą istoriją atidžiai seka Norvegijos gyventojai. Jos pagrindinis veikėjas – lietuvis Donatas Lukoševičius, Norvegijoje teisiamas už buvusios sugyventinės 8-metės dukters nužudymą. 

Ši byla didžiulio visuomenės susidomėjimo sulaukė ne tik dėl nusikaltimo žiaurumo. 

Skandalingą bylą stebinti Norvegijos lietuvė Aušra Ludvigsen atkreipė dėmesį, jog D.Lukoševičius galimai bandė nukreipti nuo savęs įtarimus itin keistu būdu. 

Po mergaitės mirties, 2012 metais lrytas.lt redakciją pasiekė 8 laiškai, kuriuos parašė nužudymu kaltinamas vyras. Juose – ir pažadai susidoroti su banditais iš Lietuvos, ir dviprasmiškos užuominos.

Kaltinamasis dangstėsi slapyvardžiu 

D.Lukoševičiaus teismas Nordholande prasidėjo 2016 m. gegužės 30 dieną. Lietuvis yra kaltinamas Norvegijoje 2011 metų lapkričio 14 dieną nužudęs savo buvusios sugyventinės Kristinos Sviglinskajos dukrą Moniką. Įtariama, kad bute radęs mergaitę vieną, žudikas ją pasmaugė diržu. 

Lietuvio teismas prasidėjo tik dabar, nes praėjus metams po nusikaltimo buvo nutarta bylą nutraukti – manyta, jog mergaitė nusižudė pati. Tik kai policijos pareigūnas Robinas Schaeferis perspėjo savo vadovus, kad byla buvo nutraukta neteisėtai, tyrimas buvo atnaujintas.

Galiausiai įtarimai Norvegijos pareigūnus atvedė prie D.Lukoševičiaus. Psichiatras nustatė, kad vyras turi asmenybės sutrikimų, bet yra pakaltinamas.

Paaiškėjo, jog po mergaitės mirties D.Lukoševičius anonimiškai atakavo mergaitės motiną žinutėmis. Jis tvirtino girdėjęs įrašą, kuriame skamba žudomos mergaitės klyksmai ir galįs tą įrašą gauti už pinigus. Žinutes vyras pasirašydavo slapyvardžiais, tokiais kaip „Martynas Nesvarbu“, „Labas Visogero“ arba „Darius Petraitis“.

[[ge:lrytas:lrytas:1296585]]

[[ge:lrytas:lrytas:1227633]]

[[ge:lrytas:lrytas:1313907]]

Lietuviškasis Robinas Hudas

Pasirodo, pastaruoju slapyvardžiu vyras buvo žinomas ir Lietuvoje.

2012 metais į portalo lrytas.lt redakciją pradėjo eiti bendraukime.lrytas.lt/isklausykite/kova-su-banditais-norvegijoje-pradejes-lietuvis-nenurimsiu-kol-nesukisiu-ju-i-kalejima.htm"="">bendraukime.lrytas.lt/isklausykite/kova-su-banditais-norvegijoje-pradejes-lietuvis-nenurimsiu-kol-nesukisiu-ju-i-kalejima.htm"" target="_blank">Dariumi Petraičiu prisistačiusio asmens laiškai. Autorius laiškuose skelbė pradėjęs karą Norvegijoje su nusikaltėliais iš Lietuvos.

Skaitytojų laiškų skiltyje „Bendraukime“ patalpinti laiškai sulaukė didelio populiarumo, apie „Lietuvos Robiną Hudą“ rašė net Norvegijos žiniasklaida.  

2013 metais portale „Dagbladet“ pasirodė straipsnis „Robinas Hudas pradėjo karą su lietuviais nusikaltėliais Norvegijoje“. Jame buvo cituojami D.Petraičio laiškai, rašyti „Bendraukime“. Taip pat buvo teigiama, jog Norvegijos lietuvių bendruomenėje teisybės ieškantis vyras tapo tikra legenda.

Portalui „Dagbladet“ galiausiai pavyko susisiekti su D.Petraičiu pasirašančiu vyru. Tada paaiškėjo, kad Darius Petraitis – autoriaus pseudonimas.

„Turiu prisipažinti, kad Darius Petraitis – neegzistuojantis asmuo. Prisidengdamas šiuo slapyvardžiu galėjau pradėti karą prieš gangsterius, banditus ir vagis“, – tariamą didvyrį citavo Norvegijos žiniasklaida. 

Buvo netgi publikuotas pokalbis, kuriame Robinu Hudu vadinamas vyras pasakojo apie grasinimus susidoroti – jų neva sulaukė dėl savo teisingumo misijos.

Tiesa išaiškėjo praėjus dvejiems metams. 2015 metų liepos mėnesį Norvegijos naujienų portale „VG“ jau buvo teigiama, jog teisuoliškus laiškus rašė vyras, kaltinamas aštuonmetės Monikos nužudymu. Pasirodo, toje pačioje elektroninio pašto dėžutėje, iš kurios kaltinamasis siuntė žinutes Kristinos motinai, policija rado ir ankstesnįjį jo susirašinėjimą su „Dagbladet“ redakcija. 

Straipsnyje D.Lukoševičiaus vardas dar nebuvo minimas – vyras buvo įvardijamas tiesiog „kaltinamuoju“.

„Norvegijos žiniasklaidoje rašoma, kad į portalo lrytas.lt skaitytojų skiltį rašęs kaltinamasis kvietė kovoti su nusikaltėliais. Jis pasirašinėjo kaip Darius Petraitis ir teigė, kad reikia kovoti su nusikaltėliais iš Lietuvos, kurie teršia gerą ir dorą lietuvių vardą Norvegijoje.

Sutampa net metai, kuriais jis rašė D.Petraičio vardu. 2012 metais (cituoju iš kaltinimo) rugsėjo 11-19 dienomis iš Bergeno buvusiai sugyventinei Kristinai jis išsiuntė daugybę žinučių, kurias pasirašė kaip D.Petraitis. Tais pačiais metais jis rašė ir lrytas.lt portalui“, – pasakojo  A.Ludvigsen.

Tikslas – sustabdyti siautėjančius lietuvius

D.Petraičio slapyvardžiu prisistatęs kaltinamasis laiškus „Bendraukime“ rašė net pusmetį. Tuo metu D.Lukoševičius į policijos akiratį dar nebuvo pakliuvęs. Nuo 2012 metų liepos pabaigos iki 2013 metų sausio buvo publikuoti 8 jo laiškai.

„Prašome žmonių, kad jie netylėtų ir praneštų policijai apie žmones, kurie atvyksta į Norvegiją tik vogti ar, neduok Dieve, žudyti“, – viename pirmųjų laiškų rašė vyras, skelbdamas, kad pradėjo tylų karą su banditais Norvegijoje.

Kitame laiške D.Petraičiu prisistatęs vyras jau dėkojo kone visų Lietuvos miestų gyventojams už tai, jog šie neva siunčia jam informaciją ir nurodo, kur Norvegijoje siautėja lietuviai. 

„Tikslas – sutramdyti ir į kalėjimą pasodinti Norvegijoje veikiančius nusikaltėlius, duoda vaisių. Per 2 savaites buvo sulaikyti 348 Lietuvos piliečiai, 96 Lenkijos piliečiai bei 21 Latvijos pilietis, apie kuriuos policijai pranešė būtent lietuviai. Tai nuostabūs rodikliai, rodantys, ką galima pasiekti bendromis jėgomis“, – džiaugėsi vyras, kai jo paskelbta tramdymo akcija įpusėjo. 

Laiškuose – ir Monikos vardas

Nors dabar yra teisiamas už aštuonerių metų mergaitės nužudymą, D.Lukoševičius vieną laišką skyrė būtent vaikų saugumo temai. Vyro rašiniai buvo itin populiarūs, susilaukė didelio skaitytojų palaikymo.

„Nesvarbu, vaikas mano ir svetimo, bet jei jis patiria bet kokį suaugusiųjų smurtą, reikia į tai reaguoti ir kreipti dėmesį“, – rašė jis.

Taip pat kalbėjo apie tai, kad skaudu, kuomet vaikai paimami iš šeimų, bet tuomet jie bent jau saugūs – esą, nieko nėra blogiau nei gyventi su smurtaujančiais artimaisiais.

Kraupi detalė: viename paskutinių laiškų vyras užsimena ir apie Moniką – mergaitę, kurios nužudymu dabar yra kaltinamas. Praėjus daugiau kaip metams po nužudymo, jis stebėjosi, jog bylos tyrimas buvo nutrauktas ir netgi ragino Lietuvos ambasados darbuotojus būti aktyvesniems, aiškintis, kas ir kaip nutiko.

Paaiškėjus, kas slėpėsi po D.Petraičio vardu, kai kurie jo žodžiai skamba itin dviprasmiškai. 

„Aš jūsų neteisiu, nes tik Dievas gali teisti už mūsų darbus čia, Žemėje. Bet nebūkite tokie dviveidžiai“, – paskutiniame laiške prašė vyras.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.