Apkaltino privatų darželį siurbus pinigus, bet šį tą ir nutylėjo

Ar gali būti, kad privatus darželis Vilniuje neteisėtai savinosi 100 eurų kompensaciją, kurią miesto savivaldybė skyrė valstybinio darželio negavusiam vaikui?

„Šį rugsėjį gavome vietą valstybiniame darželyje ir netikėtai sužinojau, kad oficialiai mano vaikas vis dar lanko privatų darželį, kuris gauna už mano vaiką 100 eurų kompensaciją“, – rašė pasipiktinusi moteris.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
„Šį rugsėjį gavome vietą valstybiniame darželyje ir netikėtai sužinojau, kad oficialiai mano vaikas vis dar lanko privatų darželį, kuris gauna už mano vaiką 100 eurų kompensaciją“, – rašė pasipiktinusi moteris.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2016, 6:49 AM, atnaujinta May 13, 2017, 4:38 PM

Būtent tokius kaltinimus Viršuliškėse įsikūrusiai „Pepės akademijai“ metė viena motina (pavardė redakcijai žinoma).  Moteris piktinosi, esą darželio vadovybė naudojosi kompensacija, nors jos atžala kelis mėnesius darželio nelankė.   

„Nutraukėme sutartį gegužės mėnesį dėl asmeninių priežasčių – vaikas daug sirgo.  Šį rugsėjį gavome vietą valstybiniame darželyje ir netikėtai sužinojau, kad oficialiai mano vaikas vis dar lanko privatų darželį, kuris gauna už mano vaiką 100 eurų kompensaciją (už visus keturis mėnesius, kai jau nelankėme)“, – laiške redakcijai rašė ji.

Autorė tvirtino, kad tėvai neturi jokių galimybių niekur kreiptis dėl vaiko išregistravimo iš darželio, viskas priklauso nuo privataus darželio savininko.

„Tad jei vaikas po pusmečio nebelanko darželio, direktorė vis tiek pasiima pinigus, jei nėra sąžininga ir neišregistruoja vaiko laiku. Taip švaistomi mokesčių mokėtojų pinigai“, – pabrėžė moteris.

Neprašė nutraukti sutarties

Ar tiesa, kad „Pepės akademija“ iš savivaldybės sąmoningai siurbė pinigus, skirtus vaiko ugdymui?

Įstaigos direktorė Justina Saveikaitė tvirtino, kad įvyko nesusipratimas. Anot jos, vaikas iš darželio sąrašų nebuvo išbrauktas, nes mama nepateikė oficialaus prašymo nutraukti sutartį su darželiu.

„Kiek žinau, mama tiesiog atėjo kažkurią dieną, susirinko daiktus, pasakė: mes sergame, gal grįšim. O ką tai reiškia – gal grįšim, gal negrįšim? Prašymo neparašė“, – sakė direktorė.

Pasak jos, problema dėl vaiko išregistravimo kilo rugsėjo 1-ąją, paaiškėjus, kad vaikas lankys kitą darželį. Tuomet jis iš „Pepės akademijos“ buvo išregistruotas.

„Jei būčiau sulaukusi raštiško prašymo, kuriame būtų parašyta, kad vaikas darželio nebelankys, tai be problemų būtų viskas ir išsisprendę. Ta mama labai kruopšti, mes labai šauniai bendravome ir bendradarbiavome, na, o dabar negaliu paaiškinti šito barnio“, – kalbėjo J.Saveikaitė.

Darželį dėl pinigų pasisavinimo apkaltinusi mama vėliau prisipažino, kad oficialaus prašymo nutraukti sutartį iš tiesų nerašė. 

„Raštiško prašymo nebuvau pateikusi – tokio reikalavimo nėra, kiek žinau. Tokio prašymo ir nėra prasmės rašyti, nes jis visada gali atsidurti šiukšlių dėžėje“, – nukirto laiško autorė.

Savivaldybė tikrins darželį

Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento vyriausioji specialistė Loreta Chmieliauskienė įžvelgė darželio piktnaudžiavimą. „Kiekvieną mėnesį darželis, sudaręs sutartį su savivaldybe dėl 100 eurų kompensacijos, privalo savivaldybei pateikti ataskaitas, kuriose matomas vaikų lankomumas. Šioje ataskaitoje darželis privalėjo pažymėti, kad sutartis su tėveliais nutraukta ir vaikas darželio nelanko.

Minėtas darželis to nepadarė ir lankomumo grafike žymėjo, kad vaikas darželį lanko. Tai yra darželio piktnaudžiavimo atvejis. Tai mes jau žinome ir nelankančio vaiko kompensaciją nutraukėme.

Savivaldybė nuodugniau panagrinės šį atvejį, patikrinsime, ar darželyje nebuvo daugiau tokių vaikų, už kuriuos darželis gavo pinigus. Jeigu toks elgesys tendencingas, tikrai svarstysime apie sutarties nutraukimą su darželiu dėl šiurkštaus pažeidimo“, – komentavo L.Chmieliauskienė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?