Gyvas karys karste: po tokio akibrokšto – rimti nemalonumai

Ne paslaptis, kad naršant feisbuko platybėse galima aptikti įdomios informacijos. Bet pastaruoju metu man labai užkliūva mūsų šauktiniai. Antradienį aptikau nuotrauką, kuri mane išties pribloškė.

Karste gyvas šauktinis: po tokio akibrokšto – rimti nemalonumai.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Karste gyvas šauktinis: po tokio akibrokšto – rimti nemalonumai.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Antradienį feisbuke laiško autorius pastebėjo neįprastą nuotrauką.<br>Skaitytojo nuotr.
Antradienį feisbuke laiško autorius pastebėjo neįprastą nuotrauką.<br>Skaitytojo nuotr.
Nuotraukoje – karste gulintis šauktinis, apdėtas gėlėmis.<br>Skaitytojo nuotr.
Nuotraukoje – karste gulintis šauktinis, apdėtas gėlėmis.<br>Skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Mesijas

2016-09-28 21:49, atnaujinta 2017-05-11 19:33

Kai kalbu apie šauktinius, nekalbu apie visus, bet dalis jų išties kelia juoką ir nerimą. Įvairaus pobūdžio grupėse apstu jaunuolių, ištroškusių dėmesio ir viešinančių krūvas nuotraukų iš tarnybos kasdienybės.

Automatiškai kyla klausimas: ar jie gali jas viešinti? Demonstruoti savo veiklą, ginkluotę? Ir kalbu tikrai ne apie tuos, kurie fotografuojasi su uniforma, mat taip faina.

Kad ir kaip būtų, diskusija – ne apie tai, o apie antradieninį atradimą. Kaip sakiau, aptikau nuotrauką, kuri mane išties pribloškė.

Karys, vilkintis Lietuvos Respublikos karinę uniformą, voliojasi karste apdėtas gėlėmis, o virš nuotraukos nerišlia lietuvių kalba dėsto knygos „Saulėlydis“ istoriją apie vampyrus ir egzistencijos prasmę.

Klausimas: kur to žmogaus protas? Kelti į socialinius tinklus tokias nuotraukas ir jas viešinti? Nenoriu klijuoti etikečių, bet viliuosi, kad mano rašinėlį perskaitys ir dalis šauktinių, o galbūt ir supras, ką daro blogai.

P. S. Tai tikrai neskirta visiems, nes dauguma jūsų – tikri šaunuoliai ir aš jumis didžiuojuosi!

* * *

Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai kpt. Mindaugas Neimontas teigė, kad nuotrauką įkėlęs karys tarnauja kuopoje, kurios kariai dalyvauja iškilmingose laidotuvių ceremonijose.

„Esame dėkingi visuomenei už suteiktą informaciją – kariuomenei minima nuotrauka nebuvo žinoma. Paaiškėjo, kad nuotraukoje pavaizduotas ir ją į socialinį tinklą „Facebook“ įdėjęs asmuo yra LDK Gedimino štabo batalione nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atliekantis karys.

Bataliono vadovybė apie kario poelgį jau informuota. Pirminiais duomenimis, karys tokiais savo veiksmais norėjo papokštauti, nepagalvojo apie galimas pasekmes.

Šiuo metu dar negalime pasakyti, ar nuotrauka daryta per pratybas, bet karys tarnauja Garbės sargybos kuopoje. O Garbės sargybos kuopos kariai dalyvauja iškilmingose laidotuvių ceremonijose – neša karstą ir panašiai. Yra tikimybė, kad nuotraukoje užfiksuota vieta, kur kariai treniruojasi ir mokosi nešti karstą.

Karo tarnybos santykius reglamentuojantys teisės aktai (Karo tarnybos statutas, Karių etikos kodeksas) reikalauja iš karių elgtis pagal visuotinai priimtas elgesio normas ir savo elgesiu, drausme, kultūra būti pavyzdys kitiems asmenims.

Karys visada turėtų prisiminti, kad iš jo elgesio gali būti sprendžiama ne tik apie jį, jo dalinį, bet ir apie visą krašto apsaugos sistemą. Pažymėtina, kad reikalavimai karių elgesiui taikytini ne tik tarnybos metu, bet ir laikui po tarnybos, t.y. ir dalyvaujant socialiniuose tinkluose.

Lietuvos kariuomenės vadovybė suinteresuota, kad kariai laikytųsi nustatytų reikalavimų ir savo elgesiu nežemintų kario vardo bei nediskredituotų krašto apsaugos sistemos institucijų. Todėl jūsų pateikta informacija bus tiriama, o tyrimo metu nustačius karių drausmės ar etikos pažeidimą karys bus atitinkamai įvertintas.

Visuomenės apie galimus karių nusižengimus prašytume ateityje pranešti Lietuvos kariuomenės karo policijai tel. (8 5) 210 3804 arba e. paštu Karo.Policija@mil.lt„, – ragino M.Neimontas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.