Antakalnio gyventojai kieme rado „dovanėlę“: savivaldybė teigia, kad viskas teisėta

Kaip grybai po lietaus, taip Vilniaus miegamųjų mikrorajonų automobilių stovėjimo aikštelėse po nakties dygsta ženklai „Rezervuota“. 

V.Grybo gatvė.<br>lrytas.lt montažas.
V.Grybo gatvė.<br>lrytas.lt montažas.
V.Grybo gatvė.<br>Antakalnio gyventojos nuotr.
V.Grybo gatvė.<br>Antakalnio gyventojos nuotr.
V.Grybo gatvė.<br>Antakalnio gyventojos nuotr.
V.Grybo gatvė.<br>Antakalnio gyventojos nuotr.
V.Grybo gatvė.<br>Antakalnio gyventojos nuotr.
V.Grybo gatvė.<br>Antakalnio gyventojos nuotr.
V.Grybo gatvė.<br>Antakalnio gyventojos nuotr.
V.Grybo gatvė.<br>Antakalnio gyventojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Antakalnio gyventoja

2021-08-25 19:04

Vilniaus V. Grybo gatvės 7-uoju numeriu yra pažymėta privati ugdymo įstaiga, kuri stovi sklype, sudarytame iš dviejų dalių: dalis sklypo priklauso privačiai mokyklai, tačiau kita dalis, kaip rodo viešai prieinama Registrų centro informacija, yra sudaryta iš valstybinės žemės, kurios paskirtis – visuomeninė.

Aplink mokyklą įrengta automobilių stovėjimo aikštelė ir štai šioje aikštelėje iš po nakties lyg iš niekur nieko atsirado ženklai „Rezervuota“.

Lyg ir nieko baisaus – tėveliams bus patogiau atvežti vaikus...

O bet tačiau yra tokia nedidelė smulkmena: mokyklos teritorija ribojasi su daugiabučiais, kurių kiemuose netelpa automobiliai.

Problemą bent iš dalies spręsdavo aplink privačią ugdymo įstaigą esanti aikštelė, kuri vakare, pamokoms ir būreliams pasibaigus, o gyventojams grįžus po darbo, ar savaitagliais, kai mokykla nedirba, visada būna tuščia.

Labai įdomu, kokiais principais kliaudamasi savivaldybė nusprendžia, kur ir kada išduoti leidimą? Ar aplinkinių gyventojų poreikiai ir nuomonė visiškai nesvarbi?

Maža to, greta mokyklos stovinčio daugiabučio pirmajame aukšte įsikūrusi eilė privačių tiekėjų – grožio salonai, gėlių parduotuvė, privati klinika, vaikų žaidimo kambarys, jogos studija, teisinių paslaugų kabinetas, odontologijos kabinetas.

Nemaža dalis šių įstaigų dirba iki vėlyvaus vakaro, o šių privačių įstaigų klientai labai sėkmingai užkemša gatvę savo automobiliais. Tad parkavimo galimybės čia gyvenantiems dar labiau sumažėja.

Taigi šioje vietoje dar keisčiau kaip nuo visuomenės buvo nuspręsta atriboti ženklais „Rezervuota“.

Kodėl didžiulė aikštelė, įrengta valstybinėje žemėje, turi būti tuščia, kad keli tėveliai atvežtų savo vaikus, o aplinkinių namų gyventojai savo automobilius turi palikti gatvėje ant bordiurų? Ar tai yra sąžininga?

Visoms pusėms sąžiningą variantą atrasti tikrai galime, tačiau, visų pirma, reikia kalbėtis, o ne vienašališkai privačiai įstaigai ir savivaldybei sutarus pastatyti gyventojus prieš faktą.

Kodėl nebuvo galima įrengti ženklų rezervuota tuo laiku, kai vyksta ugdymo procesas, nurodant, kad vakarais ir savaitgaliais aikštele naudotis gali ir aplinkiniai gyventojai? Nelabai aišku, kad naktį ir savaitgalį mokyklai reikalinga tuščia aikštelė?

Beje, įdomumo dėlei: pamokoms vykstant ne per nuotolį, siaura V. Grybo gatvelė prieš pamokas ir po pamokų tampa tikrų tikriausia spūstimi – gyventojams nei išvažiuoti, nei įvažiuoti į namus būna neveik neįmanoma.

Mat vaikai gausiai privačiais automobiliais vežiojami į mokyklą. Suprantame, kad vaikus atvežti ir parvežti reikia, nors kantrybės pakelti automobilių chaosą, smarvę ir triukšmą miegamajame mikrorajone išties reikia.

Norėtume būti ir mes suprasti, leidžiant ne ugdymo laiku naudotis tuo, kas teisėtai priklauso valstybei ir visuomenei.

***

SĮ „Susisiekimo paslaugos“ pateiktame komentare rašoma, kad Antakalnio gyventojos laiške minima teritorija yra privačiame sklype.

„Vadovaujantis Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus 2009 m. spalio 15 d. įsakymo Nr. 30-1783 „Dėl techninių eismo reguliavimo priemonių įrengimo ir jų priežiūros Vilniaus mieste tvarkos aprašo tvirtinimo“ 9 punktu, nuosavybės ar nuomos pagrindu valdomų teritorijų ribose techninių eismo reguliavimo priemonių įrengimą ir priežiūrą inicijuoja patys teritorijų savininkai ar valdytojai.

Bendro naudojimo vietų rezervaciją, už kurias mokama vietinė rinkliava, miesto gatvėse ir aikštelėse nustato Vilniaus miesto savivaldybės taryba. Vietos rezervuojamos tik juridiniams asmenis, šalia jų buveinės. Vietų rezervavimo leidimas išduodamas atsižvelgiant į visuomeninį interesą.

Taip pat sostinėje, siekiant sudaryti lankstesnes sąlygas ir užtikrinti bendro naudojimo stovėjimo vietas miestiečiams, Vilniaus miesto Taryba gegužės 12 d. patvirtino ir papildomus ribojimus – vietos nebus rezervuojamos gatvėse, gatvių atkarpose ar aikštelėse, kur vietų yra 10 ar mažiau.

Ten, kur vietų daugiau, rezervuoti iš viso bus galima neviršijant 20 proc. jų. Be to, vietos nebus rezervuojamos, jei užimtumas gatvėje, gatvės atkarpoje ar aikštelėje piko metu viršija 85 proc. ribą. Taip pat atskirais teisės aktais yra numatytos ir kitos rezervavimo galimybės – 5–15 m pažymėtoje atkarpoje prie valstybės įstaigų, institucijų ir tarnybų, taip pat vietose, kurias nustato Vyriausybė, atsižvelgdama į saugumą, tarptautinį protokolą ar kitus viešuosius interesus užtikrinančius reikalavimus“, – rašoma SĮ „Susisiekimo paslaugos“ komentare.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.