Lietuvė su amerikiečiu gyvena pasauline įžymybe vadinamame name

Skyrybos,  vienatvė emigracijoje, tada vedybos ir įkurtuvės įspūdingame name San Franciske. Ne vieną likimo smūgį įveikusi menininkė Loreta Abucaitė-Hornall (50 m.) išmoko sunkiomis akimirkomis nepulti į neviltį.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Peršonytė

Jan 28, 2014, 8:00 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:57 PM

Ketvirtį amžiaus Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvenanti moteris dažnai grįžta į gimtinę, nes pasiilgsta draugų, nuoširdžių pašnekesių, koncertų bei pasivaikščiojimų po Vilniaus senamiestį.

Neseniai menininkė ir dizainerė sostinės galerijoje „Arka“ pristatė savo kūrybos parodą „Entropija“. Tačiau nemažiau įdomu ir tai, kad Loreta su savo vyru Johnu Hornall (70 m.)šiuo metu gyvena name, laikomame pasaulio įžymybe.

Prieš penkiolika metų, po judviejų vestuvių, Loreta ir Johnas buvo įsikūrę Siatle, kur vyras  vadovavo vienai didžiausių dizaino kompanijų Amerikoje. Tada šeima  gyveno trijų aukštų name, samdė namų tvarkytoją.  

Vėliau Johnas Siatle pardavė dizaino kompaniją ir jiedu persikėlė į San Fransiską.

Ten pasistatė namą, kuris ir tapo pasauline įžymybe, mat jį projektavo viena geriausių San Fransiske architektų kompanijų „Turnbull Griffin Haesloop“.

Stiklinis namas atrodo kaip akvariumas. Jame daug natūralios medienos, viena siena – vien stiklas. Gyvename sekvojų miško pašonėje, šalia nėra kaimynų.

Ar Loretai patinka jame gyventi?

„Ne. Johnas jaučia silpnybę aukštos klasės dizainui ir kartais nuvairuoja į pievas. Jis yra didelis estetas, tad patogumą gali paaukoti dėl išvaizdos.

O man – priešingai. Aš niekada neaukosiu funkcionalumo“, – šypsosi pašnekovė.

Šiuo metu name jie gyvena dviese, erdvės daug, bet garso izoliacija – prasta. Viskas girdisi, kas vyksta už kambarių sienų.

Moteriai ir šviesos šiame name per daug. Ją tai trikdo.

„Gal todėl, kad esu lietuvė. Kai atvažiuoju į gimtinę, gyvenu kaip žiurkė – užsidarau visas langines, nes man patinka būti tamsoje“, – svarstė ketvirtį amžiaus Amerikoje gyvenanti moteris.

Jos dukra Ieva iš pirmos santuokos jau dešimt metų mokosi ir gyvena Siatle. Iš pradžių krimto mikrobiologijos mokslus, tačiau likus porai mėnesių iki baigimo pakeitė kryptį – pasirinko tarptautinę politiką ir ekonomiką.

O Loreta vis dar dirba dizaino srityje. Tiesa, ji atrado ir sodininkystės pomėgį. Prie namų yra daug žemės, tad ji fanatiškai gražina aplinką. „Galėčiau būti landšafto architektė“, – neabejoja.

Ar Amerikoje įmanoma pragvyenti iš meno? „Iš komercinio – lengvai. Tiek mano vyras, tiek aš tai įrodėme. Vienais metais mano vyro dizaino kompanija buvo pelningiausia Amerikoje. Jam dirbo apie aštuoniasdešimt dizainerių“, – sakė penkiasdešimtetė leituvė, įsikūrusi viename įdomiausių pasaulio namų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.